Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Op deze pagina vind je informatie over je verblijf in Amersfoort. Informatie over verblijven in Nederland vind je op www.refugeehelp.nl.

Waar kun je heen?

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor Oekraïense vluchtelingen loopt vooralsnog tot maart 2025. Gemeente Amersfoort biedt daarom tot dan opvang aan Oekraïners die:

Als:

  • je geen slaapplek hebt bij vrienden of familie in Amersfoort
  • en nog niet in Amersfoort staat ingeschreven als inwoner (BRP),

kun je je alleen op een centrale aanmeldlocatie (www.refugeehelp.nl/tijdelijke-huisvesting) melden voor een plek ergens in Nederland waar op dat moment plek is.

Ben je nieuw in Amersfoort en heeft jouw partner, ouder of kind al een plekje in 1 van onze opvanglocaties? Je kunt dan naar vluchtelingen@amersfoort.nl mailen, de gemeente zal kijken of we nog een plekje voor jou beschikbaar hebben. Zo niet, dan kunnen jij en je partner, ouder of kind je melden bij een centrale aanmeldlocatie (zie www.refugeehelp.nl/tijdelijke-huisvesting) voor een nieuwe plek voor jullie samen.

Als je bij een gastgezin in Amersfoort verblijft, al ingeschreven staat in Amersfoort en niet in je gastgezin kan blijven, meld je dan zo spoedig mogelijk bij de gemeente via vluchtelingen@amersfoort.nl. De gemeente probeert andere opvang voor je te regelen.

Gemeentelijke opvanglocaties

Gemeente Amersfoort heeft 3 opvanglocaties waar mensen uit Oekraïne (tijdelijk) kunnen verblijven:

De locaties Hellestraat en Utrechtseweg bieden kamers met gezamenlijke douches en keukens. Aan de Utrechtseweg is plek voor 145 personen. Op de Hellestraat voor 160 personen. Beide opvanglocaties hebben een beheerplan en een participatiemakelaar. De panden worden gedeeld met andere huurders. Dit gaat bij de Utrechtseweg om een restaurant en kleine ondernemers en bij de Hellestraat om kunstenaars. Zij bevinden zich op de benedenverdieping en kelder, de tijdelijke woonruimtes bevinden zich op de verdiepingen daarboven. 

Hoelang blijven de huidige gemeentelijke opvanglocaties open?

Het pand aan de Utrechtseweg blijft ook na 1 mei 2024 open. Het pand aan de Hellestraat is van de gemeente en is maximaal voor 5 jaar beschikbaar, gerekend vanaf mei 2023.

Nieuwe gemeentelijke locaties

Gemeente Amersfoort laat momenteel 2 voormalige kantoorpanden aan de Hardwareweg 4 en 6 ombouwen tot nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen. In eerste instantie voor Oekraïense ontheemden die onder de RTB vallen en reeds in de Amersfoortse BRP staan ingeschreven. Er komen ongeveer 100 studio’s in. De planning is dat ze medio mei 2024 klaar zijn.

Aanmelding op eigen initiatief is niet mogelijk; de gemeente heeft mensen uitgenodigd om zich aan te melden, die qua samenstelling van hun gezin (2-3 personen) passen bij de opvangplek.

Andere woonruimte

Daarnaast is er de optie om zelfstandig andere woonruimte te zoeken. Meer informatie daarover vind je op www.refugeehelp.nl/permanente-huisvesting. Aanvullingen daarop voor de Amersfoortse woningmarkt:

  • Voor een sociale huurwoning: 
    • Op dit moment kun je geen sociale huurwoning huren (of een officieel ‘inburgeringstraject’ volgen) met een tijdelijke verblijfsstatus. Weet je nu al dat je in Nederland wilt blijven, dat je na 5 jaar in Nederland een permanente verblijfsstatus wilt aanvragen en dat jouw inkomen onder de norm blijft (zie www.refugeehelp.nl/permanente-huisvesting)? Dan kun je je wel alvast inschrijven voor een sociale huurwoning om wachttijd op te bouwen. Inschrijving gaat via www.woningneteemvallei.nl/inschrijven.
    • Alleen Oekraïners met een permanente verblijfsstatus kunnen ook echt reageren op sociale huurwoningen die in Amersfoort worden verdeeld met een loting; dan telt je positie op de wachtlijst niet mee. Die woningen vind je op www.woningneteemvallei.nl/woningaanbod, klik op ‘Loting’.
    • Afhankelijk van je inkomen heb je misschien ook recht op huurtoeslag. Kijk voor meer informatie hierover op de www.beslastingdienst.nl/toeslagen-oekraine.
  • Voor een huurwoning in de vrije sector: vraag rond bij werkgever, collega’s en kennissen of iemand (tijdelijke) woonruimte weet.
  • Antikraak wonen of leegstandsbeheer: Je kunt ook tegen een zeer lage huur een leegstaand gebouw ‘bewaken’ door er te gaan wonen. Belangrijk is wel dat je weet dat je er binnen 4-14 dagen uit moet, wanneer de eigenaar besluit om het pand te verkopen, slopen of verbouwen. Soms weet je nooit van tevoren wanneer dat gaat gebeuren. Dat kan na een paar weken of maanden zijn, maar soms kun je ergens een paar jaar wonen. Meer info: www.indebuurt.nl/antikraak.
  • Heb je je een permanente verblijfsvergunning, voldoende (vast) inkomen en/of vermogen en wil je je langer in Nederland vestigen? Dan kun je een huis kopen op de particuliere huizenmarkt of via je eigen netwerk.
    - Informeer naar de mogelijkheden bij een makelaar.
    - Nooit eerder een huis gekocht? Dan kan de gemeente Amersfoort wellicht helpen met een starterslening, zie www.amersfoort.nl/starterslening.

