Jaarstukken 2024: resultaten coalitieakkoord worden zichtbaar

Gemeente Amersfoort sluit 2024 met een financieel positief resultaat af. Het college van burgemeester en wethouders presenteert op dinsdag 22 april de jaarstukken. In de jaarstukken blikt het college terug op een jaar waarin veel plannen en ambities uit het coalitieakkoord voortgang boekten of werden afgerond. Desondanks blijft er ten opzichte van de begroting een aanzienlijk bedrag over. Door financiële meevallers, maar vooral vanwege de krappe arbeidsmarkt en een gebrek aan mensen om projecten uit te voeren. Amersfoort sluit 2024 af met een netto jaarrekeningresultaat van 29,8 miljoen euro.

Halverwege deze bestuursperiode, oogstten we afgelopen jaar steeds meer wat we de afgelopen tijd hebben gezaaid. Veel van wat we in 2022 in het coalitieakkoord afspraken, voerden we in 2024 uit. We kijken in deze jaarstukken terug op een vruchtbaar jaar. Het was ook een jaar waarin tegenstellingen en polarisatie zichtbaar werden. Nationale en internationale gebeurtenissen zorgden in 2024 in Amersfoort voor veel emoties. Ook politieke onderwerpen brengen veel teweeg. Het college hecht veel waarde aan ontmoeting en gesprekken tussen inwoners om onderling begrip te stimuleren. Mede om die reden is een reeks burgemeestersgesprekken gestart. Daarin staat de vraag centraal hoe iedere Amersfoorter zich thuis, veilig en gehoord voelt in onze gemeente.

Willem-Jan Stegeman
Wethouder Financiën

Brede blik op mobiliteit

Gesprekken werden afgelopen jaar ook veel gevoerd om ideeën op te halen voor het nieuwe omgevingsprogramma Mobiliteit. Bij voor- en tegenstanders, en iedereen met een mening daartussenin. Onder andere het veelbesproken parkeerbeleid valt onder dit omgevingsprogramma, maar het nieuwe beleid omvat veel meer. Naast goede wegen is er ook veel aandacht voor duurzamere manieren om van de ene plek naar de andere te komen. Zoals lopen, fietsen, openbaar vervoer en deelmobiliteit. De besluitvorming voor het mobiliteitsbeleid is in 2024 voorbereid, en staat vandaag op de agenda van de gemeenteraad.

Duurzaamheid

Niet alleen op het gebied van mobiliteit was duurzaamheid een belangrijk thema. Het project Isolatieoffensief helpt mensen hun woning isoleren, de gemeente stimuleert het opwekken van zonne-energie op daken en ook het windenergieproject op Isselt maakte afgelopen jaar vorderingen. Amersfoort gaf 200.000 euro extra uit aan energietoeslag voor mensen met weinig inkomen, omdat het geld voor deze tegemoetkoming vanuit Den Haag niet voldoende was. De gemeenteraad gaf daarnaast groen licht voor onderzoek naar een nieuw publiek warmtebedrijf, waarmee het in de toekomst mogelijk wordt tienduizenden woningen in Amersfoort los te koppelen van aardgas. 

Woningbouw en opvang

De vraag naar woningen in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen bleef onverminderd groot. Er wordt daarom veel gebouwd in de gemeente. Afgelopen jaar kwamen er ruim 1100 woningen bij en de bouw van 3.300 nieuwe woningen in Bovenduist kwam weer een stap dichterbij. Amersfoort werd ook een stuk groener. Er werden meer dan 1.000 bomen geplant. Ook voor mensen die op de vlucht zijn of (tijdelijk) geen woning hebben, is Amersfoort een gastvrije gemeente. Via de noodopvang voor asielzoekers en in de versnelde opening van de winteropvang voor dak- en thuislozen, vonden mensen een tijdelijk thuis. 

Ruimte voor een islamitische begraafplaats

Amersfoortse moslims kunnen over enkele jaren hun overleden dierbaren dichtbij begraven en begraven worden. De gemeenteraad stemde vorig jaar in met de uitgangspunten voor een Islamitische begraafplaats die in Hoogland-West wordt aangelegd. De initiatiefnemers kunnen daarom verder met de voorbereidingen voor de aanleg van de begraafplaats. 

Samen werken aan Wij-Liendert

Het omgevingsprogramma Wij-Liendert werd vastgesteld. In dit omvangrijke plan, dat samen met de inwoners van Liendert is gemaakt, komen zowel de sociale als fysieke aspecten van de wijk in samenhang aan bod. Met het omgevingsprogramma wordt de komende jaren gewerkt aan de gezondheid, veiligheid en gelijke kansen van inwoners van Liendert. De gemeente ontvangt hiervoor € 4 miljoen van het Rijk via een zogeheten regiodeal. 

Dieren krijgen een stem

Amersfoort is een inclusieve stad. In de plannen van de gemeente is aandacht voor álle bewoners van Amersfoort. Het deelomgevingsprogramma Dierenwelzijn werd in 2024 vastgesteld. De vaststelling van het dierenwelzijnsbeleid is belangrijk omdat de belangen van dieren vanaf nu worden meegewogen bij elke gemeentelijke beslissing. Amersfoort werd hiermee de eerste gemeente in Nederland die dierenbelangen meeweegt bij alle gemeentelijke beslissingen. Een van de manieren waarop dit al merkbaar werd, is de aanleg van ongeveer paddentrapjes op ongeveer 200 plekken, die padden, kikkers en salamanders redt doordat ze uit waterafvoerputten kunnen klimmen.

Ondanks de vele stappen vooruit, gebeurde er minder dan we vooraf graag wilden. Vaak omdat we door de huidige krapte op arbeidsmarkt, de mensen om het werk te doen niet konden vinden. Mede daardoor hielden we geld over. Bijna 30 miljoen euro. Dat klinkt misschien positief, maar de keerzijde is dat we niet alle gemaakte plannen uit de begroting konden uitvoeren. Onder andere voor de overstap op duurzame energiebronnen en aan begeleiding voor mensen met psychische of sociale problemen, konden we minder doen dan we wilden.

Willem-Jan Stegeman
Wethouder Financiën

Omdat de gemeente de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen vaker geld overhield, wil het college er de komende begrotingen nog meer rekening mee houden dat niet alle geplande activiteiten in het jaar waarin ze begroot zijn, uitgevoerd kunnen worden. 

De jaarstukken staan op Financien.amersfoort.nl en bij de raadsagenda van 22 april 2025, op Amersfoort.raadsinformatie.nl.