Betaalbare woningen aan de Nijkerkerstraat
Algemeen
In de gemeente Amersfoort is een grote vraag naar tijdelijke en betaalbare woningen. Er is sprake van woningnood en er is een tekort aan opvangplekken. Vooral voor jongeren en statushouders zijn er dringend extra woningen nodig. Tijdens een zoektocht naar locaties waar woningen gebouwd kunnen worden, is een locatie gevonden aan de parallelweg langs de Nijkerkerstraat, tussen Nijkerkerstraat 31 en 33.
Updates
14 oktober 2024
In mei van dit jaar liet Omnia Wonen weten dat zij zicht terugtrekken uit dit project. De gemeente heeft onderzocht of het project met andere partners of op een andere manier gerealiseerd kan worden. Hieruit is gebleken dat dit niet haalbaar is en is er besloten om het project te stoppen. Dat betekent dat de 38 tijdelijke woningen niet aan de Nijkerkerstraat gebouwd worden.
Het verkeerplateau op de kruising van de parallelweg ter hoogte van de woningen Nijkerkerstraat 13-15, wordt wel aangelegd. Dit zorgt samen met de al ingestelde 30km/uur zone voor een grotere verkeersveiligheid op de fietsverbinding tussen de Nijkerkerstraat en de Amersfoortsestraat. De verwachting is dat de aannemer eind dit jaar met de aanleg start.
24 mei 2024
Omnia Wonen heeft de gemeente laten weten dat zij hebben besloten zich terug te trekken uit dit project. Omnia Wonen geeft aan dat de risico’s voor hen te groot zijn om te komen tot een definitief haalbare exploitatie over een periode van 10 jaar. Deze periode is gestart met het afgeven van de omgevingsvergunning. Op dit moment lopen er ook nog een aantal juridische procedures. Alles opgeteld heeft Omnia Wonen daarom de conclusie getrokken dat zij de woningen niet kunnen realiseren en exploiteren.
De gemeente brengt op dit moment de consequenties en vervolgopties in beeld en onderzoekt of en op welke manier het mogelijk is om het project alsnog uit te voeren.
Raadsbesluit
Op 30 mei 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel voor tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat. Bekijk het raadsbesluit via de link hieronder.
Aangenomen motie
Tijdens de bespreking in de raad is er ook een motie aangenomen. Daarin wordt het college van B&W door de raad opgedragen om de maximumsnelheid op de Nijkerkerstraat tussen de Westerdorpsstraat/Amersfoortsestraat en de Hanzetunnel per 1 juli 2023 te verlagen van 80 naar 60 km per uur. En indien mogelijk naar 50 km per uur.
Bekijk de motie
Eerdere besluiten
Het college heeft eind 2022 een besluit genomen over de start van het project tijdelijke woningen Nijkerkerstraat. In december 2022 heeft de raad een collegebericht gestuurd:
Gemengd wonen
Het gaat om ongeveer 38 woningen, voor een periode van 10 jaar. De helft van de woningen komt beschikbaar voor alleenstaande woningzoekenden, voor inwoners vanaf 23 jaar. De andere helft is voor statushouders. We willen het woonproject Nijkerkerstraat als gemengd wonen ontwikkelen. Dat betekent dat verschillende mensen bewust samen wonen, contact onderhouden en elkaar helpen. Zo gaat de locatie als zelfstandig functionerende gemeenschap of ‘community’ fungeren. Om dat tot een succes te maken, komen er ontmoetingsplekken en worden extra sociaal beheer en een community-coach ingezet.
Participatie
Vanaf december 2022 is er met directe buren, omwonenden en andere belanghebbenden gesproken over de uitwerking van het plan voor tijdelijke woningen aan de Nijkerkerstraat. Binnen de randvoorwaarde om op deze locatie tijdelijke woningen te realiseren is het plan op enkele onderdelen aangepast naar aanleiding van wensen van omwonenden. Er is een notitie gemaakt over het gevolgde participatieproces:
Ontsluiting tijdelijke woningen
Om de tijdelijke woningen te ontsluiten is het voorstel om de parallelweg te verbreden en er een 30 km zone van te maken. Er zijn verschillende varianten onderzocht wat de beste manier is voor de bereikbaarheid van de woningen. In de ‘notitie ontsluiting’ staat de beoordeling van de verschillende varianten:
Informatieavond 12 april 2023
De eerste plannen voor de tijdelijke woningen zijn gepresenteerd op een inloopavond op 7 december 2022. De gemeente en Omnia Wonen hebben de plannen aangepast met de informatie uit de bijeenkomst en na overleg met de direct omwonenden. Op 12 april 2023 zijn de aangepaste plannen toegelicht.
De wijzigingen in het plan zijn:
- Aantal verplaatsbare woningen is teruggebracht van 40 naar 38.
- De woningen zijn een kwartslag gedraaid om inkijk in aangrenzende tuinen te vermijden.
- De doelgroep reguliere huurders is aangepast van jongeren naar huurders boven de 23 jaar. Er komen nu 20 statushouders en 18 reguliere huurders van boven de 23 jaar te wonen.
- Voor de ontsluiting zijn 2 varianten gemaakt. Een variant met een gedeeltelijke verbreding van de Parallelweg en een variant met een directe aansluiting op de Nijkerkerstraat. De voorkeursvariant van de gemeente is de variant met een verbreding van de Parallelweg en de invoering van een 30 km-zone. (Het vervallen van de drempels tekening moeten nog in de tekening worden verwerkt).
Inloopbijeenkomst 7 december 2022
Op woensdag 7 december 2022 was een inloopbijeenkomst over het project in The Old Pepper Mill in Hoevelaken. Medewerkers van de gemeente en de woningcorporatie waren aanwezig om het plan toe te lichten en vragen te beantwoorden. Bewoners konden een reactie op het plan geven. Deze reacties zijn samengevat. De gemeente en de corporatie Omnia Wonen betrekken aandachtspunten, wensen en signalen van bewoners bij de uitwerking van het plan.
Bijlagen
Informatie en contact
Heb je vragen? Neem dan contact op via e-mailadres tp.keur@amersfoort.nl.