Let op: 

  • Leefgeld geldt niet als inkomen, omdat het geen inkomen uit werk is. Je hebt recht op leefgeld als je in de gemeentelijke opvang of in een gastgezin verblijft en geen inkomen uit werk hebt. Indien je zelfstandig een woning of kamer huurt, vervalt dit recht op leefgeld. Ga je toch in een huurwoning wonen, terwijl één van de gezinsleden nog leefgeld ontvangt? Geef het door aan leefgeld@amersfoort.nl. Want anders moet je het later weer terugbetalen.
  • Ook kun je een aanslag (betalingsverzoek) lokale belastingen ontvangen als je zelfstandig woonruimte huurt of koopt. Heb je onvoldoende inkomen om dat te betalen? Mail naar belastingen@amersfoort.nl om te kijken hoe we je daarbij kunnen helpen.
  • Realiseer je dat de kosten van zelfstandig wonen veel hoger liggen dan in de opvang: www.moveria.nl/verhuizen geeft een rekenvoorbeeld.

Registratie & verblijfsrecht

Met een Oekraïens paspoort hoef je geen asiel in Nederland aan te vragen. Je valt dan onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, mag tot 4 maart 2025 in Nederland blijven en krijgt onder andere toegang tot:

  • opvang/accommodatie
  • onderwijs
  • medische hulp
  • werk

Je moet daarvoor een aantal dingen zelf regelen, zoals een bewijs van verblijf(srecht) (zie www.ind.nl/oekraine) en een DigiD (zie www.refugeehelp.nl/DigiD). Lees meer over wat je moet regelen op www.refugeehelp/regelen. Je hebt daar wel een (Oekraïens) paspoort voor nodig. Lees op www.refugeehelp.nl/paspoort hoe je daaraan komt.

Heb je een brief van de IND gekregen dat je binnen 4 weken je verblijfsbewijs moet ophalen? Maak zo snel mogelijk een afspraak via www.ind.nl/oekraine. Doe je dat niet, dan vervalt je verblijfsrecht, je plek in de opvang, etc. Meer informatie: www.refugeeHelp.nl/haal-je-sticker-op.

In Amersfoort regelen

Alle Oekraïense vluchtelingen die in Amersfoort verblijven, moeten zich laten registreren in het Stadhuis in de Basisregistratie Personen (BRP). 

  • Voor het maken van een afspraak kun je de gemeente bellen op 14 033 of vanuit het buitenland met 0031 33 469 5111 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur).
  • Voor vragen over de registratie kun je een e-mail sturen naar burgerzaken@amersfoort.nl.

Na aanmelding ontvang je een Nederlands Burgerservicenummer (BSN). Die heb je nodig om allerlei zaken met overheden te kunnen regelen, zoals bijvoorbeeld leefgeld.

Voor wie een paspoort uit een 3e land heeft

Voor sommige vluchtelingen (zie www.rijksoverheid.nl/3elanders) uit Oekraïne met een paspoort uit een ander land is het verblijfsrecht op 4 maart 2024 geëindigd. Als dit voor jou geldt, moet je in actie komen. Bekijk je opties en informatievideo's op www.refugeehelp.nl/niet-oekraiens. Bij vragen over je verblijfsstatus: leg contact met VluchtelingenWerk, zie onder 'Vragen' onderaan deze pagina.

De gemeente heeft brieven verstuurd met informatie over hoe en wanneer opvang en leefgeld gaat stoppen, ook als je bij een gastgezin verblijft. Ook ontvingen degenen die ons land moeten verlaten, een uitnodiging voor een gesprek over je vertrekplannen en over wat je daar nog voor nodig hebt.

Voor wie een reguliere asielprocedure ingaat

Wie zich al bij het COA aan de Plotterweg in Amersfoort heeft geregistreerd voor een reguliere asielprocedure, mag verhuizen naar de Plotterweg, om daar de procedure af te wachten.

