Buurtbanen Kansrijk Liendert
In het omgevingsprogramma Wij Liendert werken inwoners, gemeente en partners aan een Kansrijk Liendert. Dit betekent dat we inwoners mogelijkheden bieden om mee te doen en vooruit te komen. Om door te kunnen groeien naar betaald werk. Meedoen kan zijn deelname aan activiteiten, maar ook vrijwilligerswerk of een werken in een baan.
Wat we doen in deze kernaanpak
Om de werkgelegenheid in de wijk te stimuleren gaan we aan de slag met werk- en stageplekken in de eigen wijk. We gaan aan de slag met enkele buurtbanen. Buurtbaners kunnen de verbinding tussen inwoners en professionals te versterken als het gaat om bijvoorbeeld taal, opvoeding en rondkomen. Buurtbanen zorgen voor meer werk, voor de ontwikkeling van mensen, het versterken van burenhulp en kansen op een beter bestaan.
De dingen die we met elkaar in de wijk doen zijn van ons allemaal. Daarom werken we graag met inwoners uit de wijk. Vertrouwde gezichten die weten wat er speelt en wat je waar kunt vinden. Het structureel invullen van de rol van verbinder kunnen we niet zomaar vragen. Zeker niet als inwoners moeite hebben met rondkomen. Of als ze zoeken naar betaald werk maar dat niet kunnen vinden. Daarom maken we een paar buurtbanen. Inwoners uit de wijk kunnen hierop solliciteren. Hiermee zorgen we dat inwoners werk hebben en zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. En de inwoners met een buurtbaan kunnen andere inwoners helpen om de toegang tot hulp en ondersteuning te verbeteren. Zo kunnen meer inwoners de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en zich persoonlijk ontwikkelen.
De kenmerken van een buurtbaan
Een buurtbaan is een nieuw concept voor Liendert. Een wijkbewoner krijgt hierbij een baan met een contract. En werkt in een functie waarin hij/zij structureel bijdraagt aan de doelen van het wijkplan voor een vast (opbouwend) aantal uur per week. De buurtbaan is dus geen vrijwilligerswerk, maar een baan met een contract en verplichtingen. Hierbij is er ruimte om de inzet in uren geleidelijk op te bouwen als de omstandigheden van de inwoner hierom vragen. Per situatie is maatwerk nodig om de afspraken af te stemmen op wat voor de inwoner haalbaar is en wat in de betreffende functie past. Een stres sensitieve opbouw is belangrijk. Als een buurtbaan qua verplichting nog niet haalbaar is, is het voor inwoners uiteraard ook mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten of als vrijwilliger actief mee te doen in de wijk.
Doelgroep
De bedoeling is dat een buurtbaan als volgt wordt ingevuld:
- door een inwoner uit de wijk die moeite heeft met rondkomen en leeft van een minimum inkomen;
- door inwoners die van een uitkering rondkomen; zij hebben voorrang in de werving;
- door inwoners die een verbindende schakel kunnen zijn naar andere wijkbewoners. Bijvoorbeeld via taal en netwerkcontacten;
- door inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt die regulier nog niet aan het werk kunnen;
- ook inwoners zonder uitkering die moeite hebben met rondkomen komen in aanmerking;
- de buurtbaner krijgt een certificaat van deelname na afloop van de buurtbaanperiode.
Doorontwikkeling: op termijn is er - afhankelijk van budget en ervaringen - ruimte om de doelgroep te verbreden. Bijvoorbeeld naar vrouwen die meer (financiële) zelfstandigheid willen en buitenshuis in de wijk aan de slag willen.
Met de bedoeling van de buurtbaan gaan we leren in de praktijk. Dit betekent dat we vooraf niet exact kunnen en willen vastleggen wat de spelregels zijn. De behoefte vanuit het wijkplan is hierin leidend. De richtlijnen waarmee we starten kunnen in de loop van de tijd wijzigen als de situatie hierom vraagt en we mogelijkheden zien om nog meer impact te maken.
Duur van de buurtbaan
De bedoeling is dat de buurtbaan een opstap is naar een baan of vrijwilligerswerk binnen of buiten de wijk. De duur is daarom in principe maximaal 2 jaar. Daarna krijgt een andere wijkbewoner de gelegenheid om via een buurtbaan de stap te zetten naar betaald werk. Als na twee jaar de behoefte ontstaat om een inwoner op de betreffende plek te houden, zal er gezocht worden naar de mogelijkheden voor een regulier arbeidscontract bij de werkgever en valt de financiële bijdrage van de gemeente weg. Het budget voor de buurtbaan kan dan immers weer gebruikt worden om andere inwoners een kans te bieden. Uiteraard is het binnen de twee jaar ook al eerder mogelijk om een buurtbaner een contract aan te bieden.
