Verbinding en steun Kansrijk Liendert

Bij de kernaanpak Verbinding en steun werken we samen aan Vreedzame wijk. Dit is een community programma en al geïmplementeerd in Liendert.

Het is toe aan een extra impuls. De 4 pijlers zijn:

  • Positieve sociale gemeenschap (we horen bij elkaar, we hebben hart voor elkaar).
  • Conflicthantering en mediatie (we hebben oor voor elkaar, we lossen conflicten zelf op).
  • Taken en Verantwoordelijkheden (we dragen allemaal een steentje bij).
  • Omgaan met diversiteit (we zijn allemaal anders).

Wat doen we in deze kernaanpak? 

  • We versterken de Vreedzame wijk. Het gaat bij Verbinding en steun om community building. Door ondersteuning niet individueel te organiseren maar vaker in groepsverband, in een uitnodigende setting. We werken samen aan de doelstellingen. Ontmoeting rond activiteiten is hierbij helpend. We kijken goed naar wat werkt; waar hebben inwoners behoefte aan en wat is een vorm of activiteit waaraan zij graag deelnemen.
  • We investeren in gezamenlijk leren, samen reflecteren. En we bieden trainingen aan.
  • Het gaat bij Verbinding en steun ook om het outreachend werkenactief inwoners uitnodigen om mee te doen. Niet iedereen stapt makkelijk ergens op af. Het is dan fijn als je steun bij een ander uit de buurt vindt.
  • Inwoners kunnen dan een groter netwerk in de wijk krijgen. Ze kunnen zich hierdoor gesteund voelen. Een voorbeeld is de begeleiding van zwangere vrouwen. Samen met verloskundigen uit de wijk willen we al tijdens de zwangerschap ervaringen met elkaar delen. 
  • We organiseren groepsbijeenkomsten voor zwangere vrouwen, waarbij ze elkaar ontmoeten bij medische controles en met elkaar praten over de zwangerschap, gezondheid, de bevalling en de babytijd. Ook tijdens het eerste jaar van de baby organiseren we bijeenkomsten voor de ouders. Om met elkaar en professionals te praten over de ontwikkeling van de baby en hoe het gaat als gezin.
  • Ook daarna organiseren we ouderschapskringen. Zodat ouders ervaringen met elkaar kunnen delen en elkaar weten te vinden.
  • Het mamacafé en het moeder-kind-taalcafé zijn ontmoetingsplekken waar inwoners met elkaar aan de slag gaan en het ook vooral leuk hebben. 
  • Vrijwilligers die gezinnen ondersteunen in de wijk kijken waar ze inwoners met elkaar in verbinding kunnen brengen. De vrijwilligers die gezinnen ondersteunen gaan met hen op pad in Liendert om aan te sluiten bij activiteiten in de wijk. Bij de gezinsbegeleiding van bijvoorbeeld Home Start vaker een verbinding worden gemaakt met andere gezinnen uit de wijk. Zodat ze ook steun bij elkaar vinden en niet alleen bij de vrijwilliger. De community kan hierdoor versterken.
  • Het is belangrijk om signalen van moeite met rondkomen op te pakken. Laagdrempelige, leuke, gratis activiteiten helpen hierbij. Als niet meedoen een gevolg is van stress of moeite met rondkomen, dan proberen we inwoners hiermee te helpen. Bijvoorbeeld: als gezinnen moeite hebben met rondkomen als er een (volgend) kindje komt, kunnen we informatie over regelingen geven. En maatwerk organiseren. Zo versterken we de start van de kinderen in Liendert. En dragen we bij aan de verbindingen tussen zowel inwoners als professionals. Dit sluit aan op de kernaanpak ‘Rondkomen’.
  • We gaan meer verbinding en steun mogelijk maken op nog meer onderwerpen en voor zoveel mogelijk inwoners van Liendert. Zoals bij taal, met het Taalcafé. En met samen bewegen. En ook bij problemen zoals huiselijk geweld. Daar zorgen we dat er ondersteuning is van mensen die zelf huiselijk geweld hebben meegemaakt. In aanvulling op de normale hulp en zorg. Dit doen we met Maatjes achter de Voordeur. In Liendert zijn we er voor elkaar!
  • Voor ontmoeting zijn inwoners een belangrijke verbindende schakel. Een praatje maken of bijvoorbeeld meegaan naar activiteiten kan al veel doen. Zodat meer inwoners mee kunnen doen en steun ervaren van wijkbewoners. Ook kunnen inwoners elkaar helpen in het contact met organisaties waar ze een drempel ervaren. 
  • We maken het mogelijk dat meer inwoners elkaar kunnen ontmoeten in bijvoorbeeld een Huis van de Wijk of op andere ontmoetingsplekken in de wijk. Met een aantrekkelijk en leuk activiteitenaanbod waar inwoners graag aan deelnemen. En waarbij ze ook terecht kunnen voor verbinding en steun. Om meer inwoners te bereiken zorgen we voor meer communicatie over het aanbod in Liendert. 
  • Het is óók belangrijk dat professionals in de wijk werken en aansluiten bij activiteiten waar inwoners zijn. Zodat we meer inwoners in de wijk kunnen bereiken en ondersteunen met passend aanbod. Het vertrouwen in organisaties en het contact met professionals kan vanuit nabijheid in bijvoorbeeld een mamacafé eerder ontstaan dan bij een stedelijk loket.

Factsheet Verbinding en Steun Kansrijk Liendert juli 2024