Zij hebben een brief ontvangen over de veranderingen voor hen.  In het kort komt het hierop neer: 

  • Verblijf je bij een gastgezin? Daar mag je blijven, zolang je procedure loopt. Dan moet je je wel aanmelden voor de logeerregeling van het COA, zie www.mycoa.nl/lodging-scheme.
  • Verblijf je in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan verhuis je uiterlijk 15 maart naar de Noodopvang Plotterweg 26-28 van het COA.
  • Je ontvangt geen leefgeld meer van de gemeente, maar van het , zie op www.rijksoverheid.nl/leefgeld. Meer info vind je ook www.mycoa.nl.
  • Wie vóór 4 september 2023 is ingeschreven aan een hogeschool of universiteit, mag blijven studeren. Werken mag onder bepaalde voorwaarden, zie www.coa.nl/werken
  • Noodzakelijke, medische zorg wordt voortaan betaald door de RMA, zie www.rmasielzoekers.nl. Wie bij een gastgezin woont, kan bij zijn huidige huisarts blijven. Wie in een AZC verblijft, krijgt huisartsenzorg via de GZA (www.gzasielzoekers.nl, scrol naar Amersfoort). 

Voor wie een reguliere verblijfsvergunning heeft vanwege werk of studie

Verblijf je in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan moet je per direct zelf voor woonruimte en inkomen zorgen. Zie voor opties hierboven bij ‘Andere woonruimte’ of informeer bij je werkgever, studie, vrienden, kerk of moskee voor tips.

Voor wie moet vertrekken uit een gemeentelijke opvanglocatie

Vertrek uiterlijk 2 april 2024. (Daarna gaat de Zonnehof sluiten.) Dit geldt ook, als je bij de rechter beroep hebt aangetekend tegen het terugkeerbesluit van de IND en geen Voorlopige Voorziening kunt tonen. Als je wel een Voorlopige Voorziening hebt, zoekt de gemeente een ander plekje voor je. Werken is vanaf 4 maart 2024 niet meer toegestaan.

Tijdelijk vertrek uit Nederland

Je kunt Nederland maximaal 28 dagen aaneengesloten verlaten, bijvoorbeeld om spullen op te halen in Oekraïne of om op vakantie te gaan. Meer informatie hierover vind je op de www.refugeehelp.nl/tijdelijk-vertrek.

Let op: verblijf je in de gemeentelijke opvanglocaties? Dan gelden aanvullende regels. De gemeentelijke opvang is een noodopvang en er is nog altijd grote behoefte aan plekken vanuit verschillende groepen vluchtelingen. 

Terugkeren na een reis binnen de EU  

Vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit (een paspoort uit een 3e land) krijgen van de IND géén terugkeer- of inreisvisum voor terugkeer naar Nederland. Ook niet als je wel een bewijs van verblijf hebt! Let bij vertrek op je papieren: alleen vluchtelingen met een biometrisch, Oekraïens paspoort met bewijs van verblijf (sticker + O-document) kunnen ongehinderd uit- en weer inreizen binnen de EU. 

Leefgeld

Je hebt recht op leefgeld van de gemeente Amersfoort, wanneer je geregistreerd bent, een Burgerservicenummer (BSN) hebt en in de gemeentelijke opvang of een gastgezin verblijft in Amersfoort. De bedragen zijn vastgesteld door de Rijksoverheid.

Bekijk de bedragen en de regels op www.refugeehelp.nl/leefgeld. Je kunt ook zelf uitrekenen wat je krijgt, via de rekentool op www.stellika.com.

Meer informatie over leefgeld

Onder een gezin wordt verstaan: echtgenoten of aan gehuwden gelijkgestelde partners; hun minderjarige kinderen; een ouder of voogd die volgens het recht of de praktijk in Nederland verantwoordelijk is voor de minderjarige en ongehuwde kinderen. Grootouders, ooms, tantes of meerderjarige kinderen horen niet bij het gezin. Zij zijn volgens de regels een individu of een apart gezin.

Leefgeld aanvragen

Met je BSN kun je leefgeld aanvragen: mail naar leefgeld@amersfoort.nl. Je wordt ingepland voor een afspraak op het Stadhuisplein 3. Alle gezinsleden moeten meekomen naar de afspraak, met identiteitsbewijs en BSN-nummer.

Betaling leefgeld

Als je geen geschikte bankrekening hebt waarop wij het leefgeld kunnen overmaken, krijg je een prepaid betaalpas van ons. Daarop wordt het bedrag maandelijks op de 1e dinsdag of donderdag van de maand betaald. Je moet zo snel mogelijk voor een eigen bankrekening zorgen. Het leefgeld van minderjarigen wordt overgemaakt aan de ouder of de verzorger. 

Gebruik van de prepaid betaalpas

Met de prepaid betaalpas kun je betalen in winkels en geld opnemen bij een geldautomaat. Je kunt niet meer geld opnemen dan dat er op de betaalpas staat (rood staan is niet mogelijk). Wil je meer weten over het gebruik van de kaart? Hoeveel geld je kunt uitgeven en hoe je kunt zien wat er is bijgeschreven en afgeschreven? Wanneer er weer geld wordt bijgestort en wat je moet doen als je een eigen bankrekening hebt? Je leest er meer over in de download.

