Advies en financiële hulp voor ondernemers

Algemeen

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandig beroep en lukt het (tijdelijk) niet meer om rond te komen? Ben je zelfstandige ondernemer en heb je schulden? Moet je jouw bedrijf afbouwen en beëindigen? Of krijg je een bijstandsuitkering en wil je voor jezelf beginnen? Team Zelfstandigen adviseert gratis en vertelt wat mogelijk is vanuit de gemeente.

Bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz)

Voor ondernemers die tijdelijk te weinig inkomen verdienen voor hun bestaanskosten, is er het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Ook ondernemers met een financieringsbehoefte kunnen een beroep doen op deze regeling. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit de Bbz 2004 gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd. Je bent fulltime ondernemer, dat wil zeggen (ook nu) meer dan 23,5 uur per week actief in je bedrijf.
  • Je bent voor de bestaansvoorziening afhankelijk van het inkomen uit je bedrijf. Dat wil zeggen dat er geen ander (partner-)inkomen is gelijk of hoger dan het sociaal minimum dat voor jou geldt.
  • Je bedrijf is levensvatbaar, dat wil zeggen dat je op (korte) termijn zelf weer in je bestaan kunt voorzien. Je bedrijfsadministratie is up-to-date en beschikbaar.

Doe de online check en vraag de Bbz-regeling aan.

Aanvragen

Voor wie

Gevestigde zelfstandigen met inkomenstekort

Je werkt al minstens 1,5 jaar als zelfstandige en je bent in financiële problemen gekomen. Je inkomen is tijdelijk niet genoeg om van rond te komen.

Gevestigde zelfstandigen met schulden

Meld je bij schulden eerst aan bij Geldloket Amersfoort. Samen maak je een plan van aanpak om je schulden op te lossen. Kijk voor meer informatie op de website van Geldloket Amersfoort.

Starters

Je krijgt een bijstands- of WW-uitkering en wilt een eigen bedrijf starten. Je weet nog niet precies hoe. Misschien heb je vragen: welke papieren heb ik nodig? Zijn mijn plannen haalbaar? Waar vind ik een geschikt pand? Kom ik in aanmerking voor een krediet? Onderaan de pagina zie je een video waarin 3 ondernemers hun ervaringen delen. Zij zijn via een traject vanuit de bijstand gestart als zelfstandige.

Iedere 2 maanden organiseert Team Zelfstandigen een informatiebijeenkomst over dit starterstraject. Aanmelden hiervoor kan via de klantmanager of trajectbegeleider. De bijeenkomsten zijn op het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Amersfoort. De komende bijeenkomsten zijn op:

  • Vrijdag 10 januari 2025
  • Vrijdag 7 maart 2025
  • Vrijdag 2 mei 2025
  • Vrijdag 11 juli 2025
  • Vrijdag 5 september 2025
  • Vrijdag 7 november 2025

Oudere zelfstandige

Je bent zelfstandig ondernemer, geboren voor 1 januari 1960 en je hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt. Je hebt niet meer voldoende inkomsten, maar je wilt doorgaan met je bedrijf.

Zelfstandigen die binnenkort hun bedrijf sluiten

Je stopt noodgedwongen met je bedrijf. Dit kan niet van de ene op de andere dag. Een bedrijf moet namelijk afgebouwd worden. Heb je niet voldoende middelen om die afbouwperiode te overbruggen? Neem contact op vóórdat je stopt met je bedrijf.

Oudere zelfstandigen die willen stoppen met hun bedrijf

Je bent tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd en je bent door omstandigheden gedwongen om te stoppen met je bedrijf. Dan kan er een inkomensprobleem ontstaan. Mogelijk kom je dan in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. Om dit aan te vragen moet je de volgende stappen ondernemen:

  1. Schrijf jezelf en je eventuele partner in als werkzoekende op www.werk.nl.
  2. Ga naar www.krijgikbbz.nl/ioaz. Hier zie je de voorwaarden en kun je een check doen of je hieraan voldoet. Aansluitend wordt je doorgelinkt naar onze pagina met aanvraagmogelijkheid.
  3. Doe de IOAZ-aanvraag vóórdat je stopt met je bedrijf!

Binnenvaartschippers

Je bent binnenvaartschipper met een woning in de gemeente Amersfoort. Of je hebt geen woning op de wal en bent met je schip gestrand in de gemeente Amersfoort. En hebt een financieel probleem dat je niet ergens anders kunt oplossen.

Ondernemen of een andere toekomst

Heb je een uitkering van de gemeente en wil je daarnaast geld verdienen als zelfstandig ondernemer? Of ben je hier al mee bezig? Je kunt een aantal uren per week aan je eigen bedrijf besteden terwijl je een uitkering ontvangt. Samen met de gemeente bekijk je wat de volgende stap wordt.

