Hoogbouwvisie: waar en waarom wel of niet

Algemeen

Amersfoort staat voor de grote opgave om tot 2030 ongeveer 13.000 woningen bij te bouwen. Deze woningen wil de gemeente zoveel mogelijk binnen de huidige stadsgrenzen realiseren. Onder meer met hoogbouw.

Hoogbouwvisie

Het gemeentebestuur heeft op 19 juni 2019 de hoogbouwvisie aan de gemeenteraad aangeboden, samen met de reactienota. Je kunt deze documenten hieronder downloaden.

Waarom een hoogbouwvisie

Concept hoogbouwvisie voor Amersfoort

Gesprek met de stad

De gemeente heeft de concept hoogbouwvisie aan de stad voorgelegd. Tijdens een gesprek met de stad op woensdag 20 februari 2019 hebben medewerkers van de gemeente met bewoners, marktpartijen, belangengroeperingen en andere belanghebbenden over de inhoud van het plan gesproken. Met de opbrengst van deze gesprekken heeft de gemeente de conceptvisie aangepast. Op 19 juni 2019 is die voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Afwegingsinstrument

De concept hoogbouwvisie geeft een beeld van waar de gemeente hoogbouw wil aanmoedigen, waar de gemeente geen hoogbouw wil en waar de gemeente voorzichtig is met hoogbouw. De afweging of en hoe hoogbouw op een plek kan, blijft maatwerk. Dit wordt per locatie beoordeeld met de Hoogbouw Effect Rapportage (HER).

Met een hoogbouwvisie en afwegingsinstrument ontstaat voor iedereen meer helderheid om wel of niet voor hoogbouw te kiezen in bepaalde gebieden. Dat geldt ook voor de kwaliteitseisen die aan hoogbouw worden gesteld.

Ja, mits gebieden

Gebieden en lijnen in de stad waar de gemeente hoogbouw aanmoedigt (Ja, mits gebieden) zijn langs Eem en Spoor (dat gaat om de Wagenwerkplaats, Trapezium, Eemplein, De Nieuwe Stad en Kop van Isselt), Stationsgebied en de Hoef en langs aangewezen lijnen (Valleikanaal, Spoorlijnen, Amsterdamseweg en Hogeweg). Ook de entrees van de stad zijn plekken waar hoogbouw een bijdrage kan leveren aan de stad.

Nee, tenzij gebieden

Gebieden en lijnen waar de gemeente voorzichtig is met hoogbouw (Nee, tenzij gebieden) zijn de gebieden die voornamelijk uit laagbouw bestaan. En waar hoogbouw afbreuk kan doen aan bijvoorbeeld de dorpse of tuinstedelijke karakteristiek of die in de invloedssfeer van de binnenstad liggen. In de binnenstad wil de gemeente geen hoogbouw.