Zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
Algemeen
Iedereen kan in zijn of haar leven te maken krijgen met psychische klachten. Meer dan 40% van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. Soms kort en soms langdurig.
Als je je zorgen maakt
Maak je je zorgen om iemand in je omgeving met bijvoorbeeld dementie of gebruik van (verdovende) middelen? En heb je het idee dat deze persoon zelf geen hulp zoekt? Daarvoor is er het Meld- en Adviespunt Bezorgd. Iedereen kan daar terecht die zorgen heeft over anderen.
Hulp geven
Niet iedereen die hulp of zorg nodig heeft, wil dat. Bijvoorbeeld voor mensen die zichzelf ernstig verwaarlozen of veel overlast veroorzaken. Contact met mensen waar zorgen over zijn en die uit zichzelf geen hulp vragen of aanvaarden, noemen we bemoeizorg.
Aanmelden
Je kunt mensen met problemen in meerdere levensgebieden en op wie de hulpverlening onvoldoende aansluit, aanmelden. Dit gaat via een formulier die je kunt aanvragen via de e-mail:
- Volwassenen: TeamBAS, info@basamersfoort.nl
- Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar: JIT, info@jitamersfoort.nl
Bij spoed zoeken de teams dezelfde dag nog contact met de aanmelder of degene die je aanmeldt. Anders nemen we contact op binnen 2 werkdagen. De hulpverlening duurt zo lang als nodig. Zo werken we samen met de cliƫnt en zijn of haar sociale netwerk aan duurzame oplossingen.
Vooraf even bellen
Als je je zorgen of vragen vooraf wilt bespreken, kun je bellen met het aanmeldpunt. Dit kan elke werkdag van 9.00 tot 16.00 uur, via telefoonnummer 06 25 01 47 86.
Organisaties
GGz Centraal, de Tussenvoorziening, EFM Support, Jellinek, het Leger des Heils, Kwintes, Indebuurt033 en Abrona leveren de medewerkers die TeamBAS en het JIT vormen.
Hulp bij herstel van psychische gezondheid
Het Herstelnetwerk is er voor iedereen die wil herstellen. Er zijn activiteiten en trainingen voor inwoners die zelf willen werken aan hun psychische gezondheid. In dit netwerk werken verschillende organisaties samen, zoals GGz Centraal, Indebuurt033, Kwintes, Leger des Heils en Abrona.
Klankbordgroep psychische diversiteit
Gemeente Amersfoort heeft een klankbordgroep psychische diversiteit opgericht. Deze bestaat uit inwoners met ervaring met psychische kwetsbaarheid, klankbordPD@outlook.com. De klankbordgroep heeft als doel om kennis en advies te geven aan mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Andere hulpmiddelen voor goede hulp aan inwoners die verward raken zijn de Crisiskaart en de Hulpkaart. Deze kaarten kunnen houvast geven voor hen zelf (individueel) en voor de mensen die helpen.