Amersfoort aardgasvrij
Algemeen
Alle inwoners van Amersfoort moeten hun huis aardgasvrij kunnen maken op een duurzame, betaalbare en betrouwbare manier. De gemeente helpt inwoners en ondernemers bij het voorbereiden van alle huizen en gebouwen, zodat ze over kunnen stappen op een warmtepomp of een warmtenet.
Duurzame stad
Amersfoort wil een duurzame stad zijn. Te veel CO2 in de lucht zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en dat geeft problemen met het klimaat. Daarom willen we in 2030 de CO2-uitstoot verminderen met 55 procent en in 2050 willen we CO2-neutraal zijn.
Aardgas is een fossiele brandstof en de verbranding veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Daarom willen we in 2050 in Nederland geen aardgas meer gebruiken in onze huizen en gebouwen.
Het plan voor Amersfoort
Alle gemeenten in Nederland hebben een plan waarin staat wat nodig is om woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Dit plan heet de Transitievisie Warmte. Amersfoort heeft dit plan in 2021 gemaakt.
Omdat er steeds nieuwe inzichten, technieken en wetten zijn, past de gemeente de visie elke 5 jaar aan. Deze aanpassing noemen we het Warmteprogramma.
Gemeente Amersfoort werkt nu aan het Warmteprogramma van 2026. Hierin komt te staan:
- Welke duurzame alternatieven voor aardgas het beste passen bij de verschillende wijken en woningen.
- Hoe we de warmtebronnen in Amersfoort gaan gebruiken en verdelen.
- Hoe we dit samen met de inwoners en ondernemers van Amersfoort gaan doen.
De Transitievisie Warmte kun je hieronder downloaden. Of vraag het document aan via samenduurzaam@amersfoort.nl Wil je meer weten over de warmtebronnen in Amersfoort, lees dan het Bronnenboek.
Volgorde van buurten en wijken
In de Transitievisie Warmte staat een volgorde van buurten en wijken voor de gesprekken over de overstap naar een aardgasvrije oplossing. In een paar wijken zijn de gemeente, bewoners en andere partijen al bezig. Bijvoorbeeld in Schothorst Zuid.
In Nieuwland zijn bewoners van twee buurten bezig met het verkennen van de mogelijkheden. In de buurten De Luiaard en Kattekampen en De Berg werken bewoners in een warmtecollectief samen met de gemeente en het Warmtebedrijf aan de warmtetransitie in hun straten.
Aardgasvrije keuzes
Je hebt altijd een keuze tussen meerdere manieren om jouw huis van het aardgas af te halen. De gemeente kan je hierbij helpen.
In sommige wijken krijgen bewoners de keuze tussen een collectief warmtenet en een warmtepomp. In andere wijken zijn warmtepompen of een kleinschalig warmtenet een mogelijkheid. Andere keuzes, zoals waterstof of kernenergie zijn in Amersfoort niet mogelijk.
Mijn huis aardgasvrij
Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van hun huis. De gemeente biedt advies en hulp. De eerste stap is het voorbereiden van je huis op aardgasvrij verwarmen.
Isoleren helpt bij het besparen van energie. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe makkelijker je het zonder aardgas kunt verwarmen. De gemeente geeft advies over wat jij in jouw huis het beste kunt isoleren. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vind je informatie over het verduurzamen van je huis. Zij geven ook tips en advies. Kijk via de checker op amersfoort.nl/isoleert of je recht hebt op subsidie en meld je aan voor een adviseur die bij jou thuis komt.
Samen aan de slag
Je kunt ook samen met anderen je huis verduurzamen. Praat eens met de buren als je nieuwe kozijnen, isolatie of andere duurzame maatregelen wilt nemen.
Sommige duurzame wijkinitiatieven doen aan inkoopacties. Daardoor worden zonnepanelen, isolatiemateriaal of andere zaken goedkoper voor jou en je buurtgenoten.
Je kunt ook samen met je buurtgenoten een klein buurtwarmtenet ontwikkelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al in Kattenbroek.
Vragen en contact
Kijk op Amersfoortduurzaam.nl voor informatie over duurzame acties in jouw wijk of mail naar samenduurzaam@amersfoort.nl