Regelingen activiteiten en ontmoetingsplekken

Algemeen

Er komt een nieuwe subsidieregeling voor de ondersteuning van wijkontmoetingsplekken. En twee nieuwe regelingen voor het ondersteunen van wijkgerichte activiteiten. Ook vernieuwen we een aantal stedelijke regelingen. Deze nieuwe regelingen gaan in op 1 januari 2025. Voor die tijd, waarschijnlijk in september 2024, publiceren we ze.

Ontmoetingen in de wijken

In Amersfoort werken we aan sociale verbondenheid in de wijken en in de stad. We vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarom stimuleert de gemeente ontmoetingen in de wijken. Onder andere via de subsidieregeling Projecten#indebuurt (projectenregeling) en de subsidieregeling ondersteuning wijkcentra.

Met deze regelingen ondersteunt de gemeente inwoners en andere initiatiefnemers die activiteiten en ontmoetingen organiseren en ontmoetingsplekken beheren. De gemeente werkt aan nieuwe regelingen om het organiseren van ontmoetingen makkelijker te maken. En om ervoor te zorgen dat er in Amersfoort voldoende wijkontmoetingsplekken zijn. Daarover ging de gemeente eerder met diverse betrokkenen in gesprek. We onderzoeken ook of het mogelijk is om meerdere bestaande regelingen te combineren. 

Wijkontmoetingsplekken

Met de nieuwe regeling voor wijkontmoetingsplekken wil de gemeente wijkontmoetingsplekken ondersteunen door het sociaal beheer hiervan te financieren. Dat wil zeggen dat de gemeente de taken ondersteunt die in de wijkontmoetingsplek zorgen voor een bruisende inloop met activiteiten die passen bij wat de inwoners willen. 

Deze taken zijn bijvoorbeeld het zorgen voor een programma van passende activiteiten, het hebben van een sterk netwerk in de wijk en het goed begeleiden van de vrijwilligers die er werken. Dit zijn de succesfactoren voor bruisende ontmoetingsplekken. Het investeren in sociaal beheer komt in plaats van het financieel ondersteunen van het beheer en gebruik van het gebouw. 

Ook kunnen meer wijkontmoetingsplekken van de nieuwe regeling gebruik maken dan via de bestaande regeling Ondersteuning wijkcentra. Daarnaast willen we waar mogelijk meer continuïteit bieden voor wijkontmoetingsplekken.

Voorwaarden

Samen met de buurtnetwerkers van Indebuurt033, gebiedsmanagers van de gemeente, sociaal ondernemers en andere betrokken, hebben we een aantal voorwaarden opgesteld voor wijkontmoetingsplekken om gebruik te kunnen maken van de regeling:

  • De wijkontmoetingsplek heeft een vrij toegankelijke inloop met koffie en thee. 
  • Er is een programma met verschillende activiteiten voor ontmoeting die passen bij de behoefte van de inwoners.
  • Alle inwoners zijn er welkom. Maar in ieder geval wijkbewoners in een kwetsbare situatie. 
  • De wijkontmoetingsplek is bekend bij inwoners in de wijk en goed bereikbaar en toegankelijk voor mensen met een beperking.
  • De wijkontmoetingsplek wordt zelfstandig beheerd.
  • De wijkontmoetingsplek is zo veel mogelijk financieel zelfstandig.

Deze voorwaarden worden in het voorjaar van 2024 uitgewerkt en aangescherpt.

Wanneer de aanvragen voor ondersteuning van wijkontmoetingsplekken het budget voor de regeling overstijgen, moeten we keuzes maken tussen wijkontmoetingsplekken. Dat doen we op basis van ‘ongelijk investeren voor gelijke kansen’: we kiezen dan voor de ontmoetingsplekken in wijken waar meer nodig is. Hoe we deze keuzes goed kunnen maken, werken we de komende tijd ook verder uit.

Wijkgerichte activiteiten

De gemeente ondersteunt activiteiten in de wijk op gebied van welzijn (waaronder ontmoeting), gezondheid, sport en bewegen door twee nieuwe regelingen: een regeling voor kleine en een regeling voor grote activiteiten. 

In deze nieuwe regelingen kun je een financiële bijdrage aanvragen voor de kosten van de activiteit en de kosten van de ruimte waar de activiteit plaatsvindt.

