Samenvatting collegebesluiten 19 november 2024
Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten. Dit zijn de besluiten met een korte toelichting van deze week.
Kop van Isselt
Er is flinke vertraging in de planvorming en de uitwerking van de samenwerking met marktpartijen bij het project Kop van Isselt. Het college heeft geconstateerd dat een andere manier van samenwerken noodzakelijk is. De gemeente krijgt meer regie. Zo kan zij de ambities voor het gebied en het nakomen van de afspraken met het Rijk hierover zo goed mogelijk bewaken. De komende periode gaan we met de marktpartijen in gesprek om nieuwe afspraken te maken over de samenwerking.
Belastingverordeningen 2025
Op 24 september 2024 heeft het college van Burgemeester en Wethouders de begroting voor 2025-2028 gepresenteerd. Deze begroting is op 12 november 2024 goedgekeurd door de gemeenteraad.
Om de belastingopbrengsten aan te laten sluiten op de begroting is het noodzakelijk om de tarieven in de gemeentelijke belastingverordeningen voor 2025 aan te passen en door de raad vast te laten stellen. De belastingopbrengsten zijn nodig om de stad te besturen, beheren en ontwikkelen.
Het college legt de ‘Belastingverordeningen Amersfoort 2025’ ter besluitvorming voor aan de raad.
Peiling varianten Bovenduist
Sinds de vaststelling van de kaders voor Bovenduist (laatste besluit van 10 oktober 2023) wordt gewerkt aan de nadere invulling van deze kaders en de ruimtelijke vertaling daarvan. Daarbij lopen we tegen enkele dilemma’s aan die tijdens de verkenning van 4 juni 2024 met de raad zijn besproken. Een aantal dilemma’s zijn vertaald in peilpunten om richting te krijgen voor het vervolg; de uitwerking in een concept ontwikkelkader. Het college vraagt de raadsleden zich uit te spreken over deze peilpunten.
Tam-Imro plan Militair Hospitaal
Schipper Bosch is voornemens om het terrein van het Militair Hospitaal te ontwikkelen. Het plan behelst het realiseren van circa 89 woningen. Hiervoor worden vier nieuwe gebouwen toegevoegd en blijven de monumentale gebouwen behouden en worden getransformeerd naar wonen. In maart 2024 is voor deze plannen het uitwerkingsplan door de gemeenteraad unaniem vastgesteld. Voorliggende TAM (Tijdelijk Alternatieve Maatregel)-omgevingsplan is de planologisch-juridische vertaling van het uitwerkingsplan. Het college heeft besloten om het plan ter inzage te leggen en zo de zienswijzetermijn te starten.
Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor 3 woningen aan de Soesterweg 461 - 463
Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover het plan om 3 woningen op het perceel Soesterweg 461- 463 te bouwen. Volgens het college is het plan een mooi voorbeeld van een duurzame inbreiding waarbij meer groen terugkomt. Het college vraagt aan de gemeenteraad of zij die mening deelt. In dat geval kan de raad een zogeheten ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgegeven. Omdat het bouwplan niet past binnen de regels van het geldende bestemmingsplan ‘Soesterkwartier’ moet het een uitgebreide planologische procedure, een zogeheten Wabo-projectbesluit, doorlopen. Na het besluit van de gemeenteraad publiceert de gemeente het plan en ligt het 6 weken ter inzage gelegd. Iedereen kan dan reageren op het plan met een zienswijze.
Verordening leges 2025
Inwoners die gebruikmaken van een specifieke gemeentelijke dienst betalen een bijdrage voor de kosten van die dienst. De tarieven per dienst staan in de legesverordening.
Het college legt de ‘Verordening leges 2025’ samen met de bijbehorende tarieventabel ter besluitvorming voor aan de raad.
