Samenvatting collegebesluiten 18 juni 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Hieronder staat de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken

Verlening overeenkomst Welzijnswerk in Amersfoort met Indebuurt033

Het college besluit de overeenkomst Welzijnswerk in Amersfoort met Indebuurt033 met twee jaar te verlengen. Indebuurt033 voert het welzijnswerk in Amersfoort uit. Zij heeft de opdracht om samen met inwoners en organisaties te werken aan een leefbare buurt en een plek waar iedereen meetelt en meedoet. Indebuurt033 heeft afgelopen jaren een sterke basis gelegd voor het welzijnswerk in Amersfoort. Er zijn ook nog een aantal aandachtspunten. Hieruit trekken we lessen voor verbetering. Daar werken we de komende twee jaar samen met Indebuurt033 en andere partners aan.

Hamerstukken

Kaders Van Ghent- Van Nes- en Van Galenstraat  

Woningcorporatie de Alliantie heeft 98 woningen (bouwjaar 1955) aan de Van Ghent- Van Nes- en Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp in bezit. De woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De Alliantie wil de woningen vervangen door nieuwe, betaalbare, duurzame en toekomstbestendige woningen in een groene en leefbare buurt. Sloop met vervangende nieuwbouw levert daarnaast een bijdrage aan de woningbouwopgave van gemeente Amersfoort. De Alliantie wil hier ongeveer 180 tot 210 woningen terugbouwen. Deze verdubbeling van het aantal woningen en de opzet van het gebied past niet in het omgevingsplan en er is dus een wijziging nodig van het omgevingsplan. De eerste stap is het verkennen van de haalbaarheid en wenselijkheid van de nieuwe plannen. Daarover zijn meerdere gesprekken gevoerd met de omgeving. Op basis van de verkenning zijn de kaders opgesteld. Die beschrijft de voorwaarden waarbinnen de plannen kunnen worden gebouwd. De gemeenteraad moet deze kaders vaststellen.

TAM-voorbereidingsbesluit en TAM-omgevingsplan Over de Laak – Waterrijk  

Het college heeft besloten om het bestemmingsplan ‘Over de Laak – Waterrijk’, dat de ontwikkeling van het deelgebied Waterrijk in Over de Laak mogelijk, aan te passen. In dat bestemmingsplan is een fout ontdekt die onduidelijkheid veroorzaakt bij het toetsen van aanvragen voor een omgevingsvergunning. Met dit besluit wordt de fout in het bestemmingsplan ‘Over de Laak – Waterrijk’ gecorrigeerd door een zogeheten TAM (Tijdelijke alternatieve maatregel) -omgevingsplan op te stellen. Met het TAM voorbereidingsbesluit wordt voorkomen dat er onwenselijke ontwikkelingen in dit gebied plaatsvinden tot dat het nieuwe TAM-omgevingsplan vastgesteld is.

Maximum snelheid Bunschoterstraat  

Gemeente Amersfoort heeft bij de provincie Utrecht verzocht om de maximumsnelheid van de Bunschoterstraat te verlagen naar 60km/u om zo de leefbaarheid en de verkeersveiligheid te vergroten. De provincie heeft dit verzoek in overweging genomen maar heeft besloten dat de maximumsnelheid 80km/u blijft, vooral omdat de snelheid niet via de weginrichting is af te dwingen en daarmee niet geloofwaardig is. Wel gaat de provincie in gesprek met betrokkenen over de mogelijkheid om landbouwverkeer op de Bunschoterstraat toe te staan om zo de verkeersveiligheid op de parallelwegen te verbeteren. Ook wordt akoestisch onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken welke zinvolle geluidwerende maatregelen mogelijk zijn. En er wordt aandacht besteed aan de keermogelijkheid voor klanten van de benzinepomp aan de Bunschoterstraat.

Aanvraag krediet aanbouw de Observant  

Communicatieboodschap Het monumentale gebouw ‘de Observant’ wordt sinds 2015 verhuurd aan Stadscafé de Observant. De huurder heeft aangegeven graag een professionele keuken te willen plaatsen om haar bedrijfsvoering uit te kunnen breiden. De gemeente wil hier als verhuurder graag aan meewerken, maar wil aanpassingen aan het gebouw zelf organiseren en begeleiden. Daarom wil de gemeente investeren in een aanbouw ten behoeve van een keuken en zal deze investering via de huurprijs aan de huurder worden doorgerekend

Afronding subsidie stichting Retourboulevard  

Stichting Retourboulevard heeft subsidie ontvangen van de gemeente Amersfoort voor het stimuleren van een circulaire economie middels een winkel-werkplaats op de Brabanstestraat 14. In mei 2023 heeft stichting Retourboulevard wegens financiële problemen besloten om de Retourboulevard te sluiten. Hierdoor is de definitieve subsidie lager bijgesteld. Het college besluit om de openstaande schuld van stichting Retourboulevard kwijt te schelden.

Verlenging ontheffing ingezetenschap wethouder Aboyaakoub-Akkouh  

Volgens de Gemeentewet is een wethouder verplicht ingezetene (woonachtig) te zijn van de gemeente (artikel 36a). Wethouder Aboyaakoub-Akkouh woont in de gemeente Nijkerk. Nijkerk is een buurgemeente, de wethouder kan door op en neer te reizen goed functioneren en is goed zichtbaar in de gemeente. Daarom wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de ontheffing met 1 jaar te verlengen.

