Welzijnsgebouw De Nieuwe Sleutel
Algemeen
Vanaf 19 augustus 2024 wordt welzijnsgebouw De Nieuwe Sleutel verduurzaamd. Tijdens het werk is het buurthuis en de dagbesteding voor dementerende ouderen zoveel als mogelijk in gebruik.
Dit buurthuis aan de Noorderwierweg in Soesterkwartier bestaat uit één verdieping met verschillende ruimtes en heeft een eigen keuken waar al elektrisch wordt gekookt. Meerdere organisaties maken gebruik van het buurthuis, zoals de 3DStichting, die gratis onderwijsondersteuning aan basisschoolkinderen biedt in de wijk. Ook is hier de Taalkamer Soesterkwartier gevestigd en verzorgt de King Arthur Groep kleinschalige zorg voor mensen met dementie.
Doel
Door de maatregelen wordt het gebouw van de Nieuwe Sleutel gasloos. De verwachte CO2-reductie is circa 90% t.o.v. het huidige energieverbruik. De buitenruimte is zichtbaar groener en zorgt voor meer schaduw, verkoeling en biodiversiteit.
Maatregelen
- Isoleren van de gevel, het dak en de vloer en verbeteren van de kierdichting.
- Vervangen huidige glas voor HR ++ glas.
- Toepassen van LED-verlichting.
- Ventilatiesysteem met warmteterugwinning en CO2-sturing.
- Gasloos met Solar Freezer systeem.
Daarnaast heeft onderzoek van een ecoloog uitgewezen dat er een aantal mussen kolonies in de buurt aanwezig is. Voor deze mussen gaan we een goede verblijf- en broedplek maken in de tuin van De Nieuwe Sleutel. Hiervoor gaan we specifieke gras-, en kruidenmengsels inzaaien en komen er nieuwe hagen. Tot slot wordt het voormalige ketelhuis op het terrein omgebouwd tot een vleermuizenverblijf.
Verwarmen met waterzakken in de kelder
Bijzonder is de manier waarop het gebouw wordt verwarmd. Dit gebeurt met het Solar Freezer Systeem, een systeem dat bestaat uit waterzakken en een warmtepomp. Daarnaast worden de bestaande zonnepanelen omgebouwd naar PVT-panelen. Deze leveren zowel elektriciteit als verwarmen het water dat door buizen achter de panelen loopt.
Hoe werkt het systeem? In de kruipruimte komen waterzakken. Het warme water dat achter de zonnepanelen loopt wordt gebruikt om te verwarmen en voor warm water. Het overschot aan warmte in de zomer wordt opgeslagen in de waterzakken. Daarmee wordt in de herfst en winter het gebouw via de bestaande radiatoren en deels nieuwe vloerverwarming verwarmd.
Wie is aan het werk en contact
De gemeente is eigenaar en werkt bij deze verduurzaming nauw samen met SRO, de beheerder en verhuurder van het gebouw. Aannemer Giesbers voert het bouwkundig werk uit en Lomans verzorgt het installatietechnisch werk.
De aannemer start met de voorbereiding op 19 augustus 2024 en naar verwachting is hij eind december 2024 klaar. Tijdens het werk blijft het buurthuis en de dagbesteding voor dementerende ouderen zoveel mogelijk open.
Voor vragen over de verbouwing of melden van overlast of andere zaken kun je terecht bij Jan van den Akker van Giesbers via 024 64 92 811 of mailen naar info@giesbersservicebouw.nl.