Afval naast de container

Algemeen

Amersfoorters scheiden zoveel mogelijk hun afval. Dit gaat vaak goed, maar er wordt ook afval rond containers geplaatst. We noemen dat bijplaatsingen. Wat doen wij om dit te voorkomen? En wat kun je zelf doen?

Volle of kapotte container

Is een container vol, gaat de klep van de container niet open of staat er Afval naast een container? Meld het direct aan ROVA. Dat gaat het snelst:

Wat doen wij aan afval naast containers

De gemeente zet alle meldingen in een systeem. Zo weten we wat waar ligt en hoeveel er ligt. De plekken met de meeste meldingen pakken we aan. Dat gaat volgens vaste stappen:

  • Eerst maken we de basis op orde: de container werkt en is netjes, net als de directe omgeving van de container. Bewoners weten dat zij de ROVA-pas nodig hebben om de container te openen. En zij weten wat zij moeten doen met afval dat niet in de container past of hoort. 
     
  • Als de problemen met afval blijven, doen we meer. Met informatie, gesprekken, waarschuwingen en boetes. Wat we doen, hangt af van het type afval, de woonomgeving en de situatie in de wijk. Omdat we het afval blijven registreren, zien we of de aanpak helpt. 
Onze aanpak

Wat doet de gemeente om afval bij containers aan te pakken? Lees ook waarom we iets niet doen.

  • Handhavers laten controleren. 
    Op plekken waar we veel restafvalzakken naast containers zien, vragen we handhavers een periode regelmatig langs te gaan voor controle. Zij zoeken dan adresgegevens tussen het afval. Als zij dit vinden, gaan zij bij deze persoon langs voor een waarschuwing of een boete.
     
  • Een containertuintje met planten plaatsen rondom de container. 
    Maar dat is duur en blijkt vooral te werken op plekken waar buurtbewoners betrokken zijn bij de buurt en bij elkaar. Buurtbewoners zorgen namelijk zelf voor hun containertuintje. Niet alle locaties zijn daarom geschikt.
     
  • Meer afvalbakken plaatsen?
    We ontvangen regelmatig verzoeken om meer afvalbakken te plaatsen op strategische plekken zoals bruggetjes en ingangen van hofjes en dergelijke. Dat is helaas meestal niet mogelijk. Niet iedere brug of ingang is geschikt. En afvalbakken in looproutes zorgen soms juist voor extra vervuiling en bijplaatsingen.
     
  • Een folderactie (in meerdere talen) met wat je wel en niet met afval moet doen. 
    We verspreiden de folder op locaties waar we veel meldingen van bijgeplaatst afval zien. De folder gebruikt vooral tekeningen om uit te leggen hoe het werkt, en op de achterkant staan tips in 4 talen. 

Wil je zien en horen hoe er wordt samengewerkt om bijplaatsingen te voorkomen? Kijk dan naar de video:

Aanpak afvalbijplaatsingen rond containers in de openbare ruimte

Word containervrijwilliger

Wil jij ROVA en de gemeente helpen de containerplek in de buurt schoon te houden? Met jouw hulp blijft de container goed werken en blijft de omgeving netjes en schoon.

Als één buurtgenoot een containerplek schoon houdt, zullen anderen het ook netjes houden. Door afval in de container te gooien en een kapotte of volle container te melden bij ROVA. Als containervrijwilliger krijg je een schoonmaakpakket met spullen die jij nodig hebt, een telefoonnummer voor meldingen en een vast contactpersoon bij de gemeente. Nieuwsgierig geworden?

Lees hoe je containervrijwilliger wordt