Evenementen en duurzaamheid

Algemeen

Amersfoort gaat voor een duurzame stad, die klaar is voor de toekomst. Ook voor de invulling van je evenement of festival zijn duurzame keuzes mogelijk.

Verduurzamen in gebruik en verbruik

Gemeente Amersfoort biedt een begeleidingstraject aan voor evenementenorganisatoren. Zij kunnen daarmee in kaart brengen hoe zij hun evenement duurzamer kunnen organiseren. Met een canvasmodel bepalen zij hun ambities en mogelijke acties in het gebruik en verbruik van:

  • transport
  • voedsel
  • energie
  • water
  • materialen
  • plastics

Daarbij wordt gekeken hoe de inkomende stroom hiervan geminimaliseerd kan worden, welke duurzame alternatieven er zijn en hoe de efficiëntie verhoogd kan worden.

Canvasmodel

In een video lichten we het canvasmodel toe: stapsgewijs naar een duurzaam evenement en het begeleidingstraject.

Vragen over het canvasmodel of belangstelling in het begeleidingstraject in 2024? Neem dan contact met ons op.

Wegwerpplastic

Op minderwegwerpplastic.nl vind je alle informatie terug over de nieuwe regelgeving rondom wegwerpplastic, zoals:

Zwerfafval

Als tijdelijke gebruiker van de openbare ruimte zorg je ervoor dat je het evenemententerrein schoon oplevert. Naar schatting worden in Nederland jaarlijks meer dan 7 miljard plastic bekers en maaltijdverpakkingen na eenmalig gebruik weggegooid, waarvan 150 miljoen op evenementen. Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 zal een verbod op wegwerp gelden: hergebruik wordt de norm.

De maatregelen gelden overal waar wegwerpbekers en voedselverpakkingen worden gebruikt. Daarbij onderscheiden we 2 categorieën:

  1. consumptie ter plaatse
  2. consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen

De meeste festivals en evenementen zullen onder de eerste categorie vallen. Hiervoor geldt een verbod op wegwerp. Hergebruik wordt de norm.

Een advies op maat over de nieuwe regelgeving kun je opvragen via de website Regelhulp wegwerpplastic

Twijfel je of de verpakking die je wilt gebruiken onder de regelgeving valt? Volg dan de beslisboom op de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken voor drinkbekers en/of voedselverpakkingen.

Kijk voor aanvullende informatie en veel gestelde vragen op minderwegwerpplastic.nl of de website Plastic Promise.

Toolkit

Vanaf 1 januari 2024 is een circulair bekersysteem verplicht. Een succesvolle implementatie vraagt om praktijkervaring en bijsturing van de plannen waar nodig. Wacht daarom niet te lang maar ga nu al aan de slag. Bekijk de Plastic Promise toolkit en ga in gesprek met je partners en leveranciers.

Ballonnen

We raden organisatoren van evenementen af om ballonnen op te laten. Mogelijke alternatieven zijn te vinden op dieballongaatnietop.nl.

Stroomvoorziening

Een noodzaak en daarmee mogelijk grote kostenpost voor een evenement is stroom. Het meest duurzaam is om aan te sluiten op beschikbare stroompunten op de locatie of in de directe omgeving. Kijk voor extra stroomvoorziening naar het lokale of regionale flexibele aanbod van bijvoorbeeld biodiesel aggregaten, voordat je buiten de regio naar oplossingen zoekt.

Lees meer over de duurzame inzet van energie volgens het hernieuwbare Trias Energetica model op de website van Green Events.

Stroom op locatie nodig?

Neem contact op met de marktmeesters om de mogelijkheden te bespreken via telefoonnummer 033 469 5070 of mail naar marktenhaven@amersfoort.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je zelf een evenement organiseren? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Evenement organiseren en blijf op de hoogte van alle mogelijkheden.

Aanmelden