Langs Eem en Spoor

Algemeen

Aan de westkant van de binnenstad komt rondom de wijk Soesterkwartier een duurzaam en divers nieuw stadsdeel: Langs Eem en Spoor.

Over Langs Eem en Spoor

Veel mensen zoeken een woning in Amersfoort. Daarom komen daar ieder jaar ongeveer 1.000 nieuwe woningen bij. Aan de westkant van de binnenstad komt rondom de wijk Soesterkwartier een duurzaam en divers nieuw stadsdeel: Langs Eem en Spoor. Langs Eem en Spoor bestaat uit de vijf deelgebieden Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt. Locaties met een rijk industrieel verleden; zoals de Veerensmederij op de Wagenwerkplaats en de Prodentfabriek in De Nieuwe Stad. Ze liggen rondom het Soesterkwartier. De verbinding met het Soesterkwartier is dan ook een belangrijk punt bij de ontwikkeling van Langs Eem en Spoor. De deelgebieden ontwikkelen ieder in hun eigen tempo. In sommige wordt nu al gewoond of gewerkt. In andere wordt gebouwd of zijn de bouwplannen in voorbereiding. 

Digitale kaart van het gebied Langs Eem en Spoor met daarop in oranje aangegeven de Kop van Isselt, in het zwart De Nieuwe Stad,  in het geel het Eemplein, in het blauw Trapezium, in het rood de Wagenwerkplaats en in het groen het Soesterkwartier
Langs Eem en Spoor bestaat uit de vijf deelgebieden Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt. Ze liggen rondom de wijk Soesterkwartier.

In Langs Eem en Spoor komen ruim 5.000 nieuwe woningen in verschillende typen, groottes en prijsklassen. Daarbij komt een kleiner deel nieuwe kantoren en (zorg)voorzieningen in combinatie met sterke levensaders: goede verbindingen met de bestaande scholen, winkels en andere voorzieningen in het Soesterkwartier en de rest van Amersfoort. Dit alles in een groene, gevarieerde en levendige openbare ruimte. 

Door de vijf deelgebieden van Langs en Spoor samen te ontwikkelen voegen we iets bijzonders toe aan onze stad. Een nieuwe plek waar iedereen welkom is om te wonen en werken, spelen en sporten, ontspannen en ontmoeten. Op de pleinen, in het groen of langs het water van de Eem. Want mensen voelen zich beter met veel variatie in hun leefomgeving.

Raadsbesluit en andere bestuurlijke stukken

Op 16 juli 2019 nam de gemeenteraad het besluit voor de ontwikkeling van Langs Eem en Spoor

Wil je meer lezen over de raadsbesluiten over het programma Langs Eem en Spoor, de projecten of het Wijkperspectief Soesterkwartier? Neem dan eens een kijkje in het dossier op amersfoort.raadsinformatie.nl.

In het Projectenhuis aan de Noordewierweg 127 kun je de maquette van Langs Eem en Spoor bekijken. Op deze pagina vind je de openingstijden van het projectenhuis. 

In het Projectenhuis aan de Noordewierweg 127 kun je de maquette van Langs Eem en Spoor bekijken

Langs Eem en Spoor cafés en andere gesprekken

De plannen voor Langs Eem en Spoor worden per gebied uitgewerkt. Het gesprek met omwonenden en andere belanghebbenden is dan ook vooral per gebied. Ieder gebied volgt bij de ontwikkeling de onderstaande stappen uit de participatiegids:

  1. kaders
  2. uitwerking in een plan 
  3. aanpassen bestemmingsplan en ontwerpen van gebouwen en buitenruimte

Naast de gesprekken per deelgebied of project, organiseert de gemeente Langs Eem en Spoor cafés. Dit zijn bijeenkomsten over thema’s die in alle deelgebieden een rol spelen. 

Bijvoorbeeld wonen en werken, de voorzieningen (bijvoorbeeld winkels, scholen, huisartsen en mogelijkheden voor sport en ontmoeting) of mobiliteit en groen in de openbare ruimte

Communicatie kalender

Augustus

Einde bezwaarperiode bestemmingsplan Wagenwerkplaats West en Midden

30 augustus

Definitieve aanpassingen rotonde De Nieuwe Poort (vervanging tijdelijke betonblokken)

September

Start opstellen omgevingsplan Wagenwerkplaats Oost

Duur ongeveer 1 jaar

Start bezwaarperiode bestemmingsplan De Nieuwe Stad na bespreking in commissie Omgeving

3 september en besluit door raad op 17 september

De Nieuwe Stad Kamer 2 ‘Het Havenhuis’

Behandeling in Commissie Omgeving

De Nieuwe Stad Kamer 10 ‘Hoekhuis’

Behandeling in Commissie Omgeving

De Nieuwe Stad Kamer 0

Start uitwerking inrichtingsplan Openbare Ruimte

Herinrichting Noordewierweg

Start uitvoering

Informatiebijeenkomst aanpak wateroverlast Palmstraat-Hulststraat

Oktober

Trapezium Openbaar gebied

Start participatie concept kaderstellende notitie

De Nieuwe Stad

Bezwaarperiode bestemmingsplan

De Nieuwe Stad Kamer 2 ‘Het Havenhuis’

Raadsbesluit op 15 oktober en start beroepsperiode

De Nieuwe Stad Kamer 10 ‘Hoekhuis’

Raadsbesluit op 15 oktober en start beroepsperiode

Stationsgebied

Spooratelier ‘toekomst busstation en Mondriaanplein’

Omgevingsimpactanalyse

Bij alle ontwikkelingen in Langs Eem en Spoor wil de gemeente zorgvuldig omgaan met de kwaliteit van de leefomgeving. Om het effect van de plannen op de leefomgeving in beeld te brengen heeft de gemeente een omgevingsimpactanalyse laten maken. Die kijkt naar gezondheid, natuur, klimaat, bereikbaarheid, maatschappelijke voorzieningen en groen. Uit de analyse blijkt dat de ontwikkelingen in Langs Eem en Spoor op al deze onderwerpen in de omgeving een positieve, neutrale of niet-significante negatieve impact hebben. 

Bij de uitwerking van de projectplannen voor Langs Eem en Spoor is wel aandacht nodig voor het woon- en leefklimaat in en rond nieuwe woningen. Aan de randen van de gebieden zijn namelijk hoge geluidsbelastingen te verwachten. Met goede maatregelen en een slim stedenbouwkundig ontwerp kan ook in deze gebieden een goed woon- en leefklimaat ontstaan. 

Contact

Heb je vragen? Stel ze gerust aan het programmateam onder leiding van Gerry Zwier via langseemenspoor@amersfoort.nl.

Nieuwsbrief

Zodra er nieuws te melden is over Langs Eem en Spoor verschijnt de digitale nieuwsbrief. Wil je die automatisch ontvangen? Meld je dan aan. Afmelden kan op ieder moment. 

Aanmelden