Bovenduist
Algemeen
We willen dat er voor iedere Amersfoorter een passende en betaalbare woning is en dat er genoeg plek is om te ondernemen. Daarom bouwen we de komende jaren er ruim 3.000 huizen en een bedrijventerrein bij in de polder aan de westkant van Vathorst. Deze nieuwe wijk heet Bovenduist, een wijk die duurzamer en compacter moet worden dan andere wijken in Amersfoort.
Samen in stappen ontwikkelen
Stap voor stap bepaalt de gemeente de plannen voor woningen, bedrijven, scholen, voorzieningen zoals winkels, groen, fiets- en voetpaden en straten. De gemeenteraad heeft in 2021 en 2023 de uitgangspunten voor Bovenduist vastgesteld. De raadsbesluiten staan onderaan deze pagina.
Die uitgangspunten zijn samengevat in een visie op Bovenduist. We gaan nu invulling geven aan die uitgangspunten. Daarbij volgen we de Participatiegids en doen we zoveel mogelijk samen met belanghebbenden. Na elke stap neemt de gemeenteraad een besluit.
Ontwikkelkader
Als eerste stap legt de gemeente de afspraken vast waaraan de ontwikkeling van Bovenduist moet voldoen. Dat doen we in een ontwikkelkader. Dit gaat bijvoorbeeld over hoeveel woningen er gebouwd mogen worden en hoe hoog, hoeveel ruimte er moet zijn voor werkplekken, waar nieuwe bewoners hun auto parkeren en hoe het groen en de straten worden ingericht. Daar hebben Amersfoorters een mening over en daarom gaan we in gesprek.
Het ontwikkelkader maken we in een aantal stappen. In 3 rondes gaan we in gesprek met belanghebbenden.
Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Tegelijk met het maken van het Ontwikkelkader voor Bovenduist wordt er een milieueffectrapportage (MER) opgesteld. Dit zorgt ervoor dat het milieu op tijd en op een goede manier wordt meegenomen in de plannen en beslissingen. Onder de nieuwe Omgevingswet wordt een MER vaak een OER genoemd: een omgevingseffectrapportage. De procedure begint met een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin staat hoe de OER-procedure voor Bovenduist verloopt en welke rol deze speelt in de plannen. Ook legt dit document uit wat er in de OER onderzocht wordt (reikwijdte) en hoe dat precies gebeurt (detailniveau).
De NRD lag van 24 oktober tot en met 20 november 2024 ter inzage, zodat mensen hun mening konden geven. Daarnaast wordt het document naar verschillende bestuurs- en adviesorganen gestuurd om advies te vragen. De reacties die binnen komen worden betrokken bij het opstellen van de OER. De gemeente gebruikt de OER bij het opstellen van de wijziging van het Omgevingsplan.
Belangrijk voor Bovenduist
Om te horen wat inwoners belangrijk vinden voor Bovenduist organiseerden we donderdag 12 september 2024 een participatiebijeenkomst in Theater de Kamers in Amersfoort.
Vrijdag 6 september 2024 stonden we met een koffiebus in winkelcentrum Vathorst. Daar gingen we met geïnteresseerden in gesprek over wat zij belangrijk vinden voor de nieuwe wijk Bovenduist. Ook kon men via een online vragenlijst hun wensen en ideeën aan ons doorgeven. 279 mensen maakten hiervan gebruik.
De uitkomst van die vragenlijst hebben we teruggekoppeld in de bijeenkomst van 12 september 2024 en er is een verslag van deze bijeenkomst. Wil je de presentaties ontvangen die tijdens deze bijeenkomst gegeven zijn? Stuur dan een e-mail naar bovenduist@amersfoort.nl.
Het vervolg
Planning
Ronde 1: ophalen behoeften, wensen en ideeën via een online vragenlijst en gesprekken bij de koffiebus. We verzamelen de reacties om te zien of en hoe we die in het ontwikkelkader kunnen verwerken.
Ronde 2: verdiepende gesprekken om de uitkomsten van ronde 1 te bespreken en mogelijke oplossingen te toetsen.
Verwerken resultaten ronde 2 en opstellen concept ontwikkelkader.
Ronde 3: reageren op het concept ontwikkelkader.
Aanbieden ontwikkelkader aan de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk over het ontwikkelkader. Tijdens de commissievergadering kun je ook praten met de gemeenteraad.
Raakvlakken met andere projecten
Op korte termijn bouwen we al de eerste woningen in Bovenduist. Dat gebeurt nog voordat het ontwikkelkader voor de hele wijk klaar is. Daarom zijn deze woningen verplaatsbaar. Ook leggen we samen met buurgemeente Bunschoten een nieuwe weg aan die de nieuwe wijk Bovenduist moet aansluiten op de snelweg (A1).
Contact
Heb je een vraag? Mail ons gerust: bovenduist@amersfoort.nl.