Biomassa in Amersfoort

Algemeen

Amersfoort wil verduurzamen en een CO2-neutrale stad zijn in 2050. In Amersfoort komt 40% van de CO2-uitstoot van het verwarmen van woningen en andere gebouwen met fossiele brandstoffen zoals aardgas. De hele warmtevoorziening in onze gemeente moet duurzaam worden. Voor een deel van de huizen en gebouwen is een warmtenet het beste aardgasvrije alternatief.

Veel gestelde vragen

Warmtebedrijf Amersfoort heeft in onze stad twee energie-installaties die warmte leveren aan het warmtenet. Ze staan op De Hoef en Isselt. Hier produceren ze warmte door het verbranden van biomassa, inclusief warmteterugwinning met warmtepompen en zonne-energie. Er zijn verschillende meningen over of deze vorm van warmteopwekking duurzaam is. We geven antwoord op de meestgestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Een op hout gestookte biomassa-installatie is een energiecentrale die (rest)hout gebruikt als voedingsbron (brandstof) en dus geen aardgas of olie (fossiele brandstof). Warmtebedrijf Amersfoort heeft in Amersfoort 2 van dit soort warmte-installaties. Ze wekken hier warmte op door het verbranden van houtige biomassa en met behulp van warmtepompen en zonnepanelen. Voor de houtige biomassa maakt Warmtebedrijf Amersfoort alleen gebruik van lokaal en regionaal snoei- en resthout dat niet gecomposteerd kan worden. 

Warmtebedrijf Amersfoort maakt gebruik van snoeiafval (ze noemen dit ‘houtig restafval’)  dat niet meer voor andere zaken gebruikt kan worden en niet geschikt is om te composteren.

Een biomassa-installatie is veel minder belastend vergeleken met de huidige warmtecentrales die op aardgas of kolen worden gestookt. Het gebruik van houtige biomassa voor het opwekken van warmte is een tijdelijke situatie in Amersfoort. Bij de verbranding van biomassa komt netto geen CO₂ vrij. Deze CO₂ is eerder door het gewas opgenomen uit de atmosfeer en zou bij afsterving van het gewas ook weer vrijkomen. Daarom kent de Rijksoverheid in de landelijke monitoringssystematiek dan ook geen CO₂-uitstoot toe aan biomassa. Dit in tegenstelling tot de CO₂-uitstoot bij verbranding van fossiele brandstoffen, waarbij wel extra CO₂ vanuit de diepe ondergrond aan de atmosfeer wordt toegevoegd.

Biomassacentrales moeten voldoen aan de eisen die de Wet Milieubeheer stelt aan de uitstoot van fijnstof. De centrales van Warmtebedrijf Amersfoort passen filters toe om de rookgassen te zuiveren. Daardoor leveren ze in verhouding een kleine bijdrage aan de totale uitstoot van fijnstof, utra-fijnstof en stikstof in de stad. De uitstoot van fijnstof is per ketel hetzelfde als de uitstoot van 3 open haarden. Warmtebedrijf Amersfoort houdt zich daarnaast aan NTA 8080. Dit is een streng keurmerk voor de herkomst, afstand en duurzaamheid van hun grondstoffen. 

Als het warmtenet stabiel draait, kunnen steeds meer andere, duurzame bronnen worden ingevoerd. Andere bronnen zijn warmte uit oppervlaktewater, warmtecollectoren, afvalwater en/of aardwarmte. Voor de basisverwarming is aardwarmte een mogelijke duurzame keuze.

De gemeente ziet een klein aantal biomassa-installaties als tijdelijke tussenstap. Uiteindelijk willen we warmte uit meerdere bronnen halen: afvalwater, oppervlaktewater, geothermie en tijdelijk biomassa voor piekmomenten. 

Het intrekken van een vergunning kan alleen bij ‘zeer urgente en zwaarwegende planologische belangen’, dus als er echt iets misgaat in onze omgeving. Het beperkt gebruiken van houtige biomassa zien we als een tussenstap op weg naar warmte, opgewekt met een mix van duurzame bronnen.