Onderzoek naar zonne- en windenergie langs de A28 en bij de Vlasakkers
Algemeen
Gemeente Amersfoort doet samen met omliggende gemeenten, defensie, ProRail, RVO, Rijkswaterstaat en de provincie onderzoek naar geschikte plekken voor zonnepanelen en windturbines langs de A28 en langs het spoor ter hoogte van de Vlasakkers.
Regionale Energiestrategie
Om de overstap te maken naar duurzame energie is duurzaam opgewekte elektriciteit nodig. Die willen we zoveel mogelijk lokaal opwekken met zon en wind. De gemeenteraad van Amersfoort stelde daarom in de RES (regionale energiestrategie) ‘zoekgebieden’ vast.
Het afgelopen jaar is de mogelijke komst van windturbines op de defensieterreinen Vlasakkers en langs de A28 (Leusderheide) onderzocht. Uit onderzoeken naar geluid, slagschaduw, radar en natuur blijkt dat windturbines mogelijk zijn op de terreinen. Alleen voor de Vlasakkers is de radar voor burgerluchtvaart waarschijnlijk een probleem.
Defensie zegt nee
Volgens Defensie kunnen militairen minder goed oefenen als er windturbines op het terrein staan. Ze verwachten storingen in de communicatieapparatuur en gevolgen voor de veiligheid tijdens bijvoorbeeld parachute- en helikopteroefeningen. Ze willen daarom geen windturbines. Gemeenten en Provincie Utrecht vinden juist dat we moeten onderzoeken of er nog oplossingen zijn voor die problemen. Het onderzoek naar zonne-energie langs de A28 gaat intussen door.
Knooppunt Hoevelaken
Er is ook gekeken of er ruimte is voor windturbines bij knooppunt Hoevelaken. Uit onderzoek kwam dat deze plek niet geschikt is door te veel geluid en risico op veiligheid.
Over het project
Het project ‘Zon en wind langs A28 Utrecht-Amersfoort.' is onderdeel van het programma OER (opwek van energie op Rijksgrond). Rijkswaterstaat is projectleider en Amersfoort is hier samen met de gemeenten Soest, Utrecht, De Bilt, Zeist, Leusden, RVO, Defensie, ProRail bij betrokken.