Integratie Solution Architect

Afwisselende baan in een integraal informatielandschap

Over de vacature

Sluitingsdatum
31 januari 2023
Uren per week
32 - 36 uur
Salarisindicatie
maximaal € 5.372,- bruto (schaal 11) per maand bij een 36-urige werkweek

Werken bij Gemeente Amersfoort

Amersfoort – een stad met ruim 160.000 inwoners – ontwikkelt zich in hoog tempo. We koesteren wat van waarde is en vernieuwen volop. De gemeentelijke organisatie beweegt daarin mee. Zo hebben we als gemeente flinke ambities op het terrein van informatievoorziening (IV). Reden om een nieuwe weg in te slaan met de afdeling IV. Met hernieuwde ambities en een heldere koers bouwen we naar een nieuw Stadhuis.

De baan

Ben jij de Data Solution Architect die hier samen in een architectuurteam richting en vorm aan geeft? In deze functie kun je je creativiteit gebruiken en je ideeën verder brengen. De gemeente Amersfoort wil bij de aanpak van maatschappelijke opgaven meer en slimmer gebruik maken van data. Op dit moment werken er al enthousiaste datateams en data-analisten aan allerlei vraagstukken. Een stevige basis en samenhang hierin ontbreekt nog. Wij verwachten dat een data-architectuur, als onderdeel van de Enterprise Architectuur, hieraan een belangrijke bijdrage levert.

In jouw rol komen de kwaliteit, continuïteit en samenhang van het IV-landschap samen. Wat de baan bij ons extra leuk maakt, is dat je op verschillende projecten werkt. Bovendien werk je voor de stad en lever je een maatschappelijke bijdrage aan het woon-, werk- en leefplezier van de inwoners van Amersfoort. Ontwikkelingen bij Gemeente Amersfoort zijn de overstap op Cloud-technologieën en een grote focus op Common Ground. 

Naast de interne organisatie ben je ook extern betrokken, je haakt aan bij samenwerkingsverbanden met de markt en bij landelijke-, regionale- en lokale overheden. Vervolgens benut je die kennis om IT-innovaties kostenefficiënt bij ons toe te passen. 

Verder bestaan je werkzaamheden onder andere uit:

 • in kaart brengen van de bestaande integratiestromen, de gewenste en de te veranderen stromen. Analyse van sterke/zwakke punten en concrete verbetervoorstellen schrijven en daarna actief bijdragen aan het realiseren daarvan;
 • analyseren van de mogelijke inzet van NLX voor de integratie-opgaves van de gemeente Amersfoort;
 • inrichten van een standaard werkwijze om data uit SaaS-applicaties beschikbaar te krijgen voor de gemeente, zowel voor operationele processen als voor BI-(datagericht werken) processen. Onderdelen van de standaard werkwijze zijn onder andere de uitvraag in de aanbesteding, het gebruik van de broker,  API's, locatie dataopslag en de wijze waarop geautoriseerde medewerkers toegang hebben tot de data (incl. de vraag: willen we toe naar 'enkelvoudige opslag, meervoudig gebruik'?);
 • onderzoek uitvoeren en adviezen geven op technologisch vakgebied in samenwerking met de informatiemanager en solutionspecialist;
 • advies geven in inkoop- en aanbestedingstrajecten t.a.v. technologie en bewaken van de ontwerpkeuzes en kaders gedurende de uitvoer;
 • onderhouden van onze architectuur kennisbank, waarin bedrijfsprocessen, behoeftes en vraagstukken worden gerelateerd aan een ondersteunende oplossing;
 • realiseren van de Enterprise Architectuur door het uitwerken van doel- en domeinarchitecturen.

Met wie werk je samen?

Je werkt bij de afdeling Informatievoorziening, in het team Technologie & Services. Je werkt daar samen met drie andere architecten in een team van circa 28 collega’s, waar 'continue verbeteren' centraal staat. Daarom werken we volgens het principe van Lean en Agile. Vanuit dit team gaan wij aan de slag, maar we zitten bij verschillende afdelingen aan tafel in diverse projecten. Hier heb jij inspraak in!

Met interne en externe stakeholders werk je veel samen en je krijgt de ruimte om IT-Innovaties te onderzoeken die waarde toevoegen aan de gemeentelijke organisatie. 

Wat we van je vragen

Je bent goed thuis in overheidsarchitecturen en hebt een eigen visie op integratie architecturen. Je gaat in- en extern verbindend te werk en als aanspreekpunt binnen het team weet je je collega’s verder te helpen. Als pionier ben je in staat om externe samenwerking op te zoeken en de interne organisatie te voorzien van nieuwe IT-innovaties. Je hebt steeds ideeën hoe het werk makkelijker kan. Je werkt onder architectuur maar herkent jezelf ook in het motto 'we kijken of het kan'. Verder herken je jezelf in de volgende kwaliteiten: 

 • wo werk- en denkniveau en ruime kennis van de IV/IT architectuur;
 • bekend met referentie architecturen zoals de NORA en GEMMA;
 • bekend met architectuur frameworks en de samenhang daartussen (bijv. DYA, TOGAF, Archimate);
 • je hebt ervaring met API-management, datamanagement, procesautomatisering, data-integriteit en beveiliging van data;
 • je bent bekend met standaarden zoals XML, SOAP, REST, JSON;
 • bekendheid met Common Ground en NLX is een wens;
 • kennis van BlueDolphin is een wens.

Dit kunnen we je bieden
Gemeente Amersfoort biedt ruimte om je talenten verder te ontwikkelen en investeert in je groei. We bieden verantwoordelijk en maatschappelijk relevant werk in een organisatie die veel vraagt, maar ook veel mogelijk maakt. Je salaris bedraagt maximaal € 5.372,- bruto (schaal 11) per maand bij een 36-urige werkweek. Daarnaast ontvang je maandelijks een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% dat je vrij kunt besteden aan de beschikbare doelen, passend bij je persoonlijke wensen. Amersfoort heeft goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en ouderschapsverlof (50% doorbetaald). Het stadhuis van Amersfoort staat vlak bij de prachtige, middeleeuwse binnenstad en is goed bereikbaar. Er zijn goede mogelijkheden om een deel van het werk vanuit huis te doen.             

Zo kun je reageren
Door op 'Direct solliciteren' te klikken kun je ons je contactgegevens, motivatie en curriculum vitae doorgeven. Direct solliciteren.

Als je meer wilt weten
Neem contact op met George Schippers, teammanager technologie & services, telefoon: 033 469 4495. Met vragen over de procedure kun je contact opnemen met Inge Parlevliet, HR-medewerker, telefoon: 06 5253 5727.

Zie ook: Werken aan de Informatievoorziening in Amersfoort

Voel je thuis in Amersfoort, je bent welkom zoals je bent. Onze kwaliteiten vasthouden en versterken, daar zetten we ons samen voor in. We zijn blij dat iedereen uniek is en zijn nieuwsgierig naar jouw talent.