Circulaire economie
Algemeen
Amersfoort wordt een afvalloze en CO₂-neutrale stad. Daarvoor is een ander gebruik van grondstoffen nodig. De gemeente stimuleert inwoners en bedrijven om producten en grondstoffen slim in te zetten en zo veel mogelijk te hergebruiken.
Uitvoeringsprogramma
Lees het Uitvoeringsprogramma 2018 uit het onderzoeksrapport 'Versnelling Circulaire Economie Amersfoort: Plan van Aanpak'
Circulaire economie
In een circulaire economie bestaat geen afval. Restmaterialen zijn een belangrijke bron voor nieuwe producten of worden weer opgenomen door de natuur. Veel afgedankte spullen zijn heel goed opnieuw te gebruiken, te repareren, aan te passen of te hergebruiken. Deze manier van werken is goed voor klimaat en milieu en voor de werkgelegenheid. En we zijn niet meer afhankelijk van schaarse, dure grondstoffen. Zo werken we als bedrijfsleven, inwoners en overheid samen aan een duurzame stad zonder afval.
Circulair werken
Het begint ermee dat producten modulair worden ontworpen. Dit betekent dat ze zó ontworpen worden dat ze na gebruik eenvoudig kunnen worden gerepareerd of uit elkaar worden gehaald om opnieuw te gebruiken. Belangrijk is ook dat ze zijn gemaakt van niet-giftige, zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen. En dat ze geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu. Circulair werken vraagt dat bedrijven meer en beter samenwerken om de grondstoffen in de keten te behouden en te delen. Ook gaan bewoners en ondernemers spullen meer delen, om ze langer en efficiënter te kunnen gebruiken.
Enkele voorbeelden:
- nieuwe huizen bouwen met materialen uit gesloopte huizen
- reststromen zoals papier en plastic apart inzamelen zodat we daar weer nieuwe producten van kunnen maken
- kleding en meubilair een 2e leven geven, in plaats van nieuw textiel te laten maken in andere landen
Bouw en sloop
De gemeente besteedt extra aandacht aan circulaire bouw en sloop, omdat daar veel resultaat te behalen is. Er wordt de komende jaren veel nieuw gebouwd in Amersfoort. Ook komt er door sloop veel bouwmateriaal (beton, zand en hout) vrij. Dat kan opnieuw worden gebruikt. Beton heeft een grote impact op het milieu en een hoge CO₂-uitstoot. Daarom stimuleren we de bouwsector om duurzamer beton te produceren.
- Bedrijfsleven en overheid werken hieraan in de Betonketen Amersfoort-Utrecht. Meer informatie over de betonketen vind je op de website van BouwCirculair.
- We verkennen de mogelijkheid voor een regionale betonhub, waar gebruikt beton een nieuw leven krijgt.
- Het is belangrijk dat circulair bouwen vanzelfsprekend onderdeel in het onderwijs wordt.
- We organiseren bijeenkomsten waar bouwondernemers kennis en ervaring kunnen uitwisselen over circulaire bouw en sloop. Interesse? Stuur een mail naar duurzamestad@amersfoort.nl.
- We hebben voor de bouw- en sloopopgave tot 2021 een uitgebreide grondstofanalyse laten uitvoeren. Onderzocht is welke materiaalstromen vrijkomen uit sloopprojecten en welke materialen nodig zijn voor nieuwbouw in de stad. Door vrijkomende materialen (vooral beton, zand, hout) uit sloop- en renovatieprojecten te hergebruiken bij nieuwbouw kan tot wel 25% bespaard worden op nieuwe bouwmaterialen.
- Als gemeente zetten we hoog in op duurzaamheidseisen bij aanbestedingen voor onze eigen organisatie en voor de openbare ruimte, zoals stoeptegels, betonranden, onderhoud verkeerslichten en rioolrenovatie.
Bedrijventerreinen
Ondernemers zijn onmisbaar bij de ambitie om van Amersfoort een CO₂-neutrale en afvalloze stad te maken. Verduurzamen van een bedrijf biedt kansen voor de toekomst. Ook is het goed voor de Amersfoortse economie en worden (verouderde) bedrijventerreinen aantrekkelijker. In 2018 heeft bedrijventerrein de Wieken-Vinkenhoef een Greendeal met de gemeente gesloten. Deze deal gaat onder andere over duurzame verwerking van bedrijfsafval en een grondstoffenbank.
