Stook geen hout bij code rood of oranje

Algemeen

Sinds 1 oktober mag je binnenshuis geen hout stoken als de website Stookwijzer.nu code rood of oranje aangeeft. Hiermee wil de gemeente overlast en gezondheidsschade door het stoken van hout voorkomen. Op deze pagina staat meer informatie over het houtstookverbod in Amersfoort.

Nadelen houtstook

In Amersfoort zijn veel liefhebbers van houtvuur. Wat stokers vaak niet beseffen, is wat er met de rook gebeurt. De rook van een houtvuur bevat veel fijnstof en andere schadelijke stoffen. Deze vervuilen niet alleen de buitenlucht, maar ook de lucht in huis. Dit is schadelijk voor je buren, maar ook voor jezelf en je huisgenoten. 

Daarom is hout stoken in huis niet meer toegestaan als de (weers)omstandigheden ongunstig zijn. Dat is bij code rood en oranje volgens Stookwijzer.nu. Kijk dus voordat je hout stookt eerst naar de stookwijzer om te zien welke kleurcode er nu geldt.

Bij code geel mag er dan nog wel hout gestookt worden, maar ga daar verstandig mee om. Houtstook heeft een groot aantal nadelen. Onze tip: koop geen houtkachel meer om jouw huis te verwarmen. 

Ongunstig weer om te stoken

Bij harde wind wordt houtrook snel verspreid, maar bij zwakke of geen wind blijft de rook hangen. Hierdoor verslechtert de luchtkwaliteit in de directe omgeving. Daarnaast is het stoken van hout slecht voor het milieu en het klimaat.

Als stoker heb je vaak niet door hoeveel overlast fijnstof kan veroorzaken voor je omgeving. Zoals voor ouderen, kinderen en mensen met longziekten. Maar ook voor jezelf is slechte luchtkwaliteit schadelijk. Langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot hart- en vaatziekten, luchtwegproblemen, longkanker en de chronische longziekte COPD. Je krijgt het er benauwd van!

Op de afbeelding staan een moeder en dochter die afspreken met de buurman om geen hout te stoken bij code rood en oranje volgens de stookwijzer. Daarbij staat de kreet: “denk aan je buur, even geen vuur”

Even geen vuur bij code rood en oranje. Het is vervelend als je graag hout stookt, maar het is veel beter voor de luchtkwaliteit en voor je eigen gezondheid en die van je buren.

Zorgplicht bij houtstook

Houtrook is ongezond, voor iedereen. Niet alleen voor mensen in de buurt, maar ook voor jezelf als stoker. In houtrook zitten veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Een deel van die stoffen zijn kankerverwekkend, het zijn dezelfde stoffen die uit de uitlaat van een auto komen en je ademt ze in bij het (mee)roken van een sigaret. 

In 2021 veroorzaakte het verbranden van hout ruim een kwart van de fijnstof (PM2.5) in Nederland. Dat is 4 keer zoveel als de fijnstofuitstoot door het werkverkeer. Amersfoort heeft niet voor niets samen met 100 andere gemeenten, 12 provincies en het Rijk het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Daar komt nu de beleidsregel ‘zorgplicht bij houtstook’ bij. Hierin staat dat het binnenshuis stoken van hout bij code oranje en rood volgens de Stookwijzer kan leiden tot ernstige hinder, overlast of gezondheidsschade

Wat te doen bij overlast

Je hebt overlast van iemand in de buurt die hout stookt. Dat kan stank in huis of tuin zijn. Of omdat je thuis bent en last van je luchtwegen krijgt. Dan kun je een paar dingen doen:

  • Probeer te achterhalen wie de overlast veroorzaakt.
  • Ga het gesprek aan met degene(n) die hout stoken. Veel mensen die hout stoken weten niet dat anderen er last van hebben en zijn best bereid mee te werken. Geef aan dat je last hebt van de rook en stel voor om samen afspraken te maken over het stoken van hout. Spreek bijvoorbeeld af dat degene die hout stookt dit niet of minder vaak doet of alleen op bepaalde tijden. Verwijs ook naar de Stookwijzer. De regels die Gemeente Amersfoort heeft opgesteld betekenen dat binnenshuis hout stoken bij code rood en oranje niet is toegestaan, als maatregel om hinder te voorkomen.
  • Kom je er samen niet uit en ervaar je overlast van houtstook op het moment dat het code rood of oranje is? Maak hier dan melding van, bij voorkeur via Stookwijzer.nu, zodat het tijdstip en de bijbehorende code duidelijk worden vastgesteld. 

Hoe de gemeente kan helpen

De beleidsregel die sinds 1 oktober 2024 geldt, niet binnen stoken bij code rood en oranje volgens de Stookwijzer, biedt de mogelijkheid om actief op te treden. Toch blijft het lastig om daadwerkelijk vast te stellen dat iemand in overtreding is. We moeten zeker weten om welk adres het gaat en we moeten het zelf 'zintuigelijk' waarnemen. Wat de gemeente kan doen als je er samen echt niet uitkomt, de overlast blijft bestaan en je een melding hebt gemaakt:

  • De wijk boa neemt contact met je op.
  • De wijk boa neemt contact op met de vermeende houtstoker.
  • De wijk boa kan buurtbemiddeling inschakelen als jullie hier allebei mee akkoord gaan.
  • De wijk boa kan onderzoeken of er opgetreden kan worden tegen de veroorzaakte hinder.

De beleidsregel die vanaf 1 oktober 2024 geldt, niet binnen stoken bij code rood en oranje volgens de Stookwijzer, biedt de mogelijkheid om actief op te treden. 

Overlast melden

Overlast melden

Wat andere organisaties zeggen

  • GGD Leefomgeving geeft onder andere informatie over gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door houtstook.
  • Longfonds geeft informatie over ongezonde lucht en bijvoorbeeld het effect van houtstook op je longen, luchtwegen en gezondheid.
  • Stichting Houtrookvrij is een belangenorganisatie die zich inzet voor minder houtstook en wetgeving op het gebied van hout stoken.
  • RIVM geeft informatie over houtrook en gezondheid. Ook beantwoorden zij op hun website vragen over houtstook.
  • Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie en geeft onder andere tips over hout stoken en het beperken van de overlast voor jezelf en je buren.
  • Stichting Luchtfonds geeft een opsomming van wat wetenschappers wereldwijd zeggen over houtstook.
  • Kenniscentrum Infomil – onderdeel van Rijkswaterstaat – is een voorlichtingscampagne gestart over de schadelijke effecten van houtstook.