Duurzame mobiliteit

Algemeen

Amersfoort wil een aantrekkelijke, gezonde en goed bereikbare stad blijven, terwijl de stad groeit. Het bereikbaar houden van de groeiende stad is een grote uitdaging. Het vraagt om een verandering van hoe we van A naar B gaan door voorrang te geven aan schone manieren van vervoer. Waar we nu nog vaak de auto pakken, kan het in de toekomst sneller en makkelijker zijn om te fietsen óf te gaan lopen, te reizen met het openbaar vervoer of deelvervoer.

Wat de gemeente wil en waarom

  • De gemeente wil dat uw straat en onze stad aantrekkelijk, veilig en bereikbaar is en blijft voor iedereen.
  • Amersfoort wil een stad zijn waarin gezondheid en leefbaarheid voorop staan. Daarom geven we voorrang aan duurzame vervoermiddelen.
  • Duurzame vervoersmiddelen nemen minder ruimte in beslag. Daardoor is er meer ruimte voor groen en plekken voor ontmoeting en spelen.
  • Steeds meer mensen kiezen voor Amersfoort. Daarom bouwen we de komende jaren meer dan 14.000 woningen. Er is geen plek om het aantal auto’s even hard mee te laten groeien.

Gezond, aantrekkelijk en bereikbaar

Door onze ruimte slimmer in te richten, blijft de stad aantrekkelijk en bereikbaar. We willen graag dat iedere Amersfoorter in de toekomst kan genieten van groen dichtbij huis en stadsgroen binnen 10 minuten lopen of 2 kilometer fietsen. Zaken die je dagelijks of vaak nodig hebt, zijn vanaf je huis of werk bij voorkeur ook binnen 10 minuten te voet, per fiets of openbaar vervoer bereikbaar. Andere voorzieningen binnen een half uur. 

Omgevingsvisie- en programma

In de Omgevingsvisie Amersfoort staat beschreven op welke manier de stad zich gaat ontwikkelen. De visie bestaat uit 6 kernopgaven. 1 daarvan is het ontwikkelen van een stad met duurzame mobiliteit. Daar horen deze 3 ambities bij:

  • Een bereikbare stad waar fietsers en voetgangers alle ruimte krijgen
  • Een overgang naar elektrisch vervoer
  • Het versterken van landelijke en regionale bereikbaarheid

Om dit te bereiken werken we aan 9 onderwerpen rond mobiliteit die op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Samen vormen ze straks het Omgevingsprogramma Mobiliteit. Bijvoorbeeld lopen, fietsen, elektrisch vervoer, het wegennetwerk, verkeersveiligheid en parkeren.

Agenda

Agenda

Todo

Inloopbijeenkomst

Todo
Najaar 2024

Tijdens de bijeenkomst kan je vragen stellen over de Omgevingsprogramma Mobiliteit. 

Todo

Publicatie Omgevingsprogramma

Todo
Najaar 2024

Hierop kun je officieel reageren door het indienen van 'een zienswijze'.

Todo

Gesprek inwoners met gemeenteraad

Todo
Najaar 2024

Inwoners en andere betrokken mensen kunnen inspreken bij de gemeenteraad.

Uitkomst vragenlijst mobiliteitstransitie

Hoe houden we Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen gezond, aantrekkelijk en bereikbaar voor iedereen, ook met een groeiend aantal inwoners? Dat schrijft de gemeente op dit moment op in een nieuw mobiliteitsbeleid. Wij wilden graag horen wat inwoners en belanghebbenden vinden van onze ideeën voor dit beleid. Daarom nodigden we hen uit om een korte online vragenlijst in te vullen. Zo konden ze hun mening geven over de ideeën van de gemeente om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst allemaal gemakkelijk, veilig en snel van A naar B kunnen blijven gaan, met genoeg ruimte voor groen, wonen, werken en voor ontmoeting, spelen of ontspanning. De inbreng van inwoners en belanghebbenden is hierbij belangrijk.   

271 mensen vulden de vragenlijst in. Dat is een gemiddeld aantal reacties. Omdat het om een open vragenlijst ging, die iedereen kon invullen, geven de resultaten niet een goed beeld van de mening van de inwoners van Amersfoort.

Op 4 april 2024 organiseerden we een Mobiliteitscafé waar deelnemers ook hun mening konden geven over onze ideeën voor mobiliteitsbeleid. De opbrengst van de enquête én van het mobiliteitscafé nemen we mee bij de uitwerking van ons mobiliteitsbeleid. 

De vragenlijst bestond uit 6 verschillenden onderwerpen over mobiliteit waarbij we iedere keer dezelfde 3 vragen stelden: 

  • Wat levert het je op? 
  • Wat heb je nodig? 
  • Wat zijn je aandachtspunten?   

De vragenlijst sloot af met een open vraag.

Bij vraag 1 naar wat het opleverde, noemden deelnemers het vaakst de volgende punten: 

  • Fijne omgeving om te verblijven 
  • Een groene stad 
  • Schone lucht 
  • Snel met het OV reizen 
  • Betere fietsroutes 
  • Meer ruimte voor groen om hitte aan te pakken 
  • Meer ruimte voor groen in straat. 

Bij vraag 2 en 3 sprongen er een paar onderwerpen uit. Bij de meerkeuze antwoorden koos men het vaakst voor Openbaar Vervoer (OV). De deelnemers vinden het OV erg belangrijk en zien dit graag verbeteren. Een ander vaak gegeven antwoord was verkeerslichten met voorrang voor fietsers en voetgangers. Ook toegankelijkheid voor ouderen of mensen met een beperking werd vaak genoemd.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven over het vervolg wat er speelt rond duurzame mobiliteit? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief mobiliteit.

Aanmelden

Contact

Heb je vragen, ideeën, wil je deelnemen aan het gesprek of heb je zorgen die je wilt delen? Stuur een e-mail naar mobiliteitstransitie@amersfoort.nl.