Samenvatting collegebesluiten 24 juni 2024

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten, onderverdeeld in bespreekstukken en hamerstukken. Hieronder staat de lijst van deze besluiten, inclusief korte toelichtingen per besluit.

Bespreekstukken 

Meicirculaire gemeentefonds 2024 

Jaarlijks ontvangt de gemeente vanuit het ministerie van BZK een mei-, september- en decembercirculaire. In die circulaires informeert het ministerie de gemeenten over de ontwikkeling van de middelen die de gemeenten van het Rijk kunnen verwachten via de algemene uitkering uit het gemeentefonds. De effecten van de meicirculaire zijn niet onverdeeld positief voor Amersfoort. De ravijnjaren vanaf 2026 zijn duidelijk zichtbaar in het financiële beeld na verwerking van deze meicirculaire. 

Aanpassing APV: Speelautomatenhallen 

In Amersfoort is in het verleden bepaald dat er één speelautomatenhal mag zijn. De gemeenteraad heeft besloten dat de huidige speelautomatenhal nog 15 jaar mag blijven. Daarna kunnen alle belangstellenden zich melden. De gemeente moet op grond van Europese en nationale regels ervoor zorgen dat iedereen die dat wil in aanmerking kan komen voor deze vergunning.  

Zodra de termijn van de huidige speelautomatenhal afloopt wordt een nieuwe vergunning voor maximaal 10 jaar verleend. Hiermee trekt de gemeente de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) gelijk met de geldende regelgeving. Het college gaat ervanuit dat de ondernemer in deze 10 jaar zijn investeringskosten kan terugverdienen. Na afloop van deze termijn wordt de vergunning opnieuw op een eerlijke en transparante wijze verdeeld. Dit gebeurt met een vergelijkende toets van vooraf gestelde voorwaarden.  

Een tweede aanpassing is dat de burgemeester een vergunning kan verlenen aan gamecentra (bijvoorbeeld een arcadehal) waar uitsluitend behendigheidsautomaten staan en waar niet om geld of voor geld inwisselbare voorwerpen of goederen gespeeld wordt. 

Hamerstukken 

Raadinformatiebrief Stand van zaken programma vluchtelingen 

Als gevolg van oorlogen en machtssituaties in bepaalde landen, vluchten mensen naar en in Europa. Naar verwachting blijft dit de komende jaren zo. De opvang en huisvesting van vluchtelingen is daarmee urgent en noodzakelijk. Het hoofdlijnenakkoord tussen de regeringspartijen PVV, NSC, VVD en BBB beschrijft vergaande maatregelen op het gebied van asiel en migratie. De exacte uitwerking, uitvoerbaarheid en gevolgen hiervan zijn nog onduidelijk. Binnen deze context wil Amersfoort een gastvrije gemeente zijn en blijven. We vangen mensen op die zoeken naar veiligheid en een toekomst. Wij huisvesten mensen die een verblijfstatus hebben gekregen. Wij willen voldoen aan onze wettelijke en morele plicht. Tegelijkertijd willen we dit op een barmhartige, doelmatige en beheersbare manier doen. Dat betekent ook dat we naast het realiseren van plekken, zorgen voor voorzieningen en dat mensen zich thuis kunnen voelen in onze stad.  

Op grond van de Spreidingswet moet Amersfoort 961 asielzoekers opvangen. Zolang deze wet van kracht is, zetten wij ons in om te voldoen aan de doelstelling die wij hebben binnen deze wet. Immers, met het voornemen van de regeringspartijen om de wet in te trekken, is de opgave niet weg. De opgave is fors. Zeker gezien het gegeven dat een deel van de huidige opvanglocaties tijdelijk zijn. Na het aflopen van de tijdelijke locaties moet Amersfoort voor 661 asielzoekers op zoek naar andere opvanglocaties. Hiervoor verkennen we met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) de mogelijkheden voor vaste en flexibele opvanglocaties.  