Zelfstandig ondernemen mogelijkheden

Een volgende stap kan zijn:

  • zelfstandig ondernemer worden
  • werken in loondienst
  • een combinatie van zelfstandig ondernemer worden en werken in loondienst

Een ondernemerscoach kan je begeleiden zodat je een goede start kunt maken. Ook als je solliciteert naar een parttime baan, kun je hulp krijgen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer informatie over parttime ondernemen vind je op de webpagina Ondersteuning als parttime ondernemer.

Ondersteuning als parttime ondernemer

Als parttime ondernemer ben je verplicht om een administratie van inkomsten en kosten bij te houden. De gemeente biedt hiervoor een voorbeeld-boekhouding aan dat je kunt gebruiken. Vraag hiernaar bij je klantmanager. Je moet ook jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen over de inkomsten uit je parttime bedrijf. Maandelijks moet je ook je opbrengsten en kosten aan de gemeente doorgeven, zelfs als je die maand geen opbrengsten hebt. Dit is nodig zodat de gemeente kan berekenen hoeveel aanvullende uitkering ze je die maand moeten betalen. Je kunt je opbrengsten en kosten doorgeven met het onderstaande formulier.

Inkomstenopgave PTO

Doorgeven

Voorwaarden parttime ondernemen

Voor parttime ondernemen met een uitkering gelden voorwaarden. Parttime zelfstandig ondernemen is alleen mogelijk als je dat doet voor minder dan 20 uur per week. Wat je verdient als ondernemer, vullen wij aan tot het uitkeringsbedrag waar je recht op hebt. Een belangrijke voorwaarde is verder dat je bereid bent om naast je eigen bedrijf een parttime baan in loondienst te accepteren, zelfs als dit een baan is die je misschien niet direct zelf zou kiezen. Zo heb je binnen afzienbare tijd voldoende inkomsten om de uitkering te stoppen. En er gelden nog meer voorwaarden. Als je kiest voor parttime ondernemen, ontvang je van ons een brief met alle voorwaarden.

Contact

Interesse in parttime ondernemen? Neem contact op met je klantmanager of trajectbegeleider. Zij helpen je verder.

Afspraak met Team Zelfstandigen

Maak een afspraak met Team Zelfstandigen voor een gratis adviesgesprek. Neem contact op via teamzelfstandigen@amersfoort.nl of bel 14 033

Werkcentrum regio Amersfoort

Het Werkcentrum regio Amersfoort is dé plek waar iedereen uit de arbeidsmarktregio Amersfoort ondersteuning, advies en inspiratie kan krijgen over werk, scholing en loopbaan. Ook helpt het Werkcentrum werkgevers kosteloos bij het werven van geschikt personeel. Meer informatie vind je op de website van het Werkcentrum.

Advies bij het Geldloket

Je kunt voor advies terecht bij het Geldloket, sparringpartner voor ondernemers. Samen met jou bekijken ze hoe je er voor staat en onderzoeken ze jouw mogelijkheden. Of je misschien recht hebt op extra geld om van te leven of dat je gebruik kunt maken van steunmaatregelen. Ze kunnen je ook in contact brengen met een ervaren ondernemerscoach.

Het Geldloket biedt gratis dienstverlening voor ondernemers uit Amersfoort en Leusden. Zie www.geldloket.nl, bel 033 800 9970 of stuur een e-mail naar info@geldloket.nl.

Coaching en advies van Ondernemersklankbord

De ervaren oud-ondernemers van het Ondernemersklankbord bieden coaching en advies. Ze zijn er voor alles wat met ondernemen te maken heeft. Bijvoorbeeld het voorkomen van faillissement, financiën, marketing, bedrijfsvoering- en overname of juridische zaken.

Zoek een adviseur bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een eerste gesprek. De coaching is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het Ondernemersklankbord.

Ondersteuning van MKBDoorgaan

MKBDoorgaan is een landelijke stichting die zorgt voor een snelle en passende verbinding tussen jouw vraag en praktische ondersteuning. De ondersteuning is gratis en onafhankelijk. Investeren, verkopen of je businessmodel upgraden? Kijk voor meer informatie op de website MKBDoorgaan.

Zzp'er en geldzaken

Ben of word je zzp'er, dan vragen geldzaken extra aandacht. Wil je weten hoe je die goed kunt regelen? Gebruik dan het Geldplan ZZP. Daarin krijg je tips voor jouw situatie. Kijk voor meer informatie op de website van Geldplan ZZP.

Video met ervaringen van starters

Gestart vanuit de bijstand: 3 zelfstandigen aan het woord

Team Zelfstandigen

Team Zelfstandigen bestaat uit Ruud Ankersmit, Peter Hayes, Marcel Tuinhout en Frederiek Goudswaard. Stel je vraag door te bellen met 14 033 of een e-mail te sturen naar teamzelfstandigen@amersfoort.nl.

Bekijk voor meer informatie ook de brochure. Die kun je hieronder downloaden.

Groepsfoto van het team; vier mannen en een vrouw
Team Zelfstandigen