Als gemeente willen we het bedrijventerrein de Vinkenhoef circulair ontwikkelen. Zo kijken we welke soorten bedrijven zich hier kunnen vestigen, welke materialen gebruikt worden bij de nieuwbouw van bedrijvenpanden en de aanleg van de openbare ruimte. Bij de verduurzaming van bedrijventerreinen gaat het ook om energiebesparing en aardgasvrij ondernemen, duurzame mobiliteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Subsidies en cofinanciering
-
Het Groene Brein heeft een overzicht opgesteld van subsidies en fondsen voor circulaire bedrijven. Kijk daarvoor op de website van het Groene Brein.
-
Het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling is een subsidieregeling van Gemeente Amersfoort voor cofinanciering van kansrijke duurzame, vernieuwende projecten.
Kennis over grondstofstromen en circulaire mogelijkheden
-
De kennisbank van Alliantie Cirkelregio Utrecht geeft een overzicht van kansrijke grondstofstromen en van best practices in de regio.
-
Via het Stadsblad deelt Cirkelstad kennis, voortgang op projecten en stellen nieuwe partners zich voor. Kijk op de website van Cirkelstad.
-
De duurzame GWW aanpak helpt Grond-, Weg- en Waterbouwpartijen met het duurzaam plannen, aanbesteden en uitvoeren van projecten. Kijk op de website duurzaam GWW.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) leidt verschillende onderzoeken naar circulaire mogelijkheden en business modellen. Ook zoeken zij regelmatig circulaire voorbeelden en deelnemers voor hun onderzoek. Kijk op de website van NWO.
Samenwerking
-
Nederland Circulair: een online community voor ondernemers met circulaire vragen, ideeën en kennis. Ook bieden specialisten ondersteuning bij specifieke vraagstukken. Kijk op www.circulairondernemen.nl.
-
‘Sluit de Cirkel’: Natuur en Milieu Utrecht (NMU) brengt partijen in de regio Utrecht met elkaar in contact om samen circulaire stappen te zetten en grondstofcirkels te sluiten. Kijk op de website van NMU.
-
BouwCirculair: organiseert regionale betonketens en asfaltketens voor meer circulariteit en CO₂-vermindering. Kijk op de website van BouwCirculair.
-
Get Connected is het netwerk van de Economic Board Utrecht. Daarin worden bedrijven met innovatieve initiatieven samengebracht met overheden en kennisinstellingen om deze initiatieven verder te ontwikkelen. Lees er meer over op de website van Economic Board Utrecht.
Business Case ontwikkeling
Circo Tracks: Economic Board Utrecht biedt het mkb hulp bij het ontwikkelen van een circulaire business case. Deelnemers ontdekken in 3 dagen circulaire kansen voor hun bedrijf en zetten concrete stappen naar de ontwikkeling van nieuwe business modellen. Lees er meer over op de website van Circo Tracks.
Helpdesk
-
Landelijk Servicepunt Circulaire Economie is een vraagbaak voor iedereen die ergens vastloopt in de circulaire economie. Kijk op servicepunt-circulair.nl.
-
Circulaire Barrièredesk: meldpunt voor circulaire belemmeringen in beleid. Cirkelstad onderzoekt samen met het ministerie van BZK hoe barrières om circulair te ondernemen weggenomen kunnen worden. Lees er meer over op de website van Cirkelstad.
Amersfoort Circulair
De publicatie Amersfoort Circulair: Evaluatie & Bouwstenen blikt terug op de resultaten en geleerde lessen van de afgelopen jaren. Daarnaast geeft de publicatie een visie en bouwstenen voor het nieuwe uitvoeringsprogramma in de volgende coalitieperiode. Je kunt de publicatie aanvragen via duurzamestad@amersfoort.nl.
Meedoen
Ben je (bouw- of sloop)ondernemer en wil je meedoen, op de hoogte blijven van ontwikkelingen of ben je op een andere manier geïnteresseerd in de circulaire economie in Amersfoort? Mail naar duurzamestad@amersfoort.nl.
Meer informatie
Op het platform Amersfoort Duurzaam staan inspirerende en motiverende voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.