Allemaal Taal Kansrijk Liendert

Inwoners en professionals zien dat sommige inwoners of een groep inwoners niet of nauwelijks Nederlands spreken. Dan is het moeilijk om je kind te helpen met school. Of om mee te doen met anderen. Of werk te vinden. Ook zien we dat veel kinderen met een Nederlandse taalachterstand beginnen op school. Het aantal verwijzingen naar de VVE (voor- en vroegschoolse educatie) ligt veel hoger in Liendert dan in andere wijken in Amersfoort. Uit de wetenschap is bekend dat het goed spreken van de taal belangrijk is voor gezondheid, kansen en veiligheid.

Wat gaan we doen in deze kernaanpak?

Met deze kernaanpak willen we een pakket aan activiteiten neerzetten en onderling verbinden waarmee we de taalvaardigheden van jong en oud kunnen verbeteren. Dit doen we samen met inwoners en organisaties zoals de kinderopvang, basisscholen, jeugdgezondheidszorg, bibliotheek, Indebuurt033 en Home-Start. We weten dat taalontwikkeling al in de zwangerschap begint en we willen daarom tijdig starten met het bespreken van het belang hiervan en een goed aanbod.

  • Ondersteuning bieden in de zwangerschap met Centering pregnancy.
  • Eerder in beeld krijgen of kinderen een mogelijke taalachterstand ontwikkelen. Daarom komt er een extra taalconsult met 5 maanden bij het consultatiebureau. 
  • Er wordt laagdrempelig aanbod in de wijk georganiseerd waarbij de taalontwikkeling centraal staat, zoals peutergym.
  • Ook komen er meer beschikbare interventies voor taal: zoals opstapje en instapje.
  • Met het taalcafé kunnen ouders op een laagdrempelige manier de taal beter leren. Op deze manier kunnen ze beter meedoen of werk krijgen. En ze kunnen hun kinderen beter ondersteunen met schoolwerk. We zijn inmiddels begonnen met de uitbreiding van de taalcafés.
  • We zijn een moeder met kind taalcafé gestart. Om nog vóór de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) de taalontwikkeling van moeder en kind te ondersteunen.
  • We versterkenvoor- en vroegschoolse educatie door een extra groep te starten. We realiseren hiervoor een noodlokaal op de Zonneparel. Ook willen we de verbinding met thuis maken door VVE thuis in te zetten. Ook versterken we de kennis van de pedagogisch medewerker op de peutergroepen, samen met de Intern begeleiders van de school.
  • Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden steun aan gezinnen. Zij helpen als mensen de taal nog niet goed spreken. En als ze ondersteuning kunnen gebruiken bij opvoeding. Dat doen we onder andere met Home-Start. We willen dat hiervoor meer mensen worden opgeleid.
  • Inwoners met een buurtbaan helpen inwoners en andere vrijwilligers en professionals om de weg te vinden naar ondersteuning bij taal of opvoeding. Of naar zorg, zoals de huisarts of de verloskundige. Ze ontmoeten elkaar bijvoorbeeld bij het consultatiebureau, in het Mamacafé, in de Groene Stee/Huis van de Wijk of op andere ontmoetingsplekken in de wijk. Buurtbaners kunnen informatie geven. Ze versterken ook de signaleringsfunctie bij professionals, zodat inwoners sneller een passend aanbod vinden.
  • We werken aan een passend (digi)taalaanbod in de wijk. Het groepsaanbod is dichtbij huis, op bekende locaties en gratis.

Factsheet Allemaal Taal Kansrijk Liendert juli 2024