Airco, warmtepomp of andere technische installatie plaatsen
Algemeen
Wil je een airco, warmtepomp of andere technische installatie plaatsen aan de buitenkant van je huis? Dan moet je daarvoor in een aantal gevallen een omgevingsvergunning aanvragen.
Wel of geen vergunning
Of je wel of geen omgevingsvergunning nodig hebt, hangt vooral af van waar je waar je een installatie wilt plaatsen. Je hebt een omgevingsvergunning nodig:
- Als je een installatie plaatst op het dak of aan de gevel.
- Als je een installatie plaatst op het dak van een aanbouw van de woning, waarbij de bovenkant van de installatie 30 cm of meer uitsteekt boven de vloer van de eerste verdieping.
- Als je op het dak van de schuur of een bijgebouw een installatie plaatst, waarvan de bovenkant van de installatie 3 meter of meer uitsteekt boven het maaiveld (het maaiveld is de hoogte van de grond om het gebouw, zonder dat er iets op ligt of bovenuit steekt.).
- Als je een installatie plaatst op de grond en de bovenkant van de installatie steekt 1 meter of meer uit boven het maaiveld of de oppervlakte van de installatie is meer dan 2 m2.
- Als je een installatie plaatst aan, op of rondom een monument of beschermd stadsgezicht.
- Als het leidingwerk over de voorgevel van je woning loopt of over een zijgevel die aan openbaar gebied grenst (bijv. langs een steeg, groenstrook, park).
Verder geldt:
- Je mag alleen een installatie plaatsen op een balkon als deze binnen de lijnen van de woning blijft. Hiervoor heb je geen vergunning nodig. Je mag een installatie plaatsen op een uitstekend balkon.
- Voor een verplaatsbare airco met een afvoerslang heb je geen vergunning nodig.
Op het onderstaande plaatje kun je zien of je wel of geen vergunning nodig hebt:

Omgevingsvergunning aanvragen
Je vraagt de omgevingsvergunning aan bij het Omgevingsloket.
Stuur onderstaande documenten mee:
- Beschrijving van de installatie: type, afmetingen, kleur, materiaal.
- Foto's van de bestaande situatie, in kleur, ook van de omgeving.
- plattegrond van de bestaande situatie (schaal 1:100).
- Plattegrond van de nieuwe situatie (schaal 1:100).
- Tekening van de kant van de woning waar de installatie komt te hangen van hoe het er nu uitziet (schaal 1:100).
- Tekening van de kant van de woning waar de installatie komt te hangen van hoe het er uitziet als de installatie is geplaatst (schaal 1:100).
- Een berekening van hoeveel geluid de installatie maakt (vraag je leverancier om gegevens hierover).
Zorg ervoor dat op alle tekeningen de maten goed te zien zijn.
De plattegronden/tekeningen mogen zelf getekend zijn, maar let wel op de kwaliteit.
Vergunning wordt beoordeeld op basis van welstandsnota
Heb je een omgevingsvergunning nodig? De gemeente bekijkt dan of je aanvraag past binnen de welstandsnota. Hierin staat dat je de installatie zoveel mogelijk uit het zicht moet plaatsen. Houdt hiermee rekening bij het bepalen van de plaats van de installatie.
Huurwoning? Toestemming verhuurder vereist
Woon je in een huurwoning? Zorg er dan voor dat je toestemming van je verhuurder hebt voor het plaatsen van een installatie. Ook als je hiervoor geen vergunning nodig hebt.
Neem contact op met je buren
Neem voor het plaatsen van een installatie contact op met je buren. Sommige installaties maken geluid. Bespreek met je buren wat er nodig is om eventuele geluidsoverlast te beperken. Het plaatsen van een zogenoemde suskast of rubbers kan helpen het geluid te verminderen. Leg eventuele afspraken met je buren vast op papier om discussie achteraf te voorkomen.
Vragen
Heb je vragen of twijfel je of je een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.