Samenvatting collegebesluiten 11 juni 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Hieronder staat de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken 

Bestuursopdracht visieontwikkeling cultuurpodia & stadhuislocatie 

In het kader van renovatie, verduurzamingsopgave en de schaalsprong van kunst en cultuur willen theater De Lieve Vrouw, theater Flint en poppodium FlUOR en gemeente Amersfoort een gezamenlijke nieuwe, grotere huisvesting. De huidige locaties zijn niet geschikt en daarom onderzoeken we de huidige locatie stadhuis Amersfoort. Met de verhuisplannen van het stadhuis in 2026 komt de huidige stadhuislocatie vrij. De centraal gelegen locatie biedt de 3 podia een mooie kans het stadshart verder te verrijken. In afstemming met de 3 podia werken we aan een visie op de ontwikkeling van de cultuurpodia en stadhuislocatie. Hiervoor is een bestuursopdracht en aanpak vastgesteld. Doel is om eind 2024 de visie in concept met de gemeenteraad te bespreken. 

Hamerstukken

Nadere regels, financieel besluit en beleidsregels jeugdhulp 

De nadere regels, het financieel besluit en de beleidsregels jeugdhulp zijn vernieuwd en door het college vastgesteld. In deze documenten staan regels die de wijkteams en de gemeente in Amersfoort gebruiken bij het bepalen van de ondersteuning van inwoners met een hulpvraag. Dit is aanvullend op de regelgeving van de Jeugdwet. De teksten van de nadere regels, het financieel besluit en de beleidsregels zijn nu leesbaarder en duidelijker geworden en geactualiseerd. De regels bieden inwoners duidelijkheid en rechtszekerheid en voorkomen willekeur. De aanpassingen zijn tekstueel van aard, het beleid is niet gewijzigd.  

Samenhangende wijkaanpak sociaal

We willen dat activiteiten in de wijk aantoonbaar bijdragen aan het welzijn van mensen, met name mensen in een kwetsbare situatie. Daarvoor is het nodig dat de activiteiten met elkaar samenhangen. Samen met organisaties die wijkgericht werken aan preventie (zoals Indebuurt033, ABC, GGDrU en SRO) zetten we in Amersfoort daarom de stap om in de wijken voortaan te gaan werken vanuit één gezamenlijk ‘wijkplan sociaal’. Zo kunnen de doelen en activiteiten in de wijk beter op elkaar af worden gestemd.  

Nadere regels, financieel besluit en beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 

De nadere regels, het financieel besluit en de beleidsregels maatschappelijke ondersteuning zijn vernieuwd en door het college vastgesteld. In deze documenten staan regels die de wijkteams en de gemeente in Amersfoort gebruiken bij het bepalen van de ondersteuning van inwoners met een hulpvraag. Dit is aanvullend op de regelgeving van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De teksten van de nadere regels, het financieel besluit en de beleidsregels zijn nu leesbaarder en duidelijker geworden en geactualiseerd. De regels bieden inwoners duidelijkheid en rechtszekerheid en voorkomen willekeur. De aanpassingen zijn tekstueel van aard, het beleid is niet gewijzigd. 

Overeenstemming kostenverdeling Doorfietsroute Amersfoort – Utrecht 

Het college heeft besloten om ruim €360.000,- extra uit te trekken voor de aanleg van de doorfietsroute Utrecht-Amersfoort. Omdat de Westelijke ontsluiting niet doorgaat, is een uitbreiding van de route nodig. Daardoor zijn de oorspronkelijke plannen ook vertraagd. Dat zorgt er samen voor dat er extra geld nodig is. In de begroting was daar al rekening mee gehouden. De werkzaamheden op het Amersfoortse gedeelte van de doorfietsroute Amersfoort - Utrecht (Monnickenbospad) zijn eind mei gestart en duren tot en met november 2024. Fietsers worden tijdens de werkzaamheden omgeleid. Begin december is de vernieuwde route klaar voor gebruik. 

Gewijzigde vaststelling chw bestemmingsplan Wagenwerkplaats e.o. - deelgebieden Midden en West en spoorwegemplacement

In vijf deelgebieden met een rijk industrieel verleden aan de westkant van de binnenstad ontwikkelt Amersfoort een duurzaam en divers nieuw stadsdeel: Langs Eem en Spoor. Daar komen ruim 5.000 nieuwe woningen, maar ook kantoren en voorzieningen. Langs Eem en Spoor is de plek waar iedereen welkom is om te wonen en werken, spelen en sporten, ontspannen en ontmoeten. Op de pleinen, in het groen of langs het water. Dankzij goede verbindingen zijn het Soesterkwartier en station Amersfoort Centraal altijd dichtbij. Een van die vijf gebieden is de Wagenwerkplaats, een voormalige onderhoudswerkplaats voor goederenwagons van de NS in Amersfoort. De gemeente ontwikkelt de Wagenwerkplaats samen met de NS. Deelgebied West van de Wagenwerkplaats bestaat straks voornamelijk uit woningbouw. Deelgebied Midden wordt het ‘culturele hart’ van de Wagenwerkplaats. Veel van de huidige gebouwen blijven staan.  

