Gelote Burgerraad van Amersfoort

Algemeen

Begin 2025 start de eerste gelote Burgerraad van Amersfoort. Deze raad wordt niet gekozen, zoals de gemeenteraad, maar geloot onder alle inwoners van Amersfoort ouder dan 16 jaar. De gelote Burgerraad bestaat uit 54 inwoners die samen een goede afspiegeling van de stad vormen. Ze bespreken onderwerpen en vragen die voor veel inwoners belangrijk zijn en waarbij de gemeenteraad hulp kan gebruiken. De eerste keer kiest de gemeenteraad het onderwerp. In de toekomst kunnen inwoners zelf onderwerpen aandragen.

Burgerinitiatief

Gemeente Amersfoort | Gelote Burgerraad

Het idee voor deze gelote Burgerraad komt van een groep inwoners uit Amersfoort. Dit burgerinitiatief wil, samen met de gemeente, de lokale democratie verrijken en meer inwoners op een nieuwe manier betrekken bij beslissingen over onze stad. Voor iedere Burgerraad loten er andere Amersfoorters. Hierdoor kunnen steeds meer inwoners meedoen met deze nieuwe vorm van democratie.

Waarom een permanente gelote Burgerraad?

  • Omdat democratie meer kan zijn dan eenmaal per vier jaar een stem uitbrengen.
  • Omdat democratie een kans is voor de gemeente om haar burgers bij de besluitvorming te betrekken.
  • Omdat in deze democratie iedereen gelijke kansen heeft om mee te doen.
  • Omdat een democratie die met de tijd mee gaat, klaar is voor de toekomst.

Bron: website Gelote Burgerraad.

Hoe werkt de gelote Burgerraad?

De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders én het burgerinitiatief organiseren samen de gelote Burgerraad. De gemeenteraad heeft afgesproken dit 3 jaar uit te proberen. Na deze periode kijken we samen of we hiermee verder gaan.

De deelnemers van de Burgerraad zijn niet gekozen, maar geloot. De gemeenteraad vraagt de gelote Burgerraad om een advies over een belangrijk onderwerp dat veel Amersfoorters raakt of een kwestie waar politiek en bestuur zelf niet uitkomen. Vooraf stelt de gemeenteraad spelregels vast. Zoals beschikbaar geld, bestaande wetten of afspraken en praktische grenzen. Want het voorstel moet wel uitvoerbaar zijn.  

De deelnemers van de Burgerraad overleggen samen over het onderwerp, vormen een mening en nemen een besluit. Ze komen hiervoor een aantal keer op een zaterdag bij elkaar. Daarna presenteren ze hun besluit aan de gemeenteraad. 

Iedereen kan meedoen

Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen. Het is geen probleem als je niets weet over het onderwerp, want experts geven uitleg en je kunt alle vragen stellen. Voor inwoners die het Nederlands minder goed spreken, regelen we tolken. Als het nodig is, zorgen we ook voor kinderopvang of een taxi. Deelnemers krijgen een financiële vergoeding voor elke zaterdag dat ze meedoen.  

Loting

De gelote Burgerraad heeft 54 deelnemers. We loten vanaf de leeftijd van 16 jaar. Deze loting is belangrijk om een diverse groep te krijgen die goed lijkt op de inwoners van Amersfoort in totaal. Voor de loting verdelen we Amersfoort in 54 gebieden en uit elk gebied loten we minimaal 1 inwoner. Hierbij letten we vooraf op verschillen in bijvoorbeeld leeftijd en geslacht.  

De inwoners die we vragen om mee te doen, krijgen een persoonlijke brief en we maken een afspraak voor een gesprek. De uitnodiging is persoonlijk die je niet aan iemand anders kunt geven. 

Het proces in 4 stappen

  • Agenderen: We bepalen het onderwerp. Voor de eerste gelote Burgerraad kiest de gemeenteraad het onderwerp. De volgende keren hebben inwoners meer invloed op de keuze van het onderwerp.
  • Inventariseren: Inwoners en experts krijgen een uitnodiging om hun kennis, meningen en vragen te delen. Dit duurt 6 weken en gaat via de website Met Amersfoort. Tegelijkertijd loten we deelnemers vanaf 16 jaar. Zij krijgen persoonlijk een brief en vervolgens hebben we contact via de telefoon of komen we langs. 
  • Overleggen en besluiten: De gelote Burgerraad gaat aan het werk. Ze bespreken het probleem en mogelijke oplossingen, voeren dialogen en debatten, vormen een oordeel en nemen een besluit. 
  • Uitvoering en evaluatie: De gelote Burgerraad presenteert het besluit aan de gemeenteraad. De raad neemt het over als het advies voldoet aan de spelregels die vooraf zijn opgesteld en de raad geen zwaarwegende argumenten heeft om ervan af te wijken. Het college voert het advies verder uit. We ronden af met een evaluatie van en door de gelote Burgerraad. De lessen die we leren, nemen we weer mee voor de volgende gelote Burgerraad. 

Planning

Besluit gemeenteraad over onderwerp en start campagne

December 2024

Loting en oproep inwoners en experts

Januari 2025

Delen informatie en meningen via MetAmersfoort.

Eerste bijeenkomst gelote Burgerraad

Voorjaar 2025

Advies gelote Burgerraad aan de gemeenteraad

Najaar 2025

Meer weten?

Heb je vragen over de gelote Burgerraad? Neem dan contact op met Monique van Hezewijk, via e-mail burgerraad@amersfoort.nl of telefoonnummer 14 033

Wil je graag op de hoogte blijven van iedere stap die de gelote Burgerraad maakt? Geef dan je mailadres door via het mailadres burgerraad@amersfoort.nl.