Hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire

In Nederland zijn veel gezinnen verdacht geweest van fouten met de kinderopvangtoeslag. Dit kennen we als de toeslagenaffaire (van 2005 tot en met 2019). Ouders moesten vaak veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst. En ze maakten schulden omdat ze andere rekeningen niet meer konden betalen. Ook in Amersfoort zijn gezinnen die hierdoor in de problemen zitten. Geldt dit voor jou? Lees dan verder.

Hulp gemeente

Ben je een gedupeerde van de toeslagenaffaire? Dan kom je in aanmerking voor de herstelregeling van de Belastingdienst. Maar ook de gemeente kan helpen als je meer hulp nodig hebt.

Gedupeerden kunnen nu al hun schulden bij de gemeente stopzetten. Neem hiervoor contact met ons op door te bellen naar 14 033. Voor iedereen die bekend is bij de Belastingdienst, is dit al gebeurd.

Meld je bij problemen door de toeslagenaffaire

Is jouw kinderopvangtoeslag gestopt en weet je niet waarom? Heb je problemen of schulden omdat je de toeslag kinderopvang moest terugbetalen? Meld je dan bij de Belastingdienst en bij de gemeente Amersfoort. 

Waar melden

  • Bij de Belastingdienst. Dit kan via telefoonnummer 0800 2358 358. Wil je liever online melden? Dat kan via de speciale website van de Belastingdienst. Je kunt ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in het Stadhuis Amersfoort. Het steunpunt is op afspraak open op maandag en donderdag. Je maakt gratis een afspraak via de BelastingTelefoon: 0800 0543.

  • Bel de gemeente via 14 033 en vraag naar de coaches Participatie en Inkomen. Een bericht sturen via WhatsApp kan ook: 06 57 50 53 02. Als je je al hebt gemeld bij de Belastingdienst, dan hebben wij je gegevens. De coaches Participatie en Inkomen van de gemeente Amersfoort nemen telefonisch of via e-mail contact op om te vragen of je hulp wilt.

  • Je kunt ook terecht bij Indebuurt033. Bel daarvoor met telefoonnummer 033 204 86 77. Of loop binnen bij 1 van de informatiewinkels van Indebuurt033. Een overzicht vind je op de website van Indebuurt033.

Hulp van Belastingdienst en Gemeente Amersfoort

De Belastingdienst bekijkt je aanvraag en bepaalt of je recht hebt op een vergoeding. De gemeente Amersfoort kan helpen bij andere problemen waar je zelf niet uitkomt als het gaat om schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, gezin en wonen. Bijvoorbeeld als je je huis uit moet omdat je de huur niet kunt betalen. Of wanneer er problemen zijn in je gezin of met je gezondheid.

Wil je hulp van een coach Participatie en Inkomen? Bel 14 033, stuur een e-mail naar cpi@amersfoort.nl of vul het contactformulier in.

Invullen

Gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders

De Belastingdienst/Toeslagen heeft een regeling voor gratis rechtsbijstand voor de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Als je dat wilt kun je gratis hulp van een advocaat krijgen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor de Rechtsbijstand. Meer informatie lees je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Ondersteuning voor ouders met uithuisgeplaatste kinderen

Gedupeerden van de toeslagenaffaire van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, kunnen ondersteuning krijgen vanuit een onafhankelijk landelijk ondersteuningsteam. Gedupeerde ouders en kinderen die met een uithuisplaatsing te maken hebben (gehad), kunnen zich aanmelden via de website van het Ondersteuningsteam of door een e-mail te sturen naar contact@hetondersteuningsteam.nl.

Meer informatie

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden over de toeslagenaffaire op de website van de Rijksoverheid.

Heb je andere vragen? Of heb je hulp nodig? Bel de gemeente via 14 033. Kijk op de pagina Zorg en Ondersteuning of loop binnen bij 1 van de informatiewinkels. Een overzicht vind je op de website van Indebuurt033.