Er komt een nieuwe multifunctionele Samenwerkplaats 2.0 en ruimte voor een mobiliteitshub: een parkeervoorziening voor (deel)voertuigen met aanvullende services als een fietsenmaker of pakketpunt. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld dat van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 ter inzage heeft gelegen. Er zijn 14 zienswijzen ingediend. Die zijn samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien in een zienswijzennota. De zienswijzennota wordt samen met het bestemmingsplan ter besluitvorming voorgelegd aan de raad. Na besluitvorming in de raad wordt het plan opnieuw ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen dan een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als er geen beroepschriften worden ingediend is het bestemmingsplan onherroepelijk. 

Consultatie college Advies auditcommissie n.a.v. Dag van de Jaarstukken 2023 

Op 17 mei 2024 heeft de auditcommissie voor de zesde keer een “Dag van de Jaarstukken gehouden”. Met deze Dag vormt de auditcommissie zich een beeld over de kwaliteit van de jaarstukken aan de hand van nader onderzoek naar geselecteerde thema’s uit de jaarstukken. Het college heeft kennisgenomen van de aanbevelingen van de auditcommissie en deelt de wens van de auditcommissie om begroting en jaarrekening zoveel mogelijk te laten aansluiten. 

Beschikbaar stellen investeringskrediet aanpak haltetoegankelijkheid 

Amersfoort wil openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk maken. Daarvoor moeten nog 80 bushaltes worden aangepast. Het college stelt aan de raad voor om dit jaar 59 bushaltes zo aan te passen dat ook inwoners met een beperking van deze haltes gebruik kunnen maken. De nodige aanpassingen variëren van het leggen van een paar extra tegels tot het verhogen van de bushalte. De kosten zijn geraamd op €500.000,- en kunnen uit een subsidie van de provincie worden betaald. De gemeente past de overige 21 bushaltes, die nog niet voor iedereen toegankelijke zijn, bij de herinrichting van de straten (onder andere de Noordewierweg) ook binnenkort aan. Als deze haltes ook toegankelijk zijn ingericht zijn, op de halte Rustenburg-Oost aan de Oude Lageweg na, alle haltes in Amersfoort volledig toegankelijk ingericht. Hierin loopt de gemeente Amersfoort voorop in de provincie Utrecht, waar gemiddeld 53% van alle haltes toegankelijk zijn. 

Deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn 

Dierenwelzijn is een belangrijk onderwerp. We willen dat Amersfoort een fijne plek is voor mensen én dieren. Met het opstellen van het deelomgevingsprogramma dierenwelzijn is duidelijk welke dierenwelzijnsambities de gemeente heeft. Het uitgangspunt is de intrinsieke waarde van het dier, zoals dat ook in de landelijke Wet Dieren staat beschreven. 

Aanmeldbeleid basisscholen Amersfoort 

In Amersfoort willen we dat alle ouders in de stad evenveel kans hebben op een plaats voor hun kind op een basisschool van hun voorkeur. Een onderzoek heeft aangetoond dat dit nog niet zo is. Daarom neemt het onderwijs aan aantal stappen zodat het aanmeldbeleid transparanter en eerlijker wordt. Zo willen we bereiken dat er vanaf komend schooljaar gelijke kansen zijn voor alle ouders die hun kind aanmelden voor de basisschool. 

Tarieven Inkoop Wmo begeleiding & beschermd wonen 2025  

Het college stelt nieuwe tarieven vast voor de inkoop van Wmo begeleiding en voor beschermd wonen en beschermd thuis in de regio Amersfoort. De nieuwe tarieven zijn voor Wmo begeleiding gemiddeld 3% hoger en voor beschermd wonen en beschermd thuis gemiddeld 4,5% hoger dan de vorige tarieven. De nieuwe tarieven zijn berekend op basis van een kostprijsonderzoek dat de gemeenten in de regio Amersfoort lieten uitvoeren ter voorbereiding van het nieuwe inkooptraject Wmo begeleiding en beschermd wonen. Hiermee voldoen de gemeenten aan de Algemene maatregel van Bestuur Wmo 2015. De gemeenten vinden het belangrijk dat de tarieven aansluiten bij de praktijk van de aanbieders in de regio Amersfoort zodat er kwalitatief goede hulp en ondersteuning kan worden geboden aan alle inwoners die dat nodig hebben. 

Het college heeft de raad geïnformeerd over: 

  • Uitkomsten tweede onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid van de gemeente Amersfoort 
  • Bomenkap 1e boomveiligheidsronde 2024 
  • Informatie over relevante ontwikkelingen rondom Vathorst-Bovenduist
  • Stichting Onderwijsvoorrang Eemland (Sovee) heeft faillissement aangevraagd. 
  • Fietsbrug Malebrug defect na aanvaring schip 
  • Voortgang pilot Kamers met Aandacht 
  • Stadspeiling Mantelzorg/vrijwilligerswerk 2023 
  • Aanpak participatie Uitwerking Parkeerbeleid (voorheen Deelomgevingsprogramma Parkeren deel 2) 
  • Enquête mobiliteitstransitie 

Beantwoording schriftelijke raadsvragen 

Onderstaande raadsvragen zijn beantwoord: 

  • Schothorst Zuid niet van gas af 
  • Klachten over afhandeling Woo-verzoeken 
  • Verkeerschaos in Soesterkwartier 

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten? Bekijk deze op de website Politiek Portaal.