Afval scheiden

Algemeen

Amersfoorters scheiden zoveel mogelijk hun afval. Gft, papier, karton, pmd, glas en textiel worden allemaal opnieuw gebruikt. Als je thuis jouw afval scheidt en in de juiste container doet, help je direct mee om van afval weer nieuwe producten te maken. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten afval die je kunt scheiden. Wil je weten hoe we in Amersfoort afval inzamelen, kijk dan eens op onze webpagina Inzameling van afval.

Gft

Groente-, fruit- en tuinafval én etensresten

Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval zoals aardappelschillen, fruitresten, koffiedik, bloemen en planten. Maar wist je dat ook etensresten bij het gft mogen? Gekookte aardappels, vis- en vleesresten, botjes, friet, kaas, koekjes, kwark, noten, pudding en snoep zijn een paar voorbeelden. Een volledige lijst vind je in de scheidingswijzer van ROVA.

De meeste Amersfoorters gebruiken een bakje op het aanrecht om hun groente- fruit- en etensresten in te doen. Een biobakje, champignonbakje of soepkom, het maakt eigenlijk niet uit. Het bakje leeg je dan later in de gft-container. Wel zo handig. Gft mag ook in speciale composteerbare zakjes met het Kiemplantlogo of het OK-Compostlogo. Deze zijn in de meeste supermarkten te koop.

Ook bij flats, appartementen en andere wooncomplexen gft scheiden

Ook als bewoners van een flats, appartement of ander wooncomplex wil je gft kunnen scheiden. Om dit makkelijker te maken, willen we bij deze woningen gedeelde gft-containers neerzetten. Woon je in een benedenwoning met een eigen tuin of berging, dan kun je gratis een eigen gft-container aanvragen bij ROVA. Meer informatie lees je op onze pagina over afvalinzameling
 

Pmd

Plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons

Shampooflessen, fruitbakjes, vleesverpakking, vershoudfolie, aluminium, bierdoppen, blikjes, drinkpakjes, melkpakken en mandarijnennetjes zijn een paar voorbeelden van de spullen die in de pmd-container horen. Voorwerpen zoals tuinstoelen en opblaaszwembaden horen er dus niet bij. Deze voorwerpen vertragen de sortering en verwerking van het goede pmd. 

Een volledige lijst van wat pmd-afval is, vind je in de scheidingswijzer op de website van ROVA. Wil je weten wat er met pmd gebeurt? Kijk dan eens op de website doemeemetpmd.nl

Papier en karton

In de papierbak kun je onder andere boeken, enveloppen, kranten, lege wc-rollen, printpapier, reclamefolders, tijdschriften en verscheurde kartonnen dozen kwijt. Kijk voor een volledige lijst in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

Glas

In de glasbak horen bijvoorbeeld babyvoedingpotjes, bierflesjes zonder statiegeld, deodorantflesjes, groentepotjes, jampotten, parfumflesjes en wijnflessen. Kijk voor de volledige lijst in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

Textiel

Bij het textiel kun je jassen en kleding (goed en versleten) doen, maar ook dekens, gordijnen, lakens, poetsdoeken, riemen en schoenen. De volledige lijst vind je in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

KCA: klein chemisch afval

Onder klein chemisch afval (KCA) vallen bijvoorbeeld batterijen, medicijnen, schoonmaakmiddelen, spaarlampen, terpentine en verf. De volledige lijst vind je in de scheidingswijzer op de website van ROVA. Dit afval kun je wegbrengen naar het milieubrengstation. Ook rijdt er een speciale auto rond voor inzameling van KCA.

Kringloopwinkel

Voor spullen die we opnieuw kunnen gebruiken

Spullen die heel en netjes zijn, kun je naar de kringloopwinkel brengen. Dan kunnen andere mensen er gebruik van maken. Kijk voor meer informatie op www.kringloopamersfoortleusden.nl.

Grofvuil: groot en bijzonder afval

Afval uit je huis of tuin dat niet in de container past of er niet in hoort, kun je gratis naar het milieubrengstation van ROVA brengen. Denk aan tuinafval, oude meubels of matrassen, planken of een kapot koffiezetapparaat. Het milieubrengstation van ROVA zit op Nijverheidsweg-Noord 35. Openingstijden vind je op www.rova.nl.

Lukt het je niet om het grote afval zelf weg te brengen? Laat het dan gratis bij je thuis ophalen. Maak daarvoor een afspraak met ROVA door te bellen met 033 422 8500 of kijk op www.rova.nl/grofvuil


 

Kliko of verzamelcontainers

Container bij je woning en verzamelcontainers in de buurt

Heb je een woning met een eigen tuin of berging, dan heb je meestal een eigen gft-container, pmd-container en/of papiercontainer. In de buurt van je woning staat een ondergrondse verzamelcontainer voor je restafval. Deze open je met je ROVA-pas. In de wijk staan ook nog verschillende andere containers, voor extra pmd en papier en voor glas en textiel. 

Woon je in een flat, appartement of ander wooncomplex zonder tuin of ruimte om een eigen container neer te zetten? Dan staan de containers voor pmd, oud papier en karton en restafval dicht in de buurt van je woning. Voor de container voor restafval heb je je ROVA-pas nodig. Er kan ook nog een container voor gft bij komen. Dat doen we wanneer voldoende bewoners van een wooncomplex dit willen. Tussen 2022 en 2026 komen we in alle wijken langs om dit te vragen. 

De containers bij jou in de buurt kun je makkelijk opzoeken door op www.rova.nl/inwoners je postcode in te vullen. 

Meer informatie over afval en afvalinzameling

ROVA haalt voor ons het huishoudelijk afval op. Op onze webpagina Inzameling van afval lees je in het kort hoe we dat samen met ROVA regelen.

Wil je weten wanneer ROVA afval in jouw wijk ophaalt of wil je weten wat je in mag leveren bij het milieubrengstation? Kijk dan op de website van ROVA.

Twijfel je welk afval in welke container hoort, kijk dan eens op www.rova.nl/scheidingswijzer