Informatie voor gastgezinnen

Algemeen

Wil je Oekraïense vluchtelingen helpen of onderdak bieden en heb je daar vragen over? Op deze pagina beantwoorden we een aantal vragen.

Onderdak aanbieden

Op dit moment is de gemeente niet actief op zoek naar nieuwe gastgezinnen of opvanglocaties. Je kunt je aanbod wel mailen naar vluchtelingen@amersfoort.nl. Als wij je aanbod op een later moment kunnen gebruiken, benaderen we je graag.

Ook kun je je als gastgezin aanmelden via bijvoorbeeld de website van Takecarebnb.

Handreiking

Meer informatie over hoe gastgezinnen worden ondersteund, vind je in de Handreiking Particuliere Opvang op de website van de Rijksoverheid.

Vluchtelingen thuis

Vluchtelingen uit Oekraïne met een Oekraïens paspoort die in Nederland verblijven, hoeven geen asiel in Nederland aan te vragen. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over verblijfsrecht. Wel moeten ze zich registreren bij de gemeente als (tijdelijke) inwoner. Daarmee krijgen ze toegang tot onderwijs, zorg en werk.

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kunnen deze Oekraïners een sticker in hun paspoort laten plakken. Samen met de verlengingsbrief van februari 2023 vormt dat hun bewijs van verblijfsrecht tot 4 maart 2025. Een vluchteling die een permanente verblijfsvergunning voor Nederland wil, moet zich melden bij de IND. Kijk voor meer informatie op de website van de IND.

Vluchtelingen met een andere nationaliteit

Heb je vluchtelingen uit Oekraïne thuis met een andere nationaliteit dan de Oekraïense? Hadden zij een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne? Dan vervalt hun automatische, tijdelijke bescherming in Nederland per 4 maart 2024. Zij hebben een brief ontvangen van de IND dat zij ons land moeten verlaten. Meer informatie voor hen staat op www.refugeehelpnl/niet-oekraiense-nationaliteit.

Dit heeft echter ook gevolgen voor het gastgezin. Maak afspraken met je gast(en) over wanneer zij vertrekken en dat zij zich uitschrijven van uw adres in de BasisRegistratie Personen op het stadhuis. Als uw gast niet vertrekt of zich niet uitschrijft, kan dit financiële gevolgen voor je hebben. Meer informatie staat op www.rijksoverheid.nl/gasthuishoudens.

Melden

Als vluchtelingen bij je thuis zijn, ontvangen we graag een melding. Dat kun je op 3 manieren doen.

  • Je kunt bellen naar ons telefoonnummer 14 033.
  • Je kunt een e-mail sturen naar vluchtelingen@amersfoort.nl. Vermeld in de mail in ieder geval de namen en geboortedata van de vluchtelingen, hun contactgegevens en de contactgegevens van het gastgezin.
  • Je kunt op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur langskomen op het stadhuis, Stadhuisplein 1. Meld je dan bij de receptie.

Lokale belastingen

Wanneer je als 1-persoons huishouden Oekraïense vluchtelingen in huis neemt en zo een meerpersoonshuishouden wordt, moet je door onze geautomatiseerde systemen meer lokale belastingen gaan betalen. Ook kun je je recht op kwijtschelding kwijtraken als je Oekraïense gasten ook een inkomen hebben. Beide gevolgen zijn niet de bedoeling, dus:

  • mail naar belastingen@amersfoort.nl, dan kijken we hoe we kunnen helpen of
  • bezoek het spreekuur van VluchtelingenWerk op maandagen van 15:00-17:00 uur aan de Torenstraat 3. Daar kun je zonder afspraak binnenlopen. Je kunt ook Nynke de Jong mailen op nydejong@vluchtelingenwerk.nl.

Hulp voor vluchtelingen bij je thuis

Kleding

Voor kleding kun je contact opnemen met de Kledingbank. Die is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 06 4880 0201. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak.

Medische hulp

Voor medisch noodzakelijke zorg kun je een afspraak maken bij een zorgverlener (huisarts, tandarts, spoedeisende hulp, et cetera). Kijk bij twijfel op de website van GGD Utrecht waar je terecht kunt. 

De zorgverlener kan de kosten deels of helemaal declareren volgens de Regeling Medische zorg Ontheemden of volgens de subsidieregeling Medisch Noodzakelijke Zorg voor Onverzekerden. Lees er meer over op de website van het CAK. Een zorgverzekering is niet meer nodig. 

Let op: vergoeding is alleen geregeld voor medisch noodzakelijke zorg. Dus niet voor bijvoorbeeld periodieke tandartscontroles.

Ondersteuning

Wanneer gevluchte mensen uit Oekraïne enige tijd bij je verblijven, komt er een fase waarin jullie de impact van de situatie ervaren. Op je gasten, waaronder eventueel ook hun kinderen, maar ook op jezelf. 

  • In deze folder voor gastgezinnen kun je lezen wat je kunt doen voor de mensen die je opvangt en voor jezelf.
  • Voor meer informatie en advies kun je ook terecht bij het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP) het informatie-, verwijs- en adviescentrum. LOOP is tijdens kantoortijden bereikbaar op het e-mailadres info@loketoekrainepsh.nl. Meer informatie staat op deze website. 
  • Wil je ervaringen delen? Dan kun je bijvoorbeeld bij het spreekuur van de Rustplek terecht. Dit is geen initiatief van de gemeente. Voor vragen hierover kun je bij de Rustplek terecht.

Andere (hulp)vragen

Voor andere (hulp)vragen mail je naar vluchtelingen@amersfoort.nl of bel je met de gemeente via telefoonnummer 14 033.

Meer informatie

Op de pagina Vluchtelingen in Amersfoort vullen wij steeds de nieuwste informatie aan voor de vluchtelingen. Ook staat er veel informatie op deze websites van Vluchtelingenwerk Nederland:

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over opvang in onze stad en over lokale en landelijke regelingen.

Aanmelden