Duurzaam erfgoed

Algemeen

Bij de afdeling Monumentenzorg kun je terecht voor vragen en advies over verduurzaming van historische panden. Lees meer over de mogelijkheden van zonnepanelen en andere manieren om te verduurzamen voor monumenten.

Je huis energiezuinig maken

Denk je na over isoleren van het je monumentale pand of sta je op het punt je oude cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp? Of wil je je huis op een andere manier energiezuinig maken?

Dan hebben we voor je handige informatie op een rij gezet:

In veel gevallen is voor verduurzamingsmaatregelen bij monumenten een Omgevingsvergunning nodig.

Zonnepanelen binnenstad en Bergkwartier

Op 13 juli 2021 is door de gemeenteraad besloten om de mogelijkheden voor zonne-energie in de binnenstad te verruimen, om zo meer kansen te bieden voor verduurzaming. In onderstaande video leggen we het zonnepanelenbeleid uit:

Zonnepanelen in de historische binnenstad van Amersfoort

Binnenstad en Bergkwartier

Vanwege de historische waarden heeft het Rijk de hele Amersfoortse binnenstad en een deel van het Bergkwartier aangewezen als beschermd stadsgezicht. Voor deze gebieden zijn algemene uitgangspunten opgesteld voor zonne-energie. De beide stadsgezichten zijn verschillend van karakter. Daarom verschillen de mogelijkheden voor zonnepanelen in deze gebieden ook van elkaar. De mogelijkheden in het Bergkwartier zijn iets ruimer.

Schema

De mogelijkheden en bijbehorende documenten voor zonnepanelen in de binnenstad en het Bergkwartier hebben we voor je op een rij gezet:

Binnenstad

Mogelijkheden zonder vergunning, bepaald door het Rijk Mogelijkheden met omgevingsvergunning, met aanvullende regels gemeentelijk beleid
Bij niet-monumenten: op achterdakvlakken als de achterkant van het perceel niet grenst aan openbaar gebied, zoals bijvoorbeeld straat of gracht. Bij alle daken, mits niet zichtbaar vanaf openbaar gebied en op basis van uitvoeringsrichtlijnen. (1)
  Bij de categorie ‘overige daken’, zie ook de zonnepanelenkaart (2), zijn er ook mogelijkheden op daken die vanuit de openbare ruimte zichtbaar zijn, mits visueel of architectonisch goed geïntegreerd. Zie hiervoor het productenschema. (3)
  Bij beeldondersteunende daken, zie ook de zonnepanelenkaart (2), is het in sommige gevallen ook mogelijk om architectonisch producten (3) te gebruiken op zichtbare daken. Dit geldt ook bij nieuwbouw in de binnenstad

Bergkwartier

Mogelijkheden zonder vergunning, bepaald door het Rijk Mogelijkheden met omgevingsvergunning, met aanvullende regels door gemeentelijk beleid
Bij niet-monumenten: op achterkant van daken, als de achterzijde van het perceel niet grenst aan openbaar gebied. Bij alle daken, mits niet zichtbaar vanaf openbaar toegankelijk gebied en op basis van uitvoeringsrichtlijnen. (1)
  Op daken van niet-monumenten die vanuit het openbaar gebied zichtbaar zijn. Mits visueel of architectonisch goed geïntegreerd.

Bijbehorende documenten

Uitvoeringsrichtlijnen: mogelijkheden en voorwaarden nader toegelicht, met informatie over bijvoorbeeld het type zonnepanelen of de positie op het dak. De mogelijkheden zijn in veel gevallen gerelateerd aan de (monumentale) waarden van het dak.

De Zonnepanelenkaart binnenstad op de website Amersfoort in Beeld geeft een indicatie van de mogelijkheden in de binnenstad per dak, op basis van de waarde van het dak en de zichtbaarheid.

Het productenschema licht de omschreven producten toe.

Dakenschema binnenstad: voor de binnenstad zijn de mogelijkheden en de uitvoeringsrichtlijnen gebaseerd op de waarde van de daken. Hier worden monumentale, beeldbepalende, beeldondersteunende en ‘overige’ daken onderscheiden.

Wel of geen vergunning?

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je bij monumenten of panden in (rijks)beschermde stadsgezichten in de meeste gevallen een vergunning nodig:

  • bij monumenten zijn zonnepanelen in alle gevallen vergunningplichtig

  • Bij niet-monumenten in beschermde stadsgezichten zijn er enkele gevallen vergunningvrij voor zonnepanelen: op achterdakvlakken, als de achterzijde van het perceel niet grenst aan openbaar gebied.

Goed om te weten

  • Voor monumentale gebouwen die zich niet bevinden in de rijksbeschermde stadsgezichten geldt dat de gemeente per situatie kijkt naar de mogelijkheden van zonne-energie. 
  • Voor niet-monumenten in alle overige gebieden is het plaatsen van zonnepanelen vergunningvrij, op basis van algemene richtlijnen die je vind op de website van de Rijksoverheid.

Advies

Denk je na over de aanschaf van zonnepanelen? Met de richtlijnen op deze pagina kun je een plan opstellen. Volg daarbij het stappenplan. Dat kun je hieronder downloaden.

Contact

Heb je nog vragen? Neem contact op met de afdeling Monumentenzorg voor een advies op maat. Mail naar monumentenzorg@amersfoort.nl of bel ons via telefoonnummer 14 033.