Dit najaar zijn oude prepaid betaalpassen niet langer geldig. Dus als je die nog gebruikt: open een rekening bij een Nederlandse bank en geef het rekeningnummer (IBAN) door aan leefgeld@amersfoort.nl.

Wijzigingen in persoonlijke situatie

Bij het leefgeld horen verplichtingen. Het is belangrijk dat je je daaraan houdt. Dit zijn de belangrijkste verplichtingen:

  • Als je niet langer verblijft op uw opvangadres, dan geef je dat aan de gemeente door.
  • Als je gaat werken en inkomsten ontvangt, dan geef je dat aan de gemeente door. Verdien je meer dan het bedrag dat je aan leefgeld ontvangt? Dan heb je geen recht meer op leefgeld. Verdien je minder? Dan vult de gemeente het leefgeld aan.
  • Het leefgeld wordt niet alleen voor de vluchteling zelf, maar voor het hele gezin stopgezet, als een gezinslid van 18 jaar of ouder:
    - voldoende inkomen heeft uit betaald werk 
    - of een uitkering ontvangt, zoals de werkloosheidsuitkering. 
  • Geef wijzigingen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 7 dagen, door via leefgeld@amersfoort.nl.

Controle op recht op leefgeld

Vluchtelingen die al enige tijd leefgeld krijgen van de gemeente, kunnen een uitnodiging voor een gesprek ontvangen. Dan wordt besproken of je inkomsten hebt en of je daarbij nog recht hebt op (aanvullend) leefgeld. Let op: als je niet naar de afspraak komt, kan het zijn dat je leefgeld wordt stopgezet!

Vragen over leefgeld

Met vragen over het leefgeld en de betaalpas kun je een e-mail sturen naar leefgeld@amersfoort.nl.

Een bankrekening openen

Je hebt voor steeds meer zaken een eigen, Nederlandse bankrekening nodig, bijvoorbeeld voor het leefgeld. Zorg dus dat je zo snel mogelijk een eigen rekening opent en dit doorgeeft aan de gemeente. Heb je alleen een Oekraïens bankrekeningnummer en bankpas? Dat kan extra kosten met zich meebrengen. Het is dan gunstiger om een Nederlandse rekening te openen. 

Het verschilt per bank wat je nodig hebt om een bankrekening te openen, en welke identiteitsbewijzen geaccepteerd worden. Wil je weten naar welke banken je kunt gaan en wat je daarvoor nodig hebt? Meer informatie vind je op www.refugeehelp.nl/bankrekening. Kom je er niet uit? Vraag advies aan VluchtelingenWerk (spreekuren zie onderaan deze webpagina) of je participatiemakelaar in je opvangcentrum.

Medische hulp

Voor medische zorg kun je een afspraak maken bij een zorgverlener (zoals de huisarts, tandarts of spoedeisende hulp). Je locatiemanager, participatiemakelaar of gastgezin kan je de weg wijzen. Bekijk hoe de gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd, ook als je een tolk nodig hebt. Ook kun je kijken op www.rijksoverheid.nl/gezondheidszorg-vluchtelingen-oekraine.

Vergoeding

De zorgverlener kan de kosten deels of geheel declareren volgens de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) of volgens de Subsidieregeling Medisch Noodzakelijke Zorg Onverzekerden. Meer informatie daarover vind je op www.refugeehelp.nl/zorgvergoedingen en op www.zorgverzekeringslijn.nl.

Huisartsen in Amersfoort 

Wie nog niet eerder bij een huisarts was en in de opvanglocatie Hellestraat of Utrechtseweg woont: bij je beheerder liggen inschrijfformulieren van huisartsen in de stad die nog ruimte hebben voor nieuwe patiënten. Helaas kun je niet kiezen. De beheerder verdeelt iedereen op een goede manier over de huisartsen. Zo voorkomen we dat een praktijk het te druk krijgt. Heb je al eerder een huisarts in de stad bezocht? Dan kun je daar patiënt blijven. 

Informatie over medicijnen in andere talen 

De informatie over medicijnen die je van de huisarts krijgt, zijn vaak in het Nederlands. Op deze websites vind je medicijninformatie in andere talen: 

Tandarts

Heb je een tandarts nodig? Dan kun je naar een tandarts in Amersfoort. Behandeling van acute pijnklachten tot € 250 kan de tandarts declareren bij de RMO. Sommige tandartsen willen dat je het voorschiet en zelf declareert bij de RMO via op www.rmoekraine.nl of op www.refugeehelp.nl/zorgvergoedingen. Informeer dus van tevoren wat de behandeling gaat kosten. 

Verblijf je in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan proberen we tandartspatiënten te spreiden over de tandartsen in de buurt. Overleg met je participatiemakelaar of locatiemanager waar je terecht kunt.

Jeugdgezondheidszorg

Oekraïense ontheemden kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een bezoek aan het consultatiebureau, voor vaccinaties en voor vragen over gezondheid en opvoeden van kinderen tot 18 jaar. De jeugdgezondheidszorg en de vaccinaties zijn gratis. Je vindt een locatie door 'Amersfoort' in te tikken op www.ggdru.nl/locaties.