Gewijzigde vaststelling Chw bestemmingsplan Bosweg
In de driehoek Bosweg-Kelvinstraat-Réaumurstraat worden 24 bestaande woningen gesloopt en is de bouw van 86 nieuwe woningen (sociale huur en middenhuur) voorzien. Het gaat hier om een integrale ontwikkeling van het gebied: de bouw van 86 woningen, het realiseren van een parkachtige omgeving en een parkeeroplossing deels onder de bebouwing en deels op maaiveld. De woningen worden gerealiseerd in één gebouw van 5 bouwlagen (ongeveer 18 meter hoog). Het ontwikkelen van deze locatie is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan wat betekent dat er een nieuw bestemmingsplan Bosweg is opgesteld.
Het ontwerp bestemmingsplan Bosweg heeft voor iedereen ter inzage gelegen en er zijn 7 zienswijzen ingediend. Belangrijk bezwaar tegen het ontwerpbestemmingsplan was het maaiveldparkeren binnen het groen. Door het plan aan te passen vervalt maaiveldparkeren en worden parkeerplaatsen onder het nieuwe gebouw gerealiseerd. Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld, is het nog mogelijk voor belanghebbenden om in beroep te gaan. Als het bestemmingsplan in werking is getreden, kan de Alliantie een omgevingsvergunning aanvragen voor het bouwen van de woningen en kan het groen worden aangelegd.
Raadsvoorstel principebesluit oprichting publiek warmtebedrijf
De gemeente Amersfoort verkent de mogelijkheid om een publiek warmtebedrijf op te richten. Dit bedrijf zou duurzame warmte kunnen leveren aan een groot aantal inwoners en bedrijven. Om te zien of dit haalbaar is, vraagt het college de gemeenteraad om goedkeuring van enkele belangrijke kaders ten behoeve van de voorbereiding op een besluit over deelname in een publiek warmtebedrijf. Ten eerste over de rol van het publieke warmtebedrijf bij de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen. Het uitgangspunt is dat biomassa op termijn zo min mogelijk gebruikt wordt, alleen op momenten dat er heel veel vraag is naar warmte. Daarnaast wil de gemeente weten hoe klanten kunnen meepraten over bijvoorbeeld de prijzen en de duurzaamheid van de warmte. Tot slot kijkt de gemeente ook naar haar rol als aandeelhouder. De gemeente wil 10 procent van het bedrijf bezitten en wil duidelijk hebben welke invloed ze daarmee heeft op belangrijke zaken die de inwoners aangaan.
Benoeming lid RvT van Stichting Sociale Wijkteams Amersfoort
De heer M. Jonker stopt per 1 januari 2025 als lid van de raad van toezicht van de Stichting Sociale Wijkteams Amersfoort (SWA) vanwege de maximale zittingstermijn. Het college benoemt daarom de heer E. Westphal als nieuw lid van de raad van toezicht voor een periode van vier jaar. Het college is bevoegd om leden van de raad van toezicht van de SWA te benoemen.
Inkooptarieven jeugdhulp en Wmo 2025
Het college verstrekt voor inloop-GGZ een subsidie van € 170.000.- voor 2025. De inloop-GGZ is een plek waar kwetsbare inwoners binnen kunnen lopen, hun verhaal kwijt kunnen en lotgenoten kunnen ontmoeten. Het gaat om de inloop De Boeier in Amersfoort van GGZ Centraal en de inloop van Stichting Balans in Soest. Daarnaast stelt het college de nieuwe tarieven voor hulp en ondersteuning (jeugdhulp en Wmo) vast voor 2025. Deze zijn aangepast op basis van loon- en prijsstijgingen. Hierdoor kunnen aanbieders inwoners hulp en ondersteuning blijven bieden.
