Aanbesteding Maatschappelijke Opvang regio Amersfoort
Algemeen
De gemeente moet zorgen voor voldoende opvangplekken en begeleiding voor dak- en thuisloze mensen in Amersfoort. Dat noemen we Maatschappelijke Opvang en dat valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Amersfoort koopt samen met de regio maatschappelijke opvang in via een aanbesteding. Een aanbesteding bepaalt welke zorgaanbieder de gemeente gaat betalen om de opvang te verzorgen en op welke locatie de nieuwe opvang komt.
Update 6 december 2024
- De aanbesteding maatschappelijke opvang is gestart en gepubliceerd op Tendernet.
- Op Tendernet lees je meer over de stappen die nu gaan volgen. Zorgaanbieders die de maatschappelijke opvang willen uitvoeren, hebben bijvoorbeeld tot begin maart om hun aanbod (inschrijving) voor de dienstverlening en de locatie in te leveren.
Aanbesteding
De gemeente zoekt naar een nieuwe locatie voor opvang voor dak- en thuislozen, want:
- De huidige opvanglocatie aan het Smallepad in Amersfoort voldoet niet meer bij de huidige wensen. Daar slapen namelijk meerdere mensen in 1 slaapzaal. Hierdoor is het voor personen die in de opvang verblijven, moeilijk om je op je eigen herstel te focussen.
- De andere tijdelijke opvanglocaties op het Zon & Schild terrein moeten uiterlijk half 2026 sluiten, omdat daar woningen komen.
- De vraag naar opvangplekken voor dak- en thuislozen mensen, is nog steeds groot. Om te voorkomen dat mensen ongewenst op straat moeten slapen, is een nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang dringend en belangrijk.
Gemeente Amersfoort is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang in de regio Amersfoort. Daarmee zijn we verantwoordelijk voor goede opvang en ondersteuning van dak- en thuisloze mensen in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg. De gemeenteraden in de regio hebben hiervoor afspraken vastgelegd in de regiovisie ‘Samen in de wijk – doorontwikkeling ondersteuning met noodzakelijk verblijf.
Alle kwetsbare mensen huisvesten is een grote uitdaging. Mensen die dak - of thuisloos raken, willen we zo snel mogelijk weer mee kunnen laten doen in de samenleving. Daarom moeten ze werken aan hun herstel en het zo snel mogelijk doorstromen naar een passende woonplek. Dat kan zelfstandig wonen zijn, maar bijvoorbeeld ook wonen op een locatie voor begeleid- of beschermd wonen. Daarom zoekt de gemeente naar een nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang waar het mogelijk is om hieraan te werken.
Voorwaarden
De voorwaarden voor een goede opvanglocatie zijn ten minste:
- in of nabij het centrum van Amersfoort
- een inloop met een gemeenschappelijke ruimte waar dak- en thuisloze mensen overdag kunnen binnenlopen
- 25 tot 30 eenpersoonskamers waar deze mensen tijdelijk 24 uur per dag kunnen verblijven.
Procedure aanbesteding
De aanbesteding maatschappelijke opvang is gestart en gepubliceerd op Tendernet. Op Tendernet lees je meer over de stappen die nu gaan volgen.
Participatie
Vanzelfsprekend hoort bij een nieuwe opvanglocatie ook overleg met omwonenden en belanghebbenden. Bijvoorbeeld over hoe de opvanglocatie de buurt betrekt bij de plannen en over het behouden van de leefbaarheid in de buurt. Dit participatietraject voor een nieuwe locatie start na afronding van de aanbestedingsprocedure. Want dan is duidelijk wat de nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang wordt.
Meer informatie
Als er nieuws is over de aanbesteding maatschappelijke opvang komt dit op deze website. Wil je graag op de hoogte blijven wanneer er weer nieuws is? Geef dan je mailadres door via ba@amersfoort.nl. Ook bij vragen of zorgen kun je contact opnemen met ons klantcontactcentrum op telefoonnummer 14 033 of 033 469 5111 of een bericht sturen aan ba@amersfoort.nl.
Eigenaren van panden kunnen altijd zelf besluiten om een pand alvast te verbouwen/verduurzamen. Daar hebben zij dan een vergunning voor nodig. Dit staat los van deze aanbesteding. Meer informatie over vergunningen vind je op Vergunningen inzien en bezwaar maken | Gemeente Amersfoort.