Psychische hulp

Voel je je angstig, neerslachtig of overspannen? Kijk op  www.refugeehelp.nl/mentalesteun om te kijken wat je thuis zelf al kunt doen en wat als je meer hulp nodig hebt. Je kunt ook kijken naar:

  • Training Mindfit
    Leer jezelf en je kinderen om weer met vertrouwen je dag in te gaan, om mensen te ontmoeten, je met hen prettig te voelen, uit te wisselen hoe je kunt omgaan met stress. Kortom: hoe je weer met vertrouwen jezelf kunt zijn. Én je krijgt informatie over het zorgsysteem in Nederland. Bekijk het filmpje op https://youtu.be/FO2Vbz2cUx8. Het zijn 6 gratis bijeenkomsten op dinsdagochtenden van 10.00 tot 13.00 uur van 13 februari tot en met 19 maart in de recreatieruimte aan de Torenstraat 3 in Amersfoort. Aanmelden: Stuur je naam en contactgegevens naar Nynke de Jong - nydejong@vluchtelingenwerk.nl of +31 639 885 911.
  • de folder over psychische klachten: "Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt", zie www.pharos.nl/stress
  • Psychologische first aid Telegram bot: vragen stellen in je eigen taal, zie www.t.me
  • De website My mental health guide in het Oekraïens (www.samopomi.ch/uk), Russisch (www.samopomi.ch/ru)of Engels (www.samopomi.ch/en) raadplegen
  • Download de app "Doing what matters in times of Stress" (Engels, Oekraïens en Russisch: www.dwmatters.eu)

Kinderen

Onderwijs

Ieder kind heeft recht op onderwijs en elk kind heeft leerplicht. Ook kinderen die hier tijdelijk zijn of gevlucht zijn. Lees op www.refugeehelp.nl/school hoe het onderwijs in Nederland werkt voor kinderen t/m 18 jaar.

In Amersfoort zijn dit de opties:

  • Kinderen tussen 0 en 4 jaar oud kunnen naar de kinderopvang als je werkt. Je mag zelf een opvanglocatie uitkiezen, maar veel kinderopvangplekken zitten vol. Wel een kinderopvang gevonden? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Die vraag je (Nederlandstalige website) via de overheid aan op www.belastingdienst.nl/kinderopvangtoeslagaanvragen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag  vind je op www.belastingdienst.nl/voorwaardenkinderopvangtoeslag (Nederlandstalige website).
  • Kleuters (4- en 5-jarigen) kunnen naar elke basisschool die je wilt, als daar in de juiste leeftijdsgroep plek is.
  • Kinderen van 6 t/m 9 of 10 jaar gaan naar de Taalschool om Nederlands te leren en kunnen vaak na een jaar naar een gewone basisschool die je zelf mag kiezen. Aanmelden kan via aanmelden.oekraine@meerkring.nl.
  • Leerlingen die in het nieuwe schooljaar 11 jaar worden of al ouder zijn, gaan naar de VO-voorziening in Leusden om Nederlands te leren. Aanmelden kan via opvangvo@hetelement.eu. Wanneer zij voldoende Nederlands kunnen, kunnen ook zij doorstromen naar een reguliere middelbare school naar keuze.

Vermeld bij aanmelding de volgende gegevens:

  • naam
  • geboortedatum
  • verblijflocatie en/of adres

Kinderbijslag

Werk je in loondienst en heb je kinderen? Dan heb je misschien recht op kinderbijslag, extra geld om kosten te betalen. Lees er meer over op www.refugeehelp.nl/kinderbijslag

14-jarigen & bewijs van verblijfsrecht

Als je kind 14 jaar wordt en bijvoorbeeld graag een bijbaantje wil of stage moet lopen, heeft het een eigen bewijs van verblijf nodig: een gele sticker in hun paspoort. Kinderen die nog bijgeschreven staan op het paspoort van een ouder, kunnen een apart O-document krijgen. Aanvragen gaat via www.ind.nl/online_afsprakenplanner.

Let op: kinderen van 14 moeten in Nederland wel onderwijs blijven volgen (leerplicht). Daarnaast mogen ze geen zwaar of gevaarlijk betaald werk doen, wel lichte klusjes. Lees meer op www.rijksoverheid.nl/bijbaan-en-stage-jongeren.

Kinderactiviteiten in Amersfoort

In de recreatieruimte op de Torenstraat 3 (alleen na aanmelding):

  • De Kidsfun knutselgroep op de Torenstraat 3 zit helaas vol. Meer kinderen kunnen meedoen, als er meer vrijwilligers komen om ze te begeleiden. Lijkt je dit leuk? Meld je dan aan via de vrijwilligersvacaturebank op www.indebuurt033.nl.
  • Tekenlessen voor kinderen vanaf 12 jaar door Koen (Scholen in de Kunst). Met tekentechnieken werken aan een stukje traumaverwerking. Voertaal Engels, vrijdagmiddagen van 14.00-15.30. Aanmelden via koenmoonen@scholenindekunst.nl of tel. +31 (0)613 474 618 in het Engels of Nederlands. Evt. om 14:00 uur verzamelen bij Hellestraat 24 (= 5 m verderop).
  • Schilderles door Nelli, ABC Programma voor kinderen van 4-18 jaar (voertaal Oekraïens & Engels): woensdagmiddagen 15:30-17:00, aanmelden via tel. +48 787 369 398.

