‘Amersfoort Dichtbij’ helpt inwoners met geldzorgen

De komende maanden gaan hulpteams van de gemeente en partnerorganisaties weer op pad om inwoners met geldzorgen en vragen over energiebesparing te helpen. Op donderdag 23 maart zijn er hulpteams op 4 locaties in de stad om inwoners te helpen met advies en het aanvragen van regelingen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie bijvoorbeeld.

Een hulpteam bestaat uit financiële hulpverleners en energiecoaches. Iedere maand (behalve juli en augustus) zijn zij aanwezig op een locatie in de stad. Een afspraak maken is niet nodig. Wel is het handig om de DigiD, inkomensgegevens en energiefacturen van oktober 2022 en januari 2023 mee te nemen. 

Middeninkomens 

Vorig jaar oktober startte de gemeente met dit initiatief. Een week lang werden enkele honderden inwoners geholpen met advies of het aanvragen van regelingen. Ook zagen de informatiewinkels van Indebuurt033 in de weken na de campagne een toename van 30% meer bezoekers. Met de huidige inflatie en hoge energiekosten zien hulporganisaties de problemen de laatste tijd weer toenemen. Bovendien is er een verschuiving van financiële hulpvragen naar huishoudens met een middeninkomen. 

Financieel vangnet

De Amersfoortse wethouder voor armoedebeleid Nadya Aboyaakoub-Akkouh: “Door inwoners in de wijken op te zoeken, kunnen we hen sneller helpen. Vaak is het digitaal aanvragen van een regeling een lastige hobbel. Het hulpteam kan hierbij helpen. En we willen echt álle inwoners met financiële zorgen bereiken. Dus ook huishoudens met een middeninkomen, gepensioneerden of studenten. Onze coaches Participatie en Inkomen kunnen met je meekijken naar je totale huishoudplaatje en hulp en ondersteuning op maat bieden, ook vanuit het financieel vangnet van de gemeente. Dus blijf er niet mee rondlopen, maar kom vooral even langs op 23 maart of maak een afspraak bij een informatiewinkel van Indebuurt033 of bij de Coaches Participatie en Inkomen via cpi@amersfoort.nl

Locaties

De teams van Amersfoort Dichtbij zitten klaar op donderdag 23 maart van 14.00 tot 19.00 uur op deze 4 locaties in de stad: 

  • Projecthuis Madiba (Liendert): Liendertseweg 87
  • Informatiewinkel Indebuurt033 (Centrum/Zuid): Amsterdamseweg 6-k
  • Wijkcentrum Het Klokhuis (Randenbroek): Weberstraat 2     
  • Hart van Vathorst (Noord): Angelinapolder 3

Daarnaast kunnen inwoners voor hulp bij (geld)zorgen ook altijd terecht bij de informatiewinkels van Indebuurt033. Kijk voor de adressen op de website van Indebuurt033.

Zelf aanvragen van het Tijdelijk Noodfonds Energie kan tot en met 30 april 2023 via de website van het Noodfonds: www.noodfondsenergie.nl.