Tussentijdse evaluaties
De buurtbaner krijgt begeleiding en training. Samen met de werkgever bekijken we de voortgang. Waar nodig worden er aanvullende afspraken gemaakt over bijvoorbeeld opleiding en begeleiding. Vóór afloop van het eerste jaar wordt samen gekeken of de buurtbaan een jaar verlengd kan worden, tot de duur van twee jaar. Het laatste half jaar wordt er gekeken naar de vervolgstap ná de buurtbaan. Vóór afronding van het traject wordt er (indien mogelijk) een nieuwe wijkbewoner ingewerkt op de plek van de buurtbaner die gaat doorstromen.
Aantal buurtbanen
Het aantal buurtbanen in de wijk is afhankelijk van de mate waarin er budget beschikbaar is en of voldoende werkgevers zich committeren aan het concept en inwoners uit de wijk voorrang geven.
Voorbeelden buurtbanen
Buurtbanen worden gerealiseerd op die plaatsen waarbij het wenselijk is om inwoners te betrekken bij de activiteiten binnen het programma Kansrijk Liendert. Dit speelt bijvoorbeeld bij:
- buurtnetwerkers die verbinding en steun geven: mensen die helpen met ontmoeting en het verbinden naar taal, opvoeden, sport en bewegen;
- inwoners die helpen bij de verbinding tussen medisch en sociaal domein;
- inwoners die helpen met verbinden naar alles rond opgroeien en opvoeden, van zwangerschap tot pubertijd;
- inwoners die helpen met verbinden naarregelingen over rondkomen, steun bij schulden en andere zaken die met geld te maken hebben;
- inwoners die helpen in het Huis van de Wijk met plannen, de toegang verbeteren, mensen ontvangen;
- inwoners die de openbare ruimte bij de eigen flat schoonhouden en medebewoners aanspreken op het netjes houden;
- inwoners die het groenbeheer van de tuin bij de Groene Stee uitvoeren.
Werving en selectie en begeleiding bij buurtbanen
- Het projectteam Kansrijk Liendert werft de plaatsingsmogelijkheden voor buurtbanen op basis van de doelen van het programma en de input vanuit het impactteam. Partners worden gericht uitgenodigd om als werkgever op te treden.
- Samen met de werkgever wordt het profiel voor de buurtbaan opgesteld en gepubliceerd in de wijk, zodat inwoners met interesse zich kunnen aanmelden.
- Een beperkt aantal geïnteresseerde inwoners wordt geselecteerd om kennis te maken met de werkgever die bepaalt met wie hij aan de slag gaat.
- De plaatsing is eerst voor de duur van 6 maanden, met een optie om te verlengen tot 2 jaar.
- Na 3 maanden vindt een evaluatie plaats. Dan bespreken de inwoner, de gemeente en de werkgever of de doelen gerealiseerd worden en welke eventuele aanvullende ondersteuning nog gewenst is.
Interesse, maar geen buurtbaan?
Voor de meeste inwoners is geen buurtbaan beschikbaar. Deze inwoners krijgen uiteraard wel begeleiding bij het vinden van passende andere vormen om mee te doen aan activiteiten of vrijwilligerswerk in de wijk of betaald werk buiten de wijk.
Privacy in de wijk
Het werken in de eigen omgeving heeft voor inwoners veel voordelen en ook voor de werkgever. De buurtbewoner wordt gevraagd outreachend te werken en mede-inwoners te betrekken bij activiteiten en aanbod in de wijk. De buurtbaner zal hierbij echter ook de privacy van medebewoners moeten respecteren. Dit betekent dat de buurtbaner net als alle andere professionals niet óver maar mét inwoners praat. De buurtbaners krijgen hierin individueel en als groep begeleiding en training.
Inwoners die werken als zzp’er
Wijkbewoners kunnen uiteraard ook als zzp’er werkzaamheden verrichten in de wijk (en daar buiten). Deze wijkbewoners kunnen als zzp’er ingehuurd worden om specifieke werkzaamheden uit te voeren voor het programma Kansrijk Liendert. Dit betreft geen buurtbanen. Voor deze inwoners zijn er in principe ook geen opleidingsmogelijkheden en worden de kosten voor kinderopvang ook niet vergoed vanuit de gemeente. Zij zullen dit als zelfstandige zelf moeten organiseren. Ook zzp’ers kunnen dus voor het programma Kansrijk Liendert werken.