Aanvullend geluidsonderzoek

Algemeen

In november 2022 is een m.e.r.-beoordeling opgesteld voor de bouw van Windpark Isselt. Een m.e.r.-beoordeling is een toets van de gemeente om te beoordelen of bij een te nemen besluit belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden. Hierbij is onderzocht hoeveel geluid de windturbines zullen produceren.

Omwonenden hebben vragen gesteld over dit onderzoek, onder andere over de maximale geluidsbelasting, hoe vaak dit voorkomt en het immissiespectrum. Het immissiespectrum is een grafiek die laat zien hoe het geluid van een windturbine is samengesteld. Het gaat hier om de verdeling van in het geluid in lage, midden en hoge tonen.

Deze aanvullende vragen hebben wij laten beantwoorden in een aanvullend geluidsonderzoek. Daarin zijn twee typen windmolens onderzocht: een luide en een stille variant. De resultaten daarvan vatten we hieronder samen.

Maximale brongeluid

Bij het luidste model windmolen dat onderzocht is in de m.e.r.-beoordeling, is het maximale brongeluid 107 decibel (dB). Dit is het geluid dat direct op ashoogte van de windmolen wordt gemeten. (plaatje pure energie toevoegen) Dit wordt bereikt bij een windsnelheid van 10 meter per seconde (m/s) en neemt bij een hogere windsnelheid niet meer toe. In de praktijk zal de maximale brongeluidsproductie ongeveer 35% van de tijd optreden.

Het stilste type windmolen dat onderzocht is in de m.e.r.-beoordeling heeft een maximaal brongeluid van tussen de 100 en 105 dB. In de praktijk zal dit ongeveer 41% van de tijd optreden. Het brongeluid van het stilste type zal niet boven de 105 dB uitkomen.

Brongeluid is goed meetbaar omdat het bij de windmolen zelf gemeten wordt. Voor alle woningen is ook de maximale geluidsbelasting berekend. Die is maximaal 44 dB. De maximale geluidsbelasting is 3 tot 4 dB lager dan de Lden-norm van 47 dB.

Lden-norm

De Lden-norm is een speciale manier om geluid te meten op de gevel van een woning (of een andere plek), ook wel de geluidsbelasting. De D staat voor dag, de E voor avond en de N voor nacht. De 47 dB Lden-norm betekent dat de geluidsbelasting gedurende het jaar in de dag, avond en nacht gemiddeld 47 dB mag zijn.

In de praktijk is de maximale geluidsbelasting die op enig moment gemeten kan worden lager dan de Lden-norm. Dit komt omdat de Lden-norm rekening houdt met het feit dat mensen geluid in de avond en nacht als hinderlijker ervaren (straffactoren).

Verdeling van geluid in lage, midden en hoge tonen (immissiespectrum)

Windmolens maken lage, midden en hoge tonen. We spreken van laagfrequent geluid tot een frequentie van 125 herz. De geluidsverdeling van een windmolen is vergelijkbaar met de geluidsverdeling van andere geluidsbronnen, zoals wegverkeer en industrie.

Memo aanvullende geluidsgegevens 23 oktober 2023