Regeling voor kleine wijkgerichte activiteiten

  • Dit zijn activiteiten georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers.
  • Een aanvraag voor een kleine activiteit wordt (licht) getoetst aan de hand van een aantal basiscriteria en wat er nodig is in de wijk. 
  • Een initiatiefnemer kan het hele jaar door een aanvraag doen. Het is de bedoeling dat aanvragers binnen enkele weken weten of de aanvraag wordt toegekend. 
  • Er komt een maximumbedrag waarvoor een aanvraag kan worden gedaan. Dit bedrag wordt nog vastgesteld.

Regeling voor grote wijkgerichte activiteiten 

  • Hieronder vallen activiteiten met kosten die boven het maximumbedrag van de regeling voor kleine wijkgerichte activiteiten uitkomen.
  • Er kan eventueel ook een bijdrage worden aangevraagd voor loonkosten. 
  • De aanvraag voor een grote activiteit wordt getoetst op basis van het ‘wijkplan sociaal’. Dat doen we samen met inwoners en organisaties uit de wijk. In het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 stellen we voor elke wijk in Amersfoort, samen met inwoners en organisaties uit de wijk, een wijkplan sociaal op. Dit wijkplan sociaal vervangt o.a. de huidige wijkplannen van Indebuurt033.
  • Binnen deze regeling kan men een aantal keer per jaar een aanvraag doen, net zoals bij de huidige regeling Projecten#indebuurt. Per aanvraagronde worden de aanvragen in samenhang beoordeeld, samen met organisaties en inwoners in de wijk. De komende tijd werken we onder andere uit wat de rol van inwoners en organisaties in de wijk hierbij is.  In mei 2024 organiseren we samen met buurtnetwerkers een werksessie voor inwoners uit de buurtbesturen. Ook organisaties uit de wijk worden betrokken bij bepalen van hun rol bij het beoordelen van aanvragen. Hier plannen we een aparte bijeenkomst voor in, in juni. Uitnodiging hiervoor volgt. 

Stedelijke activiteiten

De gemeente werkt ook aan een aantal regelingen voor stedelijke activiteiten. Dit gaat deels om het vernieuwen van bestaande regelingen. Zoals de regelingen die vallen onder het uitvoeringsprogramma jeugd en onderwijs (UPJO) en de subsidies sport en bewegen

Meer informatie voor de zomer

Er komt een nieuwe regeling voor stedelijke activiteiten op het gebied van ontmoeten en lichte ondersteuning. Deze wordt op dit moment uitgewerkt. Naar verwachting volgt hierover voor de zomer meer informatie. 

Meedenken en vragen stellen

Heb je vragen en/of ideeën? Dan nodigen we je uit voor een online spreekuur. We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar jouw idee bij deze vragen:

  • Hoe hangen wijkgerichte activiteiten en wijkontmoetingsplekken met elkaar samen?
  • Hoe kunnen we het makkelijker maken als je tegelijkertijd een aanvraag doet voor zowel de regeling wijkontmoetingsplekken als voor de regeling wijkgerichte activiteiten?
  • Hoe kunnen we sociaal beheer zo goed mogelijk inzetten op wijkontmoetingsplekken?

De online spreekuren vinden plaats via Microsoft Teams op:

  • Maandag 13 mei 2024 van 15.30 - 16.30 uur
  • Dinsdag 21 mei 2024 van 17.00 - 18.00 uur
  • Vrijdag 31 mei 2024 van 10.00 - 11.00 uur
Aanmelden
Informatiebijeenkomst in augustus/september 2024

Wil je weten wat dit voor jouw situatie betekent? Eind augustus/begin september 2024 organiseren we een (of meer) bijeenkomst(en) op locatie. Je kunt dan vragen stellen over het doen van een aanvraag in het najaar voor de regelingen die op 1 januari 2025 in gaan. Meer informatie over deze bijeenkomst(en) volgt op een later moment.

Contact en informatie

Heb je een vraag? Neem contact op met de gemeente.

Nieuwsbrief Inclusieve stad

Wil je niks missen? De gemeente Amersfoort verstuurt maandelijks de nieuwsbrief ‘Inclusieve Stad’ bedoeld voor professionals die in en rond het sociaal domein werken. En voor geïnteresseerde inwoners.

Aanmelden nieuwsbrief Inclusieve stad