Aanbesteding Maatschappelijke Opvang regio Amersfoort

Algemeen

Gemeente Amersfoort is centrumgemeente voor maatschappelijke opvang in de regio Amersfoort. Daarmee zijn we verantwoordelijk voor goede opvang en ondersteuning van dak- en thuisloze mensen in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg. We zien dat de opgave voor het huisvesten van kwetsbare groepen onverminderd groot is in Amersfoort. Mensen die dak - of thuisloos raken, willen we goed opvangen. Wij vinden het belangrijk dat deze mensen zo veel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen wonen.

De huidige opvanglocatie aan het Smallepad biedt hiervoor onvoldoende mogelijkheden. Daar slapen namelijk meerdere mensen in 1 slaapzaal. Daardoor is het moeilijk om aan hun herstel te werken en door te stromen naar zelfstandig wonen. De andere tijdelijke opvanglocatie op het Zon & Schild terrein moet medio 2025 sluiten. Een nieuwe locatie voor permanente opvang voor dak- en thuislozen is dus op korte termijn nodig.

Update 28 juni 2024

  • Op 30 mei 2024 besloot de rechter dat er een gebrek zat in de gekozen aanbestedingsprocedure. En dat de opdracht voor de nieuwe maatschappelijke opvang daarom opnieuw moet worden aanbesteed. Het vonnis ging niet over de inhoudelijke beoordeling van de locaties door de gemeente. Dit betekent dat wij het proces en alle stukken opnieuw bekijken om te zien welke aanpassing nodig is om tot een correcte aanbesteding te komen. We verwachten na de zomer met de nieuwe aanbesteding te kunnen starten.
  • Ondertussen ontving de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de Nieuweweg 4. Eigenaar Stichting Roomsch Katholijk Liefdehuis Amersfoort (in combinatie met Leger des Heils) heeft op eigen initiatief en voor eigen risico deze aanvraag ingediend. Ook al is nog niet duidelijk of zij bij de nieuwe aanbesteding de opdracht voor een nieuwe maatschappelijke opvang krijgt. Ondanks dat, willen zij hun pand sowieso verduurzamen en daarmee dus verbouwen. Gemeente Amersfoort heeft bij deze aanvraag een andere rol (vergunningverlener) dan bij de aanbesteding (zorg voor voldoende daklozenopvang). Deze 2 procedures staan los van elkaar.
  • Stichting Roomsch Katholijk Liefdehuis Amersfoort zal een eigen participatietraject opstarten voor hun vergunningsaanvraag. Wil je daar meer over weten? Mail dan naar info@rkliefdehuis.nl.

Aanbesteding

Amersfoort koopt samen met de regio de ondersteuning in die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt, via een aanbesteding. Dit geldt ook voor het opvangen en ondersteunen van dak- en thuislozen: maatschappelijke opvang. De kaders voor deze inkoop zijn door alle gemeenteraden in de regio vastgelegd in onze regiovisie ‘Samen in de wijk – doorontwikkeling ondersteuning met noodzakelijk verblijf’. Een centrale voorwaarde om de maatschappelijke opvang goed te kunnen organiseren, is een geschikte locatie vinden in of nabij het centrum van Amersfoort. Met een inloopvoorziening voor dak- en thuisloze mensen en minimaal 25 tot maximaal 30 eenpersoonskamers waar dak- en thuisloze mensen tijdelijk kunnen verblijven. De inloopvoorziening is overdag geopend en de kamers zijn voor 24-uurs verblijf.

Hiervoor liep een aanbesteding. Deze valt onder de Europese onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking (artikel 2.32 Aanbestedingswet). Op 15 juni 2023 is de aankondiging van de aanbesteding vanuit het oogpunt van vrijwillige transparantie gepubliceerd op TenderNed(link is extern).

Op 30 mei 2024 besloot de rechter dat er een gebrek zat in de gekozen procedure. En dat de opdracht voor de nieuwe maatschappelijke opvang daarom opnieuw moet worden aanbesteed. Het vonnis ging niet over de inhoudelijke beoordeling van de locaties door de gemeente. Dit betekent dat wij het proces en alle stukken opnieuw bekijken om te zien welke aanpassing nodig is om tot een correcte aanbesteding te komen. We verwachten na de zomer met de nieuwe aanbesteding te kunnen starten.

Locaties

Er zijn 2 locaties aangedragen die voldoen aan de eisen:

  • Nieuweweg 4, eigendom van Stichting Roomsch-Katholijk Liefdehuis met aanbieder Leger des Heils.
  • Bredesteeg 11, eigendom van Kwintes.

De voorlopig beoogde nieuwe locatie voor de maatschappelijke opvang was sinds 22 maart 2024 de Nieuweweg 4. Zorgaanbieder Leger des Heils zou op deze locatie de begeleiding en zorg op zich nemen.

Procedure

  • Na de zomer verwachten we met de nieuwe aanbesteding te kunnen starten. Zodra er meer bekend is, informeren we belanghebbenden opnieuw per mail en via deze website.
  • Ondertussen ontving de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de Nieuweweg 4. Eigenaar Stichting Roomsch Katholijk Liefdehuis Amersfoort (in combinatie met Leger des Heils) heeft op eigen initiatief en voor eigen risico deze aanvraag ingediend. Ook al is nog niet duidelijk of zij bij de nieuwe aanbesteding de opdracht voor een nieuwe maatschappelijke opvang krijgt. Ondanks dat, willen zij hun pand sowieso verduurzamen en daarmee dus verbouwen. Gemeente Amersfoort heeft bij deze aanvraag een andere rol (vergunningverlener) dan bij de aanbesteding (zorg voor voldoende daklozenopvang). Deze 2 procedures staan los van elkaar. 

Participatie

Participatie maakte geen onderdeel uit van de aanbestedingsprocedure. Want participatie is geen objectief (meetbaar) criterium, maar vooral subjectief. 

Maar in het traject dat na de aanbesteding volgt, starten we wel een participatietraject. Door de uitspraak van de rechter is voorlopig nog niet duidelijk wanneer dit mogelijk is. 

Stichting Roomsch Katholijk Liefdehuis Amersfoort zal een eigen participatietraject opstarten omtrent hun vergunningsaanvraag. Wil je daar meer over weten? Mail naar nieuweweg4@rkliefdehuis.nl.

Meer informatie

Nieuws over de nieuwe dak- en thuislozen opvanglocatie komt op deze website. Wil je graag op de hoogte blijven wanneer er weer nieuws is? Geef dan je mailadres door via ba@amersfoort.nl. Ook bij vragen of zorgen kun je contact opnemen met ons klantcontactcentrum op telefoonnummer 14 033 of 033 469 5111 of een bericht sturen aan ba@amersfoort.nl.