Duurzaam verbouwen

Algemeen

Als je een nieuw huis wilt bouwen of een bestaande woning wilt verbouwen, dan is dit het moment om dat meteen zo duurzaam mogelijk te doen. Dat is comfortabel, scheelt vaak in de woonlasten en is een goede voorbereiding op een gezonde en leefbare toekomst.

Hulp en voorbeelden

Op de website van het Duurzaam Bouwloket kun je gratis terecht met al je vragen over energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Denk aan bouwkundige maatregelen, zoals het isoleren van gevel, dak en vloer, het vervangen van een cv-ketel, het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers.

Op het platform Amersfoort Duurzaam vind je inspirerende voorbeelden met korte filmpjes van mensen die al stappen hebben gezet om duurzamer te verbouwen en wonen.

Checklist duurzaam (ver)bouwen

Ga je je huis verbouwen en wil je dit duurzaam doen? Of wil je je huis verbouwen omdat je bijvoorbeeld je dak wilt isoleren? Als hulpmiddel hebben we de Checklist duurzaam (ver)bouwen opgesteld:.

Deze checklist is voor particulieren. Ben je ontwikkelaar, dan lees je in de Leidraad Duurzame Nieuwbouw wat de spelregels in Amersfoort zijn.

Leidraad Verduurzamen bestaande bouw

Deze leidraad geeft inzicht in de vraag bij welke maatregelen je wel of geen vergunning nodig hebt en wat de spelregels of adviezen zijn. De leidraad helpt jou als eigenaar van de woning, maar je kunt die ook onder de aandacht brengen van een architect of aannemer:

Leidraad Verduurzamen bestaande bouw

Financiële hulpmiddelen

Wil je je huis verduurzamen en zoek je een lening? Check de website van Subsidiewijzer om te kijken of er mogelijke subsidies zijn voor jouw duurzame aanpak. Ook het Duurzaam Bouwloket kan je op weg helpen.

Vrijstelling leges energiezuinige woningen

Voor het verbouwen van bestaande woningen naar Nul-op-de-Meter woning hoef je geen leges te betalen voor de afwijkingsprocedure. Deze procedure is vaak nodig om de extra centimeters die worden aangebracht voor muur- of dakisolatie, te laten passen in het bestemmingsplan. Deze procedure kost normaal € 370,-. Om verbouwingen te stimuleren die zorgen voor energieneutrale woningen, schaft de gemeente deze extra kosten af voor Nul-op-de-Meter woningen.

Vergunningcheck

Als je gaat (ver)bouwen is vaak een vergunning nodig. Ook als je je dak wilt isoleren waardoor je dak bijvoorbeeld 20 centimeter hoger wordt. Als je woont in een monument of een beschermd stadsgezicht is ook voor een interne verbouwing een vergunning nodig.

Doe de vergunningcheck via het Omgevingsloket online om te zien of voor jouw situatie een vergunning nodig is. Online indienen gaat het snelst.

Naar Omgevingsloket online