Extra energietoeslag voor lage inkomens in Amersfoort

Ook in 2023 is er een extra energietoeslag van € 1.300 voor inwoners met een laag inkomen. De voorwaarden vind je op deze pagina. Heb je in 2022 de energietoeslag al gehad? Dan heb je rond 1 maart het eerste deel van € 500,- automatisch op je rekening ontvangen. Als je aan de voorwaarden van 2023 voldoet, ontvang je het resterende bedrag rond 1 september 2023. Heb je in 2022 geen energietoeslag ontvangen, maar wil je in 2023 wel een aanvraag doen? Vul dan hieronder het aanvraagformulier in.

Aanvragen

Lees eerst de voorwaarden op deze pagina om te weten of je in aanmerking komt voor de energietoeslag. Kom je in aanmerking? Dan kan je die via de rode button aanvragen:

Aanvragen

Recht op toeslag

Voor de extra energietoeslag gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent 21 jaar of ouder en woont in Amersfoort.
 • Je hebt een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning.
 • Je hebt een laag inkomen en je ontvangt per maand niet meer dan de hieronder genoemde bedragen (dit zijn de bedragen tot 120% van de bijstandsnorm in 2023, excl. vakantiegeld).
Gezinssamenstelling 21 jaar tot AOW-leeftijd Vanaf AOW-leeftijd
Alleenstaande (ouder) € 1.363,05 € 1.516,96
Samenwonend/getrouwd € 1.947,21 € 2.060,21

Studenten

In 2023 kunnen studenten in sommige situaties ook de Energietoeslag krijgen. Voldoe je aan de voorwaarden hierboven, woon je zelfstandig en heb je een energiecontract op je naam staan? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de energietoeslag 2023.

Als je student bent dan houden wij in ieder geval rekening met het maximale bedrag dat je kunt lenen van DUO voor het levensonderhoud. Voor mbo-studenten is dat € 766,06, voor hbo- en wo-studenten € 932,87. Het maakt niet uit of je wel of niet het maximale bedrag leent. Het maximale bedrag dat je kunt lenen, tellen wij mee bij je totale inkomen.

Wil je een aanvraag doen? Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in:

Geen recht op toeslag

Wanneer heb je geen recht op deze extra energietoeslag?

 • Je hebt een inkomen hoger dan de bedragen die hierboven genoemd zijn op grond van jouw leeftijd en gezinssamenstelling.
 • Je bent jonger dan 21 jaar.
 • Je woont in een instelling.
 • Je hebt de toeslag al (deels) ontvangen van de gemeente Amersfoort of een andere gemeente.
 • Je hebt alleen een briefadres (geen woonadres) in de gemeente Amersfoort of Leusden.

Geen recht op energietoeslag, maar wel geldzorgen

Ook als je buiten de voorwaarden van deze energietoeslag valt en geldzorgen hebt, willen we je helpen. Neem dan contact op met de Coaches Participatie en Inkomen. Zij kunnen met je meekijken naar jouw situatie en eventueel vanuit het financieel vangnet ondersteuning op maat aanbieden.

Dit geldt óók voor studenten of wanneer je AOW met een klein pensioen hebt. Daarnaast zijn er regelingen waar je misschien gebruik van kan maken, zoals gratis zwemles voor kinderen, een kledingregeling voor jongeren, vergoeding voor een nieuwe koelkast of wasmachine, zie ook www.geldcheck033.nl.

Heb je zorgen en wil je hulp van de Coaches Participatie en Inkomen? Stuur dan een mail naar cpi@amersfoort.nl of bel met 14 033.

Informatiewinkels van Indebuurt033

Heb je hulp of advies nodig bij het aanvragen van de energietoeslag? Maak dan een afspraak bij een van de informatiewinkels van Indebuurt033.

Voor de openingstijden kijk je op www.indebuurt033.nl/informatiewinkels.

Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan huishoudens met een laag inkomen

Huishoudens met een inkomen tot 200% van het sociaal minimum en een hoge energierekening kunnen terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun een deel van de energierekening, van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode. Je kunt een aanvraag doen tot en met 30 april 2023.

Je kunt ook een afspraak maken voor hulp bij het invullen van de aanvraag bij een van de informatiewinkels van www.indebuurt033.nl.

Voorwaarden

Het Noodfonds is er voor huishoudens die de huidige hoge energierekening niet kunnen betalen. Ook niet met de energietoeslag en het prijsplafond. Daarbij gelden de volgende 3 voorwaarden:

 1. Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
 2. Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier.
 3. De rekening voor gas en stroom is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

Aanvragen kan via de website van het Noodfonds.

Actie: gratis spouwmuurisolatie

Vanuit provincie Utrecht en gemeente Amersfoort is een actie opgezet voor gratis spouwmuurisolatie. Deze actie is bedoeld voor huishoudens die voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je voldoet aan de voorwaarden van de aanvraag energietoeslag of je hebt een besteedbaar inkomen van maximaal 120% van bijstandsniveau.
 • Je bezit een grondgebonden koopwoning (geen appartement) die is gebouwd vóór het jaar 2000.

Voldoe je aan beide voorwaarden? Of vermoed je dat je aan de voorwaarden voldoet, maar weet je het niet zeker? Neem dan contact op met een coach Participatie en Inkomen via e-mail: cpi@amersfoort.nl. Samen kijken we dan of je ook in aanmerking komt voor deze hulp.

Hulp van een Energiecoach

Heb je moeite om de energierekening te betalen? Gemeente Amersfoort helpt huishoudens met een laag inkomen door energie te besparen.

Een adviseur van Energiebox komt op afspraak bij jou thuis om persoonlijk advies te geven en gratis energiebesparende producten af te leveren. Denk bijvoorbeeld aan strips tegen tocht, een energiezuinige lamp en radiatorfolie, afhankelijk van wat je nodig hebt. Wil je de producten laten installeren? Geen probleem. De adviseur doet dit graag. Achteraf ontvang je een adviesrapport per mail.

Deze hulp is bedoeld voor…

Deze hulp is bedoeld voor huishoudens die een energietoeslag hebben ontvangen en voor huishoudens met een besteedbaar inkomen van maximaal 120% van bijstandsniveau. De huishoudens die energietoeslag hebben ontvangen krijgen een brief toegestuurd waarin staat aangegeven hoe het aanmelden werkt. Deze brieven worden in verschillende fases verzonden. Het kan dus zijn dat jij nog geen brief hebt ontvangen maar wel in aanmerking komt voor deze hulp.

Heb je geen brief ontvangen of betwijfel je of je in aanmerking komt voor deze hulp? Heb je nu moeite met het betalen van de energierekening? Neem dan contact op via onderstaand formulier. Dan kijkt een Coach Participatie en Inkomen samen met jou of je aanmerking komt voor deze hulp. 

Contact met coach participatie en inkomen/energiecoach

Aanvragen