Andere locaties:

  • Voor jongeren van 12-18 jaar organiseert City of A allerlei activiteiten. Houd de (Nederlandse) website www.cityofa.nl in de gaten voor het programma!
  • Voor kinderen van 4-18 jaar organiseert het ABC activiteiten. Kijk op (Nederlandse website) www.abc-amersfoort.nl.
  • Kinderen tot 14 jaar: 2 weken vóór de zomervakantie ontvangen kinderen op basisscholen www.zomerpretpas.nl met een boekje met activiteiten waaraan ze met hun pas aan mee kunnen doen. Kinderen van 13 en 14 kunnen de pas op een aantal locaties in de stad ophalen. 

Buitenspeelplekken

Bij de opvanglocaties is weinig ruimte om ongestoord te spelen voor kinderen. Maar de kinderen kunnen wel buiten spelen op veel plekken in Amersfoort. Op www.amersfoort.nl/speelplekken vind je verschillende suggesties en een overzichtskaartje staat op www.amersfoort-in-beeld.nl/speelplekken, zodat je kunt zien waar je kinderen bij jou in de buurt kunnen spelen. Buiten de zomervakanties kunnen ze ook naar een Buitenkast speelplaats, zie www.indebuurt033.nl/buitenkasten.

Leestips

Verhaaltjes voor kinderen van 3-10 jaar in het Oekraïens, Russisch, Engels en verschillende andere talen vind je op www.ririro.com. Om samen te lezen of zelfs om samen jullie Nederlands mee te oefenen.

Werk en studie

Als Oekraïense vluchteling mag je in Nederland werken. Lees op www.refugeehelp.nl/werkvoorwaarden wat je daarvoor nodig hebt en op www.refugeehelp.nl/werkcultuur meer over de werkcultuur in Nederlandse organisaties. 

Wil je aan het werk? Het Werkgeversservicepunt (WSP) kan je helpen met het zoeken naar passend werk in regio Amersfoort. We maken dan een afspraak voor een gesprek. Dat kan in het Nederlands, Engels of met een tolk. Ga naar www.wspregioamersfoort.nl/oekraine en vul het contactformulier in. Het WSP neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook op www.wspregioamersfoort.nl/agenda kijken of er binnenkort weer een interessante banenmarkt voor je is. Meer opties voor werk vind je op www.refugeehelp.nl/werk-vinden.

Als je zelf geld gaat verdienen, krijg je minder of geen leefgeld meer. Geef dit daarom zo snel mogelijk door, want anders moet je het later terugbetalen. Stuur hiervoor een mail naar leefgeld@amersfoort.nl.

Ontvang je een kindgebondenbudget of kinderbijslag en verandert je inkomen? Vergeet niet om dit door te geven. Anders loop je ook daar het risico dat je later geld moet terugbetalen. Zie www.refugeehelp.nl/toeslagen-als-je-kinderen-hebt.

Weer werkloos

Heb je langer dan 23 weken in loondienst gewerkt en word je buiten jouw schuld om ontslagen? Dan kom je in aanmerking voor de Werkloosheidswet-uitkering. Meer informatie vind je op (Nederlandstalig) www.uwv.nl/werkloos.

Studie

Na de middelbare school kun je gaan studeren. Bekijk op www.refugeehelp.nl/studeren wat de mogelijkheden in Nederland zijn. 

Studiekosten

Oekraïners onder 18 jaar die onder de Tijdelijke Bescherming vallen en aan het MBO gaan studeren, kunnen een ‘buiteninvorderingstelling’ aanvragen. Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Een aanvraag kun je indienen via www.duo.nl. VluchtelingenWerk kan ondersteunen bij de aanvraag.  Dit geldt helaas niet voor het HBO of voor universiteiten. Meer informatie op www.rijksoverheid.nl/hogeronderwijs

Hogescholen en universiteiten in Nederland kiezen vanaf september 2023 zelf welk tarief ze in rekening brengen aan Oekraïense studenten. Als je in september dus gaat studeren, informeer tijdig welk bedrag je moet betalen. Wil je weten of er financieringsmogelijkheden zijn? Loop even langs tijdens de spreekuren VluchtelingenWerk.

Belasting & Toeslagen

In Nederland moeten werkenden inkomstenbelasting betalen. En soms heb je recht op toeslagen van de Belastingdienst. Een toeslag is een bedrag dat je maandelijks van de belastingdienst kunt ontvangen om bepaalde kosten mee te kunnen betalen. Lees op www.refugeehelp.nl/belastingen hoe dat werkt.

