CO₂-Prestatieladder Gemeente Amersfoort

Algemeen

Amersfoort heeft de doelstelling om in 2050 een CO₂ -neutrale en afvalloze stad te zijn. We vinden het als gemeentelijke organisatie belangrijk om het goede voorbeeld te geven en ons eigen huis op orde te brengen. Daarom gebruiken we een instrument om inzicht te krijgen in het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van onze organisatie; de CO2-prestatieladder.

40% minder CO₂-uitstoot al gehaald!

Er zijn 5 niveaus. Hoe hoger de trede, hoe beter de organisatie scoort. Gemeente Amersfoort staat op trede 3 op de CO₂-Prestatieladder. Op basis van dit inzicht stellen we doelen en gaan we met een uitvoeringsprogramma aan de slag. Aangezien we het doel van 40% CO₂-reductie al in 2023 hebben bereikt, zullen we de doelen naar 2026 verder aanscherpen. Jaarlijks volgen we de prestatie ten opzichte van het basisjaar 2018. Bij certificering volgens de CO₂-Prestatieladder gaat het in het geval van Gemeente Amersfoort om:

  • Onze gemeentelijke bedrijfsvoering (denk aan onze gebouwen, zakelijke kilometers, wagenpark, voorzieningen in de stad zoals verlichting, verkeersregelsystemen, riolen en gemalen, etc.);
  • Ook Theater- en congrescentrum Flint NV en Parkeren Amersfoort B.V worden meegenomen in de CO2-footprint, omdat we als gemeente hier een meerderheidsbelang hebben.

Bekijk hieronder de infographic en het overzicht van onze CO₂ prestatie in 2023:

Wat we doen

  • We kopen vanaf 2022 alleen nog maar groene Nederlandse energie in. Dit leidt tot een CO₂ -besparing van 25,1%.  
  • We gaan in de komende jaren verhuizen naar een nieuw Stadhuis. Dat leidt tot een verwachte CO₂-besparing van 30,5%. 
  • We verduurzamen onze maatschappelijke vastgoedportefeuille volgens een concrete strategie genaamd ‘Routekaart verduurzamen’. Het doel is om onze maatschappelijke vastgoedportefeuille vanaf 2030 CO₂-neutraal te hebben. 
  • We besparen energie door onder andere ons Stadhuis tot maximaal 19 graden te verwarmen en bepaalde gebouwdelen te sluiten op rustige momenten in de zomerperiode. 
  • Duurzaam aanbesteden is een belangrijk speerpunt. Een voorbeeld hiervan is onze groenvoorziening en het aanbesteden van werk in de openbare ruimte. Een ander voorbeeld is het onderhoud van verkeerslichten, waarbij onderdelen opnieuw gebruikt en gerepareerd kunnen worden.
  • We vervangen armaturen in de openbare verlichting door duurzame LED verlichting.
  • We letten op de manier waarop we ons vervoer regelen. Zo pakken we vaker de fiets en rijden we meer elektrisch.
  • We vervangen rioolgemalen door energiezuinige pompen.

Meer informatie

Kijk op Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO)(externe link) voor meer informatie over de CO₂-Prestatieladder.