Economisch eigendom grond nieuwe locatie Axia college en scholencluster Laakse Tuinen  

Het Axia College in Vathorst gaat op het perceel ‘De Heuvel’ een nieuwe locatie bouwen. In Vathorst wordt het nieuwe scholencluster Laakse Tuinen gebouwd, waar basisscholen DOK12 en Boulevard410 in zullen huisvesten. Volgens de huidige afspraken worden scholen bij nieuwbouw ook eigenaar van de grond. Dit is niet wenselijk, omdat de gemeente eigenaar is van de grond van bestaande schoolgebouwen. Het is wenselijk dat één partij eigenaar is; de gemeente. Er zijn plannen om deze afspraken aan te passen, maar de bouw van het Axia college en scholencluster Laakse Tuinen kunnen hier niet op wachten. Daarom maken we een toevoeging aan de huidige afspraken. De gemeente en coöperaties Samenfoort PO en VO maken hiermee de bouw van het nieuwe Axia College en scholencluster Laakse Tuinen mogelijk.

Aankoop agrarische grond Hoogland West  

Het college heeft besloten om 2,6 hectare agrarische grond langs de Eem in Hoogland West aan te kopen. Er is overeenstemming met een eigenaar. De grond grenst aan de bebouwing van Amersfoort en sluit aan op het NatuurNetwerk Nederland. De locatie is heel geschikt voor de ontwikkeling van natuur en recreatie en past binnen de Groenvisie van de gemeente.

Ontwerp saneringsprogrammas geluid ter inzage

Enkele woningen in de straten Barchman Wuytierslaan, Van Asch van Wijkstraat, Heiligenbergerweg, Koningin Wilhelminalaan, Vlasakkerweg, Everard Meysterweg en Arnhemseweg zuid en delen van de Hogeweg, Amersfoortsestraat, Barneveldseweg, Nijkerkerstraat en de Liendertseweg (woningen in de projecten 5 en 8) ondervinden een hoge geluidsbelasting door wegverkeerslawaai. Het college stelt de lijst van woningen vast die mogelijk in aanmerking komen voor een geluidsonderzoek en het nemen van eventuele geluidbeperkende maatregelen. De woningen die in de saneringsprogramma’s zijn opgenomen en die een hoge geluidbelasting hebben, laten we onderzoeken op de bestaande geluidwering van de gevels. Wanneer deze onvoldoende blijkt te zijn, worden er aanvullende gevelmaatregelen uitgewerkt. Met de indiening van de saneringsprogramma’s wordt het ministerie verzocht de hierin opgenomen toekomstige geluidbelastingen vast te stellen als zogenaamde ten hoogst toelaatbare waarden en een uitvoeringssubsidie toe te kennen om dit onderzoek en de mogelijk hieruit voortkomende maatregelen uit te voeren.

Raadsinformatiebrief Stand van zaken programma vluchtelingen

Als gevolg van oorlogen en machtssituaties in landen vluchten mensen naar en in Europa. Naar verwachting blijft dit de komende jaren zo. De opvang en huisvesting van de verschillende groepen vluchtelingen is daarmee urgent en noodzakelijk. Het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, NSC, VVD en BBB beschrijft vergaande maatregelen op het gebied van asiel en migratie. De exacte uitwerking, uitvoerbaarheid en consequenties van deze voornemens zijn nog onduidelijk. Binnen deze context wil Amersfoort een gastvrije gemeente zijn en blijven. We vangen mensen op die zoeken naar veiligheid en een toekomst. Wij huisvesten mensen die een verblijfstatus hebben gekregen. Dit is een forse opgave. Wij willen voldoen aan onze wettelijke en morele plicht. Tegelijkertijd moet de invulling van onze opgave barmhartig, doelmatig, en beheersbaar plaatsvinden. Dat betekent naast het realiseren van plekken, ook zorgen voor aansluitende voorzieningen en zorgen dat mensen zich thuis kunnen voelen in onze stad.  

Op grond van de Spreidingswet moet Amersfoort 961 asielzoekers opvangen. Zolang deze wet van kracht is, zetten wij ons in om te voldoen aan de doelstelling die wij hebben binnen deze wet. Immers, met het voornemen om de wet in te trekken, is de opgave niet weg. Dit is een forse opgave. Zeker gezien het gegeven dat een deel van de huidige opvanglocaties van tijdelijke aard zijn. Na het aflopen van de tijdelijke locaties moet Amersfoort voor 661 asielzoekers op zoek naar andere opvanglocaties. Hiervoor vindt een verkenning plaats met het COA over mogelijkheden voor vaste en flexibele opvanglocaties. 

Het college heeft de raad geïnformeerd over: 

  • Opvolging motie een duurzaam bedankje
  • Werkzaamheden Trapeziumlocatie omging Piet Mondriaanlaan
  • Nieuwe busvervoerder in Amersfoort en omgeving bekend
  • Pilot verhogen vaccinatiegraad
  • Zienswijzen begrotingen Afvalverwijdering Utrecht (AVU) 2024 en 2025
  • Gedwongen sluiting Zorgcentrum RaYan
  • Kunstgrasveld Amsvorde 

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten? Bekijk deze op de website Politiek Portaal.