Voor hulp in Amersfoort: de informatiewinkels van Indebuurt033 helpen met formulieren invullen, zie www.indebuurt033.nl/informatiewinkels.

Kleding, speelgoed en meubilair

Kledingbank

Als je kleding nodig hebt en te weinig geld om die in een winkel te kopen, kun je langs de www.kledingbank-amersfoort.nl. Daar heb je wel eerst een verwijsbrief voor nodig. Die kun je krijgen door te mailen naar leefgeld@amersfoort.nl.

Speelgoedbank

Hetzelfde geldt voor de www.speelgoedbank-amersfoort.nl.

Weggeeflokaal

Mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld alleen leefgeld) kunnen ook eens per maand 6 items aan kleding of speelgoed meenemen bij het Weggeeflokaal. Dit is geopend op woens-, donder- en vrijdagen van 09:30 – 16:00 uur in het gebouw van het MBO Amersfoort, Leusderweg 30-34, 3817 KB Amersfoort. Het is een initiatief van de MBO-studenten. Je mag er zonder afspraak binnenlopen of een afspraak maken via 06 2836 1169 of via weggeeflokaalamersfoort@gmail.com.

Meubilair

Heb je meubilair of andere spullen voor in huis nodig\/ Natuurlijk kun je naar lokale kringloopwinkels, maar kijk ook eens op www.refugeehelp.nl/marketplace.

Veiligheid & Recht

Veiligheid

Bij direct gevaar bel je het alarmnummer van Nederland: 112. Voor minder urgente zaken, kijk op www.refugeehelp.nl/veiligheid

Verder zorg je voor je eigen veiligheid door je persoonlijke eigendommen zoals je portemonnee, telefoon en paspoort dichtbij je te dragen. Zorg dat vrienden of familie weten waar je bent en heen gaat, en spreek eventueel een codewoord af voor gevaar.

Als je bijvoorbeeld met taxi’s of busjes reist, zorg dan dat je veilig reist. Informeer vrienden of familieleden over je locatie, en stuur eventueel een foto van de licentie van de taxichauffeur. Vermijd het instappen in auto’s van bestuurders die niet toestaan dat er foto’s worden genomen. Als iets verdacht lijkt, stap dan onmiddellijk uit.

Heb je een vermoeden van dwang of uitbuiting? Lees op www.refugeehelp.nl/geweld-en-mensenhandel hoe je dat herkent en wat je dan kunt doen. Ben je niet uitbetaald voor werk of op andere wijze uitgebuit? Helaas zijn er werkgevers die vluchtelingen proberen uit te buiten door ze geen salaris uit te betalen of op een andere manier te benadelen. Lees op www.refugeehelp.nl/veilig-werken hoe je dat herkent en wat je dan kunt doen.

Rechtsbijstand

Wil je weten wat jouw rechten zijn of krijg je te maken met juridische procedures? Kijk voor meer informatie op www.refugeehelp.nl/rechtsbijstand.

Vrije tijd

Sport

Zoek je een sportvereniging, sport- of fitnessclub of een plek waar je kunt tennissen, zwemmen of een andere sport doen? De buurtsportcoaches organiseren iedere week zo’n 150 activiteiten voor allerlei doelgroepen in Amersfoort: kinderen vanaf 4 jaar tot ouderen van 90+, overdag en na schooltijd. Zij helpen bij vragen over sporten in Amersfoort en welke financiële regelingen er zijn voor sporten. Mail je vraag (in het Engels) naar buurtsportcoach@sro.nl en vermeld je naam en telefoonnummer. Zij nemen dan contact met je op.

Wandelen of hardlopen in de stad? Probeer eens een ‘beweegrondje’ en kijk op www.run033.nl/beweegrondjes.

Andere activiteiten

  • Indebuurt033 organiseert regelmatig activiteiten speciaal voor en met Oekraïners. Denk aan wandelen, samen koken/eten of muziek maken. Kijk op www.samenindebuurt033.nl  of er iets voor je bij zit!
  • Het project ‘Oekraïners aan Tafel’ zoekt weer nieuwe deelnemers. Vind je het leuk om een Nederlands gezin te leren kennen? Bijvoorbeeld door bij hen mee te eten/evt. samen te koken? Aanmelden gaat via www.eetmee.nl.

Kijk voor meer ideeën op www.refugeehelp.nl/activiteiten.

Huisdieren

Op onze opvanglocaties is het niet de bedoeling dat mensen nieuwe huisdieren nemen. Mensen die al een huisdier hebben, mogen deze houden. 

Kijk op www.refugeehelp.nl/huisdieren wat je moet doen als je met een nieuw huisdier Nederland inreist. Voor het meenemen van een huisdier gelden regels in Nederland. Jouw huisdier kan bijvoorbeeld drager zijn van een virus of ziekte. Oekraïne is bijvoorbeeld een land met een hoog risico voor de dodelijke ziekte hondsdolheid.

Als je je inschrijft bij Gemeente Amersfoort, laat je weten dat je een huisdier meeneemt. Als je nog niet bij een dierenarts bent geweest, helpt de gemeente je met een afspraak te maken.