Verlenging kaderafspraken sloop en renovatie sociale huurwoningen Amersfoort
De looptijd van de kaderafspraken sloop en renovatie sociale huurwoningen Amersfoort 2019-2023 is geëindigd. Er wordt gewerkt aan nieuwe afspraken, waarbij ook gesproken is over het eventueel laten vervallen van de eis om minimaal 70 procent instemming van de betrokken huurders met het sociaal plan te verkrijgen. Er is nog te veel onduidelijk om hier een besluit over te kunnen nemen. Zo is nog onvoldoende uitgewerkt hoe er met name bij sloopplannen gezorgd wordt voor het in beeld brengen van het draagvlak voor de aanpak en voor het per project op te stellen sociaal plan. Het vraagt meer tijd om door corporaties, huurders en gemeente gezamenlijk tot een goede uitwerking te komen. Door de huidige afspraken door te laten lopen tot eind 2025, wordt tijd gecreëerd om hier een goede invulling aan te geven. In een bestuurlijk overleg met de woningcorporaties, de huurders en de gemeente wordt de verlenging overeengekomen.
Deelname aan prijsvraag Europan 18
D De gemeente Amersfoort neemt deel aan de prijsvraag Europan18 2025 -2026. Europan 18 is een internationale prijsvraag voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten jonger dan 40 jaar. Amersfoort neemt deel aan Europan 18 met 6 locaties onder het centrale lokale thema 'Ontmoeten'. Het thema is 'inzet van bestaande gebouwen of ruimten om de gelegenheid te bieden voor ontmoeten'. Het thema 'ontmoeten' is een belangrijke rode draad in de 'Omgevingsvisie Amersfoort 2030-2040: Gezond Samenleven'. Het gaat onder andere over Flint en Amicitia. De gemeente hoopt met deze prijsvraag inspirerende ontwerpen te ontvangen die ons kunnen helpen de ruimtelijke kwaliteit van Amersfoort naar een nog hoger niveau te brengen. Deelname aan Europan18 is voor Amersfoort een logisch vervolg op de European City of the Year award van de Academy of Urbanism, die de gemeente Amersfoort vorig jaar ontving.
Zienswijze Ontwerp Bestuursrapportage 2024 en tweede begrotingswijziging 2024
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) voert voor 11 gemeenten en de Provincie Utrecht vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken uit op het gebied van milieu. De keuzes die de RUD samen met Amersfoort maakt legt zij vast in de programmabegrotingen voor 2024. Amersfoort maakt gebruik van het recht om een zienswijze in te dienen op de wijziging van deze begroting. Hierbij geeft Amersfoort aan dat zij de voorgestelde begrotingswijziging ondersteunt.
Nadere regels opladen elektrische auto's met een verlengde private aansluiting
Er komen steeds meer elektrische auto's. De eigenaren daarvan willen hun eigen auto graag met zelf opgewekte elektriciteit laden. Tot nu toe kon dat alleen op een parkeerplaats op eigen terrein. Het college van B&W heeft nadere regels voor zogeheten verlengde private aansluitingen vastgesteld. Die regels staan het opladen van een elektrische auto op een openbare parkeerplaats onder voorwaarden op te laden. De belangrijkste voorwaarde is het gebruik van een zogeheten kabelmat, zodat voetgangers niet over een kabel die over de stoep ligt, kunnen struikelen. Het is niet toegestaan om de laadkabel op een andere manier met de auto te verbinden. Ook blijven de bestaande parkeerregels gelden. Als je klaar bent met opladen, haal je de kabel en de mat weer weg. Zo blijft de straat netjes en is er genoeg plek voor iedereen op de stoep. Autobezitters zonder parkeerplaats voor de deur kunnen gebruik blijven maken van openbare laadpalen. Daarvan komen er steeds meer bij.
Beantwoording schriftelijke raadsvragen
Het college heeft de onderstaande raadsvragen beantwoord.
- De bebouwde kom
- Geluidsoverlast en Startpunt Nonnetjesrit
Collegeberichten
Onderstaande collegeberichten zijn afgelopen week verstuurd:
- Eerste Nachtburgemeester van Amersfoort
- Vervoerplan Syntus 2025
- Verzoek gerechtelijke vernietiging bindend advies Vahstal – gemeente Amersfoort
- Afronding European City of the Year, Helsinki is opvolger van de titel
- Resultaten eerste trechtering Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD)
- Terugblik economische EBU-missie München
Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten? Bekijk deze op de website Politiek Portaa.