Boomziekten, insecten en plagen

Algemeen

Ook bomen kunnen ziek worden of last hebben van insecten. Vaak herstelt de natuur dit zelf. Staat de boom in de openbare ruimte? Dan houdt de gemeente de zieke boom extra in de gaten en neemt maatregelen waar nodig. Soms is het nodig zieke bomen te kappen. Staat een zieke boom op jouw terrein, bijvoorbeeld in je tuin? Dan ben jij degene die maatregelen moet nemen. Je kunt daarvoor ook een hovenier of boomspecialist inschakelen.

Boomziekten

Essentaksterfte

De essentaksterfte is een schimmel die ervoor zorgt dat er takken van de es afsterven. De ziekte tast steeds een groter deel van de boom aan. Dit kun je zien aan een verkleuring van de bast. Door de essentaksterfte kunnen de takken afbreken. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Verkleuring van de bast bij de essentaksterfte.

Kastanjebloedingsziekte

De Kastanjebloedingsziekte komt door een bacterie. De ziekte komt vooral voor bij de witte paardenkastanje. Zieke bomen krijgen donkere vlekken op de stam die zich snel verspreiden. Uit de vlekken druipt een donkerrode, stroperige vloeistof. Op den duur verdroogt de boom en sterft af.

Omdat een dode boom gevaar kan opleveren, worden de kastanjebomen minimaal een keer per jaar gecontroleerd.

Donkere vlekken op de stam bij de kastanjebloedingsziekte.

Schimmelziekte in platanen

Massaria is een schimmelziekte die voorkomt in platanen (die ongeveer dertig jaar zijn of ouder). De ziekte tast de takken aan en veroorzaakt houtrot. Daardoor kunnen takken afbreken. Omdat dit vaak dikkere takken zijn, kan dit gevaarlijk zijn. Gespecialiseerde medewerkers controleren de platanen daarom vier keer per jaar. Besmette takken worden direct afgezaagd om onveilige situaties te voorkomen.

Een boom met sporen van de boomziekte Massaria

Iepziekte

De iepziekte wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijke schimmel. Die schimmel verspreidt zich via de iepenspintkever of tussen iepen onderling via de boomwortels. De boom reageert op de schimmelinfectie door besmette houtvaten af te sluiten. Daardoor verwelken binnen enkele dag de bladeren en sterft de iep na enkele weken volledig af. Dood hout (zoals meegenomen brandhout) kan ook een besmettingshaard zijn.

Bestrijding iepziekte

Iepen waarbij de iepziekte is geconstateerd zijn niet meer te redden. Zij moeten daarom zo snel mogelijk worden gekapt en opgeruimd om besmetting te voorkomen. Het gekapte hout moet volgens bepaalde voorschriften worden verwerkt. De voorwaarden worden genoemd in de Verordening Fysieke Leefomgeving onder Artikel 2.7 (Bestrijding van boomziekten).

Hoe herken ik een zieke iep?

Een zieke iep is in de zomer te herkennen aan het plotseling binnen enkele dagen verwelken van de takken en bladeren. De bladeren verkleuren van frisgroen naar geel en bruin. Ze blijven daarna aan de tak hangen als vaantjes. Binnen enkele weken sterft de gehele boom.

Wat moet ik doen?

Een zieke iep kun je melden bij de gemeente. Dan komt een boomspecialist langs om vast te stellen of het inderdaad om iepziekte gaat. Wanneer dit het geval is ontvangt de eigenaar van de boom een bericht van de gemeente om de boom te verwijderen.

Insecten

Het kan ook zijn dat de boom last heeft van insecten. Hieronder beschrijven we er een paar. Staat de boom op gemeentegrond, dan kun je de insecten daar melden. Staat hij op jouw eigen terrein, dan ben jij degene die zorgt voor bestrijding.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is er elk jaar, aan het begin van de zomer. Hij zit alleen in eiken. Van de brandharen van de rups krijg je jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. De gemeente haalt de rupsen en hun nesten weg uit bomen in openbaar gebied.

Lees meer over de Eikenprocessierups

Een aantal eikenprocessierupsen

Spinselmot

De spinselmot, ook wel stippelmot genoemd, verschijnt vooral in het voorjaar. De mot laat een soort spinrag achter op bomen en struiken. Spinselmot is niet schadelijk, ook niet voor het groen. De gemeente bestrijdt de spinselmot dan ook niet.

De spinsels van een spinselmot; lijkt op een rommelig spinnenweb

Bladluizen in bomen

Bladluizen komen vooral voor in lindebomen, maar soms ook in andere bomen zoals esdoorns, haagbeuken of eikenbomen. Ze produceren een plakkerig, honingachtig goedje, waar de gemeente in de zomer vaak meldingen over krijgt. Soms is deze aanslag zelfs zwart. Dan zit er een schimmel op en wordt het roetdauw genoemd. Luizen zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid.

De gemeente kapt in principe geen bomen vanwege luizenoverlast. Een flinke regenbui spoelt de meeste luizen van de bladeren af. In het verleden is in Amersfoort een aantal proeven gedaan met het bestrijden van luizen. Helaas allemaal zonder succes. Het blijkt dat er op dit moment nog geen goede methode is gevonden om luizen te bestrijden. Dat geldt ook voor andere gemeenten.