TAM-voorbereidingsbesluit Kop van Isselt 2024-2025 

Op 22 februari 2022 heeft de raad het ontwikkelkader Kop van Isselt vastgesteld. Dit zal verder worden uitgewerkt in een uitwerkingsvoorstel en vervolgens worden vastgelegd in een wijziging van het omgevingsplan. Het gewijzigde omgevingsplan is er nog niet. Daarom neemt de raad een TAM-voorbereidingsbesluit (Tijdelijk Alternatieve Maatregel). Dat besluit voorkomt dat er, zolang het gewijzigd omgevingsplan nog niet is vastgelegd, ontwikkelingen in Kop van Isselt kunnen plaatsvinden die niet passen in het toekomstige beleid voor het gebied. 

Wijziging bijlage subsidies zoals opgenomen in de Begroting 2024 - 2027 

Eind 2023 is geconstateerd dat de grondslag van een deel van de verstrekte subsidies onrechtmatig was. In alle gevallen zijn de onrechtmatig verstrekte subsidies overigens binnen het beschikbare budget verstrekt en conform het bestaande beleid. Na analyse van de in 2023 verstrekte subsidies en de nog te verstrekken subsidies in 2024 is per subsidie vastgesteld welke grondslag de juiste is zodat vergelijkbare onrechtmatigheden in 2024 kunnen worden voorkomen. Het wijzigen van de bijlage subsidies zoals opgenomen in de begroting 2024 is een belangrijke verbeteractie om tot rechtmatige subsidieverstrekking te komen. 

Stand van zaken isolatieoffensief 

Goed geïsoleerde woningen zijn comfortabel en goed voorbereid op de overgang naar schone energie en aardgasvrij. De komende jaren wil de gemeente het isolatietempo flink omhoog brengen door inwoners te helpen bij het isoleren van hun huis. Er is hulp voor zowel huurders als woningeigenaren in de vorm van advies, subsidies en het aanbrengen van energiezuinige producten en isolatie.  

Garantstelling voor ventilatie en verduurzaming scholen stichting Meerscholen 

Stichting Meerscholen is een schoolbestuur met zeven voorgezet onderwijsscholen in Amersfoort. De stichting wenst zijn bestaande schoolgebouwen te verduurzamen. De stichting heeft hiervoor geld van de Rijksoverheid gekregen. Naast deze bijdrage van het Rijk staat de gemeente garant voor 7,2 miljoen om het totale pakket van verduurzaming mogelijk te maken. De zeven scholen verlagen de CO2 uitstoot tot ongeveer 50% per jaar. Hiermee voldoen zij aan de gemeentelijke ambitie om in 2030 50% minder CO2 uit te stoten. 

Toetreding schoolbestuur SISON tot door de centralisatie onderwijshuisvesting 

Vanaf schooljaar 2024-2025 start het Focus College in Amersfoort. Dit is een nieuwe vmbo-tl school met een islamitische identiteit. De Stichting Islamitisch Onderwijs (SISON) heeft op 31 oktober 2022 een aanvraag ingediend bij het Rijk voor bekostiging van een nieuwe school in het voortgezet onderwijs. Volgens de wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen kunnen initiatiefnemers die kunnen aantonen dat er voldoende interesse is voor een nieuwe school én kunnen aantonen dat de nieuwe school voldoende kwaliteit kan bieden, aanspraak maken op bekostiging door de Rijksoverheid. De gemeente Amersfoort is verantwoordelijk voor de huisvesting van de school. In Amersfoort is de zorglicht voor onderwijshuisvesting belegd bij twee coöperaties, Samenfoort Primair Onderwijs en Samenfoort Voorgezet Onderwijs. Dit staat vastgelegd in een overeenkomst. Het college van B&W heeft ingestemd met het toetreden van stichting SISON tot deze overeenkomst. 

Jaarverantwoording Kinderopvang Gemeenten 2023 

Gemeenten houden toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. Het toezicht draagt eraan bij dat de kinderopvang in de stad voldoet aan de wettelijke eisen. Hoe de gemeente toezicht houdt en handhaaft wordt vastgelegd in de Jaarverantwoording Kinderopvang Gemeenten. Deze verantwoording richt zich op de uitvoering van wettelijke taken door de gemeente en staat los van actuele problematiek in de sector zelf. 