Openbaar vervoer en rijbewijs

Openbaar vervoer

Bij aankomst in Nederland bieden de Nederlandse Spoorwegen (NS) gratis vervoer aan als je jouw Oekraïense paspoort laat zien en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks treinkaartje dat niet ouder is dan 24 uur. Lees op www.refugeehelp.nl/openbaar-vervoer hoe het openbaar vervoer in Nederland verder werkt.

Ben je 66 jaar of ouder? Dan kun je in de provincie Utrecht gratis met de tram en de bus. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.gratisreizenouderen.nl.

Rijbewijs

Lees op www.refugeehelp.nl/auto-en-rijbewijs meer over rijbewijzen, auto rijden in Nederland en belastingen daarop. Wie een geldig Oekraïens rijbewijs heeft en in Nederland komt wonen, kan daarmee in Nederland rijden zolang je onder de Richtlijn Bescherming Oekraïne valt. Dit geldt niet als je een rijbewijs uit een 3e land hebt. Wie met een rijbewijs uit een 3e land onder de Richtlijn Bescherming Oekraïne blijft vallen, kan zijn rijbewijs niet laten omzetten. Naar een oplossing wordt gezocht, zodra hier meer over bekend is, vermelden we dat hier.

Taalles

Je kunt Nederlandse taallessen volgen op verschillende manieren:

Heb je inkomsten om een betaalde cursus te volgen? Kijk dan eens op:

Verhuizen

Als je als vluchteling Amersfoort verlaat, moet je dit melden bij de gemeente. Ook als je verhuist binnen de gemeente Amersfoort.

  • Als je in een opvanglocatie verblijft, dan meld je je hiervoor bij je locatiemanager of participatiemakelaar en die helpt je daarbij.
  • Als je bij een gastgezin verblijft en binnen Amersfoort verhuist of naar het buitenland vertrekt, geef dit dan door via Verhuizing doorgeven. Ben je niet in het bezit van een DigiD? Maak dan een afspraak bij burgerzaken.
     je bij een gastgezin verblijft en binnen Amersfoort verhuist of naar het buitenland vertrekt, mail je naar: burgerzaken@amersfoort.nl. Als je van de gemeente leefgeld ontvangt, mail je ook naar leefgeld@amersfoort.nl. Geef je BSN, naam en het adres waarop je ingeschreven staat in de BRP van Amersfoort van alle gezinsleden die verhuizen. En als je binnen Amersfoort verhuist, geef je ook je nieuwe adres door.
  • Vergeet niet om ook aan de school van je kind te melden als je kind niet meer komt, omdat je verhuist. Mail voor kinderen van 4-10 jaar naar aanmelden.oekraine@meerkring.nl en voor jongeren vanaf 11 jaar op het voortgezet onderwijs naar opvangvo@hetelement.eu

Verhuizen naar een andere gemeente in Nederland

Vergeet dan niet om je in die gemeente weer in te schrijven in hun BRP op hun gemeentehuis.

Nederland verlaten

Terug naar Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die vanuit Nederland terug willen keren naar Oekraïne, kunnen daarbij hulp krijgen van de Dienst Terugkeer en Vertrek DT&V van de Rijksoverheid. Lees meer op www.refugeehelp.nl/terugkeer-naar-oekraine.

Vluchtelingen uit Oekraïne met een paspoort uit een 3e land, kunnen vaak niet terugkeren naar Oekraïne, omdat de Oekraïense ambassade momenteel geen verlopen, tijdelijke verblijfsvergunningen vernieuwt.

Doorreis naar een ander land buiten de EU

Vluchtelingen uit Oekraïne die willen doorreizen naar een ander land buiten de EU kunnen contact opnemen met IOM Nederland via +31 88 746 44 66 of +31 70 318 1500.

Doorreis naar een ander land binnen de EU

Een vluchteling kan zelf op eigen initiatief binnen de EU reizen. 

Vragen

Vragen over je verblijf in Amersfoort 

Mail naar vluchtelingen@amersfoort.nl

Mail alleen naar dit e-mailadres als je al in Amersfoort verblijft.

Vragen over andere zaken 

Over verblijf in andere gemeenten in Nederland: neem contact op met die gemeente: www.organisaties.overheid.nl/gemeenten. (Maar verhuizing naar een gemeentelijke opvanglocatie in een andere Gemeente, gaat altijd via een centrale aanmeldlocatie, zie www.refugeehelp.nl/tijdelijke-huisvesting.)

Over je recht om in Nederland te zijn: neem contact op met www.ind.nl/contact.

Over vluchteling zijn in Nederland: 

Hulp nodig om dingen (digitaal) te regelen bij overheidsorganisaties? Kijk op www.bibliotheekeemland.nl/InformatiepuntDigitaleOverheid.nl.

Nieuwsbrief

Ben je Oekraïense vluchteling en wil je het laatste nieuws over opvang in onze stad, lokale en landelijke regelingen ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden