Wij-Liendert; aan de slag voor een betere wijk

Met het programma Wij-Liendert krijgt de wijk Liendert de komende jaren extra aandacht en ondersteuning. De gemeente heeft, samen met partners en inwoners, een ambitieus plan opgesteld met een extra investering van totaal 3 miljoen euro voor de komende twee jaar. Dit bedrag is bedoeld om Liendert gezonder, veiliger en kansrijker te maken, zodat inwoners evenveel kansen krijgen als Amersfoorters in andere wijken. Enkele speerpunten zijn versterken burenhulp en taalvaardigheid, ondersteuning bij opvoeding, extra inzet op jeugdaanpak, meer groen en ruimte voor wandelaars en fietsers en meer bedrijvigheid in de wijk.

De gemeenteraad heeft het aangepaste programma goedgekeurd, na een zienswijze en gesprekken met bewoners. Dit betekent dat we nu van plannen maken concreet aan de slag gaan, met inwoners en partners in de wijk.  

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wijkwethouder Liendert: “Samen met inwoners hebben we gewerkt aan concrete plannen die de directe leefomgeving van inwoners in Liendert verbeteren. Als gemeente investeren we extra geld in Liendert om gelijke kansen te creëren voor iedereen. Ik ben trots op de grote betrokkenheid van de inwoners van Liendert bij hun eigen wijk. En ik kijk er naar uit om samen met inwoners en partners uitvoering te geven aan de plannen.”

Samen aan de slag 

De gemeente is al gestart met verschillende acties, zoals buurtbanen, extra taalcafés, het opknappen van de Buitenkast en grofvuil ophaaldagen. In 2025 wordt de openbare ruimte van de Horsten heringericht, komt er een extra lokaal voor de voorschoolse educatie en gaat een landschapsarchitect aan de slag om de openbare ruimte te ontwerpen. Ook komen er wooncoaches, die inwoners helpen bij het vinden van een passende woning en een ambassadeur voor de wijk-economie die lokale winkels gaat ondersteunen.

Wij-Liendert

Wij-Liendert is een tienjarig programma voor en door inwoners en ondernemers in Liendert. Het doel is meer kansen creëren: betere werkgelegenheid, verbeterde scholing en het verminderen van armoede. Daarnaast komt er meer en beter groen, werken we aan meer passende woningen, winkels en buurtcentra.

Om deze doelen te bereiken werken inwoners, professionals en medewerkers anders samen. De focus ligt op effectieve aanpakken die bewezen werken en het gelijktijdig aanpakken van verschillende onderwerpen. 

Enkele belangrijke speerpunten zijn:

  • Meer groen: Dit zorgt voor ontmoetingsplekken en mogelijkheden tot beweging, terwijl het ook helpt bij het verminderen van hitte en wateroverlast.
  • Wiekslag inrichten als ‘levensader’: met meer ruimte voor wandelaars en fietsers en minder doorgaand verkeer. 
  • Investeren in ondernemerschap in de wijk: Dit creëert meer werkgelegenheid voor jongeren, verhoogt de veiligheid en stimuleert de levendigheid in de wijk.
  • Buurtbanen: Deze bieden niet alleen werk, maar dragen ook bij aan een betere toekomst en versterken de burenhulp.

De gemeente is met partners, inwoners en ondernemers doorlopend in gesprek over het resultaat en wat nodig is.