Liendert voor iedereen

We omarmen de kleurrijke en diverse samenleving, stimuleren kansen op meedoen en gaan discriminatie tegen. Op dit moment voelt helaas nog niet iedereen zich thuis en welkom in Liendert. Inwoners vertellen dat zij buitengesloten of anders behandeld worden in de wijk. Dit op basis van hun huidskleur, afkomst of inkomen. Dat kunnen we met elkaar niet toestaan. Liendert is voor iedereen.

Wat gaan we doen in deze kernaanpak? 

  • We gaan voor een sterke pedagogische basis. We versterken de Vreedzame Wijk en de Vreedzame School. We werken volgens de vier pijlers van de Vreedzame wijk en - School:
    • Positieve sociale gemeenschap; we horen bij elkaar, we hebben hart voor elkaar
    • Conflicthantering en mediatie; we hebben oor voor elkaar, we lossen conflicten zelf op. Hier gebruiken we krachtige methoden om verdeeldheid in de samenleving bespreekbaar te maken. En kinderen van jongs af aan te leren met verschillen om te gaan.
    • Taken en verantwoordelijkheden; we dragen allemaal een steentje bij
    • Omgaan met diversiteit; we zijn allemaal anders.
  • Om te zorgen dat iedereen zich welkom en prettig voelt in Liendert, en we op een goede manier met elkaar omgaan, versterken we de Vreedzame Wijk en de Vreedzame School. Dat betekent dat docenten, leerlingen, professionals en wijkbewoners open staan voor verschillen, weten hoe conflicten op te lossen en elkaar positief te benaderen. Liendert is al zo'n Vreedzame wijk, maar professionals en inwoners geven aan dat de ideeën ervan zijn weggezakt. Daarom maken we nieuwe afspraken met elkaar: zó willen we samenleven.
  • Daarnaast houden we meer rekening met de culturele achtergrond en waarden van inwoners. Professionals en vrijwilligers die werken in Liendert volgen een training Cultuursensitief werken. Zo zorgen we dat inwoners zich begrepen voelen en dat wat we in de wijk doen beter aansluit bij iedereen. We verwachten dat de kwaliteit van ondersteuning hierdoor toeneemt.
  • In het Huis van de Wijk en op andere ontmoetingsplekken zorgen we voor onderling contact. We nodigen bijvoorbeeld (ervarings)deskundigen uit om over discriminatie te praten. We organiseren culturele feesten en voeren met filmmateriaal of workshops gesprekken over gevoelens van discriminatie en gevolgen hiervan. Op die manier zorgen we ervoor dat er meer begrip en respect voor elkaar kan ontstaan. Deze aanpak vraagt een lange adem. Maar we willen dat begrip en inclusie langzaam uitbreiden als een olievlek.
  • We bieden jongeren een podium en professionele ondersteuning om met een campagne de door hen gewenste beeldvorming te realiseren.

Factsheet Liendert voor iedereen Kansrijk Liendert juli 2024