Klooster Onze Lieve Vrouwe ter Eem
Algemeen
De eigenaren ABC Vastgoed en Plegt Vos gaan het monumentale kloostercomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem restaureren en opnieuw ontwikkelen.
Uitgangspunt
Uitgangspunt is een verandering naar een mix van wonen, zorg, werken, leren en ontspanning voor jong en oud. Een deel van het complex is al gerestaureerd en in gebruik genomen. Een deel van het Eemklooster ontwikkelen we nog.
Het Eemklooster wordt een microstad, met ruimte voor woningen, zorg, bedrijfs- en kantoorruimte (co-working), kinderdagverblijven, horeca en cultuur.
Participatie
De participatie is gestart in de periode december 2020 en januari 2021. Mensen konden een winterwandeling maken en aangeven wat de waarde van het gebied is. En welke zorgen er zijn bij een ontwikkeling. In totaal deden ongeveer 2.500 mensen mee aan de winterwandeling. Daarnaast konden mensen reageren via de website www.eemklooster.nl.
Onderdeel van het project is om met buurtbewoners en andere belanghebbenden te bespreken welke kansen en aandachtspunten zij zien. Of welke zorgen zij hebben bij de ontwikkelingen op het terrein.
Achtergrond
Sinds het vertrek van de laatste zusters in 2008 wacht het Onze Lieve Vrouw Ter Eem Klooster, ook wel bekend als het Eemklooster, op een nieuwe invulling en betekenis voor Amersfoort. De initiatiefnemer wil het kloostercomplex nieuw leven inblazen.
Het klooster heeft een bijzondere ligging en een monumentale status. Daardoor valt deze herontwikkeling onder de complexe projecten en volgen we bij de planvorming de participatiegids.
We bekijken het omliggende terrein in samenhang met de visie op de Amersfoortse Heuvelrugzone. Deze heeft de gemeenteraad op 22 februari 2022 vastgesteld.
Voorstel voor uitwerking
Dinsdag 12 november 2024 heeft de gemeenteraad het uitwerkingsvoorstel Eemklooster vastgesteld.
Als onderdeel van dit voorstel hebben we verschillende onderzoeken en rapporten opgesteld.
Kaderstellende notitie
De gemeenteraad heeft de kaderstellende notitie op 22 februari 2022 vastgesteld. De notitie kwam met de inbreng van de eerder gehouden participatieronde, het gemeentelijke beleid, gesprekken met stakeholders en een beoordeling van de mogelijkheden op deze locatie.
Samenvattend zijn de belangrijkste kaders voor de herontwikkeling:
- De herontwikkeling van het Eemklooster moet gebeuren met respect voor de monumentale status van het complex als geheel. De cultuurhistorie van het gebouw en omliggend terrein is daarbij leidend.
- Het Eemklooster is jarenlang verstopt geweest voor de stad Amersfoort. Nu is het tijd om het ‘terug te geven’ aan de stad. Inzet wordt het creëren van een inclusieve microstad met verschillende functies die elkaar versterken.
- Het bestemmingsplan biedt ruimte voor nieuwbouw binnen de bestaande bouwvelden die daarvoor bestemd zijn. Voor alternatieve locaties voor nieuwbouw is de visie Amersfoortse Heuvelrugzone leidend.
- Blijf buurtbewoners en andere belanghebbenden betrekken bij de planvorming; in alle fases moet er aandacht zijn voor participatie en communicatie.
Er zijn uitgangspunten gemaakt voor de inhoud en het proces van de herontwikkeling Klooster OLV ter Eem.
Planning
Planning
Reageren conceptkaders
December 2021
Behandeling kaders door gemeenteraad
Februari 2022
Opstellen uitwerkingsvoorstel
Medio 2024
Besluitvorming uitwerkingsvoorstel
November 2024
Verdere uitwerking van de plannen
2025
Meer informatie
Meer informatie vind je ook op de website van de initiatiefnemer: www.eemklooster.nl.