Pop-up jongerenvoorziening Op Dreef 

De gemeente Amersfoort verlengt de tijdelijke pop-up jongerenvoorziening Op Dreef tot en met februari 2026. Het definitieve besluit over Op Dreef wordt genomen in het licht van ontwikkelingen rond uitvoeringsprogramma jongeren en de visie rondom jongerenontmoetingsplekken. In het najaar 2025 volgt hierover een nader voorstel. 

Afronding en opbrengst project Schaarse Vergunningen

Zeven vergunningstelsels zijn onderzocht en worden indien nodig aangepast zodat ze voldoen aan (Europese) wet- en regelgeving. Het gaat om de zogenoemde schaarse vergunningen. Dit zijn alle vergunningen waar (mogelijk) meer gegadigden voor zijn dan er vergunningen beschikbaar zijn. Voor deze vergunningen gelden strengere eisen met betrekking tot de verdeling. In de gemeente Amersfoort gaat het om de volgende vergunningen: 

  • Exploitatievergunning voor een ‘pleinterras’ 
  • Exploitatievergunning voor een speelautomatenhal
  • Standplaatsvergunning (ambulante handel)
  • Exploitatievergunning voor een seksinrichting 
  • Evenementenvergunning 
  • Collectevergunning 
  • Gedoogverklaring coffeeshop

Uitvoering- en handhavingsstrategie 2024–2027 en VTH Uitvoeringsprogramma 2024

In de Uitvoerings- en Handhavingsstrategie en het Uitvoeringsprogramma heeft Gemeente Amersfoort vastgelegd hoe we bevorderen dat Amersfoort een veilige en leefbare stad is. De wijze van vergunningverlening, toezicht en handhaving wijzigt niet ten opzichte van voorgaande jaren. Wel komt er meer aandacht voor houtstook, vuurwerk en groen en ecologie. Bijvoorbeeld door het inzetten van een groene BOA.

Beleidskader cameragebruik door gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort gebruikt camera's voor diverse doeleinden, zoals het beschermen van eigendommen, toezicht op en handhaving van de openbare orde of om de veiligheid van medewerkers te bevorderen. Dit vraagt een zorgvuldige afweging van de rechten van inwoners, bezoekers en medewerkers. Het gebruik van camera's maakt namelijk altijd inbreuk op de privacy. Daarom stelde Gemeente Amersfoort een beleidskader op, waarin de uitgangspunten staan voor het gebruik van camera's. Hiermee is inzichtelijk wanneer we camera's gebruiken en op welke manier wij dit gebruik afwegen. Daarnaast is het beleidskader bedoeld om te voldoen aan wet- en regelgeving voor de bescherming van persoonsgegevens.

Subsidieregeling projecten lokale journalistiek (2e ronde)

Met de subsidieregeling projecten lokale journalistiek worden journalistieke projecten of producten mogelijk gemaakt die bijdragen aan de professionalisering en versterking van de journalistiek in Amersfoort. De tweede subsidieronde is open van 9 september tot en met 13 oktober, waarbij € 28.378 beschikbaar is.

Subsidieregeling projecten professionele kunst en cultuur (2e ronde)

Met de subsidie ‘projecten professionele kunst en cultuur’ ondersteunt Amersfoort professionele kunstenaars financieel. Voorwaarde is dat het project uitgevoerd moet worden binnen de gemeente Amersfoort. De tweede subsidieronde is van 15 augustus tot en met 15 september, waarbij een subsidiebedrag van €143.787 beschikbaar is. 

Onderstaande collegeberichten zijn afgelopen week verstuurd:

  • Informatie over iepziekte en essentaksterfte
  • Stand van zaken Fietsbrug Malebrug
  • Toekenning aanvraag Woningbouwimpuls Bovenduist
  • Aanbieding petitie fatbikes
  • Uitkomsten Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2023
  • TAM-omgevingsplan en TAM-voorbereidingsbesluit ‘Over de Laak – Waterrijk’
  • Verwachte openstelling Bosbad Birkhoven

Benieuwd naar de volledige lijst, inclusief onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten? Bekijk deze op de website Politiek Portaal.