Vooruitkomen en meedoen Kansrijk Liendert

In deze kernaanpak willen we inwoners betrekken bij activiteiten in de wijk en professionals meer in de wijk laten werken.

Wat we doen in deze kernaanpak

  • De school als vind- en werkplaats; de school is een belangrijke vindplaats voor de jeugd. Op school willen we daarom de jeugd extra mogelijkheden bieden. Met een rijke schooldag. Ouders van het taalcafé bieden we ondersteuning bij de ouderbegeleiding van kinderen op school. Zo creëren we kruisbestuiving tussen de ontwikkeling van ouders en kinderen. Daar waar nodig (als er behoefte is) organiseren we extra jongerenwerk op de school.
  • We versterken de vaardigheden; we trainen vaardigheden en werken binnen onder andere de Vreedzame school en de Vreedzame wijk aan goed contact maken met elkaar. De wijk is een leefgemeenschap. We willen dat alle inwoners zich gehoord en gezien kunnen voelen, een stem kunnen krijgen. We leren samen wat het betekent om een 'democratisch burger' te zijn. We werken aan een wijk creëren waar we samen leren hoe we conflicten en schuring kunnen oplossen.
  • We realiseren aanvullend aanbod voor kinderen; de social worker op de school en de preventiewerker zorgen ervoor dat kinderen die extra ondersteuning nodig hebben een passend aanbod krijgen. Zo zijn er voor kinderen die wat extra's nodig hebben diverse groepstrainingen. Bijvoorbeeld voor kinderen van ouders met psychische problemen.
  • Met jongeren versterken we het aanbod aan activiteiten; ook de jongeren op de middelbare school gaan we voldoende activiteiten aanbieden. Belangrijk hierbij is om de jongeren die hier geen gebruik van maken te betrekken. Dit doen we bijvoorbeeld door extra jongerenwerkers in te zetten die samen werken met de scholen. De middelbare scholen In Liendert zijn vanuit het programma Opvoeden in een kansrijke Omgeving (OKO) betrokken om de community rond de jongeren te versterken, Hierin werken we aan een robuust en aantrekkelijk aanbod van sport- en cultuuractiviteiten waaraan veel jongeren deelnemen. Professionals en ouders uit de wijk organiseren vrijetijdsactiviteiten voor alle kinderen uit Liendert (‘ABC-activiteiten’), ook speciaal voor meiden.
  • Ook bij Madiba zijn er mogelijkheden voor de jeugd uit Liendert, bijvoorbeeld met zaalvoetbal en huiswerkbegeleiding. De buurtsportcoaches organiseren vrijetijdsactiviteiten in de wijk. Ook Petje af heeft een aantrekkelijk aanbod voor kinderen uit de wijk om kennis te maken met nieuwe activiteiten.
  • Jongeren bieden we een podium om de beeldvorming te beïnvloeden; de jongeren willen zelf ook graag aan de slag met de beeldvorming over 'hangjeugd’. We ondersteunen ze, samen met externe professionals, om de beeldvorming in Liendert aan te pakken. Jongeren bieden we daarbij ook de mogelijkheid om het creatieve proces te doorlopen en hierbij certificaten te krijgen.
  • Volwassenen stimuleren we om deel te nemen aan activiteiten en (vrijwilligers)werk; als medewerkers Werk en Inkomen ook in de wijk aanwezig zijn, kunnen volwassenen die een volgende stap willen zetten naar bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk beter geholpen worden. Ook hier kan de buurtbaner een belangrijke verbindende schakel zijn. Zij kunnen inwoners betrekken en informeren over mogelijkheden. Jongeren uit de wijk willen we een rol geven door hen met maatschappelijke stages te betrekken bij elkaar en andere inwoners in Liendert.
  • We versterken de communicatie over activiteiten in de wijk; de communicatie over waar en wanneer je bij wie kunt meedoen vraagt om samenhang. Het aanbod in de wijk is versnipperd en hierdoor niet vindbaar. Het bereik van het aanbod is hierdoor te beperkt. We gaan werken met informatieborden in de wijk om dit meer onder de aandacht te brengen. Ook willen we de digitale vindbaarheid van het aanbod in Liendert verbeteren, waardoor voor professionals en inwoners duidelijker is waar je terecht kunt voor welk aanbod, informatie of hulp.
  • We gaan meer verbinding en steun mogelijk maken op nog meer onderwerpen en voor zoveel mogelijk inwoners van Liendert. Zoals bij taal, met het Taalcafé. En met samen bewegen. En ook bij problemen zoals huiselijk geweld. Daar zorgen we dat er ondersteuning is van mensen die zelf huiselijk geweld hebben meegemaakt. In aanvulling op de bestaande hulp en zorg. Dit doen we met Maatjes achter de Voordeur.
  • We maken het mogelijk dat inwoners elkaar meer kunnen ontmoeten in een Huis van de Wijk of op andere ontmoetingsplekken in de wijk. En dat ze daar terecht kunnen voor vooruitkomen en meedoen.
  • Wij werken aan vertrouwen tussen inwoners, professionals en gemeente door zichtbaar in de wijk te zijn en ook mee te doen.

Factsheet Vooruitkomen en meedoen Kansrijk Liendert juli 2024