In gesprek met Amersfoort

Algemeen

Het parkeerreferendum heeft veel losgemaakt in Amersfoort. De gemeente begrijpt dit en is daarom in april in gesprek gegaan met inwoners en ondernemers in verschillende wijken. Burgemeester en wethouders wilden horen wat er leeft in de stad en welke zorgen, vragen en wensen er zijn.

Opbrengst van de gesprekken

Het college heeft met 200 tot 250 inwoners gesproken. Dit gebeurde op speciaal georganiseerde inloopavonden (5 keer), tijdens wijkspreekuren, bij de koffiebus (4 keer) en bij de koffiekar (5 keer). Het waren persoonlijke gesprekken, kleinschalig van opzet: soms 1 op 1, maar meestal in kleine groepjes van 2 tot 4 personen. Ook de initiatiefnemer van de demonstratie was een aantal keer aanwezig bij de gesprekken.

Behoefte aan duidelijke informatie

De gesprekken lieten zien dat er veel verschillende ervaringen en meningen zijn. Sommige mensen zijn boos over het referendum en het raadsbesluit en willen uitleg. Anderen zijn neutraler of willen snel parkeermaatregelen. Dit hangt af van de persoonlijke situatie of de wijk waar ze wonen. Ook is er nog veel onduidelijk over het parkeerbeleid. Mensen willen vooral duidelijke informatie over wat er al is besloten, waarover ze nog kunnen meepraten en wat de planning is. Ze willen ook weten wat het parkeerbeleid voor hen betekent. In wijken zonder parkeerproblemen is er vaak onbegrip over waarom het parkeerbeleid nodig is. Vooral in wijken waar de inwoners geen parkeerprobleem ervaren.

Wijkgericht en niet 24/7 betaald parkeren

Veel mensen vinden dat elke wijk anders is en dat het parkeerbeleid daarop moet worden aangepast. Daarom gaat de gemeente de invulling van het parkeerbeleid per wijk bekijken. Zo gaat de gemeente in de noordelijke wijken voorlopig niet in gesprek over de invulling van het parkeerbeleid daar, omdat daar de komende 10 jaar niets verandert. Veel inwoners zijn bang dat ze altijd moeten betalen voor parkeren. Maar omdat er niet overal 24 uur per dag en 7 dagen per week parkeeroverlast is, gaat het college ook niet overal in de stad 24/7 betaald parkeren invoeren. Er zijn ook zorgen over betaald parkeren bij vergunning parkeren, winkelcentra, voor mantelzorgers en thuiszorg, de locaties van de hubs en over de betaalbaarheid in de toekomst. Bekijk de samenvatting van de meest genoemde punten tijdens de gesprekken:

Vervolg

De meeste inwoners waardeerden de gesprekken met de collegeleden en gingen met een goed gevoel weg. Veel deelnemers willen blijven meedenken over het vervolg. De gemeente gebruikt hun ideeën en opmerkingen voor de voorbereiding van de participatie over de uitwerking van het parkeerbeleid. Ook winkeliers, bedrijven en maatschappelijke instellingen worden hierbij betrokken. De participatie begint half juni.

Vragen

Heb je een vraag of wil je iets anders delen over dit onderwerp dan kun je mailen naar parkeerbeleid@amersfoort.nl.