Aanvraag ontheffing speedpedelec

Om gebruikers van speedpedelecs veilig door onze stad te laten fietsen, mogen ze sinds eind mei 2021 zelf beslissen waar ze willen fietsen: op de rijbaan óf met aangepaste snelheid op het fietspad. Om gebruik te maken van het fietspad moeten ze wel in het bezit zijn van een ontheffing. Die kun je op deze pagina aanvragen.

Proef ontheffing voor fietspaden

De speedpedelec is een duurzaam alternatief vervoersmiddel van en naar Amersfoort dat de auto vervangt. Om die reden willen we het gebruik van de speedpedelec stimuleren. Op dit moment voelt een meerderheid van de gebruikers zich niet overal veilig op de rijbaan. Daarom starten we met een proef waarmee speedpedelec gebruikers een ontheffing krijgen om gebruik te maken van de fietspaden.

Aanvraag ontheffing

Het is op dit moment niet mogelijk om een ontheffing aan te vragen. We besluiten binnenkort of we doorgaan met het verlenen van ontheffingen vanaf 1 januari 2023. Je vindt vanaf 1 januari meer informatie op deze website.

Wil je als bedrijf een ontheffing aanvragen voor je speedpedelec? Stuur dan een e-mail naar ondersteuning-so@amersfoort.nl.

Omgangsregels

Als onderdeel van de ontheffing worden gedragsregels opgelegd, waaronder een maximumsnelheid.

De speedpedelec heeft gemiddeld een hogere snelheid dan een normale (elektrische) fiets. Daarom moet de gebruiker zich houden aan een aantal omgangsregels op het fietspad. Houd altijd rekening met andere gebruikers op het fietspad.

  • Je bent te gast op het fietspad en brengt overige gebruikers van het fietspad niet in gevaar.

  • Je rijdt maximaal 30 kilometer per uur op het fietspad.

  • Je draagt altijd een speedpedelec- of bromfietshelm.

  • Je moet altijd de ontheffing - of een kopie - kunnen tonen aan een handhaver wanneer daar om gevraagd wordt.

  • Je houdt oogcontact met andere weggebruikers om gevaren op tijd te signaleren.

Reden speedpedelecs op het fietspad

Niet alle modellen speedpedelecs halen (eenvoudig) een snelheid van 45 kilometer per uur. Het voertuig is ook veel lichter dan auto’s en vrachtauto’s om hen heen. De lagere snelheid en onbekendheid van het voertuig leiden tot vervelende of soms agressieve reacties van andere weggebruikers.

Bij verkeerslichten worden speedpedelecs bovendien niet altijd opgemerkt, waardoor zij door rood moeten rijden. Veel gebruikers van speedpedelecs voelen zich hierdoor niet overal veilig op de rijbaan. Door ze met een ontheffing toegang te bieden tot het fietspad, kunnen ze zelf beslissen waar ze zich veilig voelen. Op de rijbaan óf met aangepaste snelheid (maximaal 30 km per uur) op het fietspad.

Handhaving van regels

De bestuurder van een speedpedelec moet zich houden aan een aantal gedragsregels op het fietspad. Die vind je onder het kopje Omgangsregels. Handhaving op deze regels gebeurt tijdens reguliere en specifieke controles op brom- en snorfietsen op het fietspad.

Speedpedelec proberen?

Met de speedpedelec fiets je sneller, maar met actieve inspanning, van A naar B. Gezond, snel en voorspelbaar. Wil je zelf ervaren hoe het is om op een speedpedelec te rijden? Met de regeling Ik fiets kun je een week lang een speedpedelec proberen. Kijk voor meer informatie op de website van Ik fiets.

Als je een speedpedelec wilt uitproberen via de regeling Ik fiets dan moet je wel een (bromfiets)rijbewijs hebben.

Contact

Nog vragen? Mail naar ondersteuning-so@amersfoort.nl.