Langer thuis wonen

Algemeen

Hoe wil je later wonen? Misschien in het huis waar je nu woont, met de nodige aanpassingen hier en daar. Of misschien ga je liever naar een andere woning. Verstandig om hier op tijd over na te denken. De informatie hieronder helpt je de juiste keuze te maken: je woning aanpassen of verhuizen?

Woning aanpassen

Is je woning geschikt als lopen en bewegen minder makkelijk gaat? Om veilig en prettig te blijven wonen, zijn soms aanpassingen in de woning nodig. Veel kun je zelf doen.

Hulpmiddelen

Een extra leuning bij de trap, steunen bij de wc of douche, goede verlichting. De aanpassingen in de woning hoeven niet altijd groot te zijn om je woning veiliger te maken. Voor veel aanpassingen kun je gewoon bij de bouwmarkt terecht. Andere aanpassingen vragen om hulp van een specialist. Mogelijk kunnen deze aanpassingen ook vergoed worden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Informeer daarom vooraf bij de gemeente.

Vergoeding vanuit de Wmo

De gemeente vergoedt soms aanpassingen in de woning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld als je door ziekte of een beperking niet goed kunt wonen. Je hebt hiervoor een indicatie nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 033. We kijken samen wat voor jou de beste oplossing is.

Tips voor aanpassingen

Je woning is met wat eenvoudige aanpassingen al veiliger te maken. Een paar tips:

  • Met vloerbedekking of een antislipstrip wordt je trap minder glad. Of plaats een extra trapleuning.
  • Hang een handgreep op bij op- en afstapjes. Bij het bad bijvoorbeeld of bij de keldertrap.
  • Zorg voor goede verlichting bij de voor- en achterdeur. Zo zie je waar je loopt en wie er voor de deur staat.
  • Installeer een thermostaatkraan in de badkamer. Zo voorkom je dat je je verbrandt.
  • Hang een nachtlampje op met bewegingssensor. Zo hoef je ’s nachts niet in het donker over de gang.
  • Plaats een drempelhulp. Die loopt schuin en is stroef, zodat je makkelijker over de drempel kunt stappen.

Veilig met technologie

Ook technologie helpt om langer en veiliger in je eigen huis te wonen. Denk aan een alarm om de buren, familie of professionele hulp te waarschuwen. Of een afstandsbediening voor de gordijnen en het licht.

Meer hulpmiddelen

Een overzicht van hulpmiddelen in en om de woning vind je op de website Hulpmiddelenwijzer van Vilans. Op de website van Living Lab Amersfoort vind je handige technische hulpmiddelen om langer en veilig thuis te blijven wonen.

Huischeck

Hele gewone dingen in huis kunnen als je ouder bent een probleem worden. Een vloerkleed, kabels die losliggen, drempels. Vrijwilligers van het Rode Kruis geven gratis voorlichting om vallen, brand en inbraak te voorkomen in en om het huis. Een vrijwilliger komt bij je thuis langs. Samen loop je een vragenlijst door en maak je een ronde door het huis. Je krijgt advies welke aanpassingen nodig zijn en hoe je dat kunt doen. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden. Neem contact op met Rode Kruis aan Huis via info@rodekruisamersfoort.nl of 033 472 75 53

Vergoeding van de kosten

Aanpassingen die je in de woning doet, betaal je zelf. In sommige gevallen kun je korting of een vergoeding krijgen.

Korting

Ben je lid van bijvoorbeeld een thuiszorgaanbieder of ouderenbond? Dan krijg je soms korting als je aanpassingen in je woning doet of laat doen. Informeer waar je lid bent of dat voor jou geldt.

Vergoeding vanuit zorgverzekering

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering krijg je sommige technische ondersteuning vergoed. De kosten om een alarmapparaat te huren bijvoorbeeld. Of wek- en luisterapparatuur als je slecht ziet of hoort. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je soms ook abonnements- en aansluitkosten op de zorgcentrale vergoed krijgen. Informeer bij je zorgverzekering naar de mogelijkheden.

Vergoeding vanuit de Wmo

De gemeente vergoedt soms aanpassingen in de woning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld als je door ziekte of een beperking niet goed kunt wonen. Je hebt hiervoor een indicatie nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 033. We kijken samen wat voor jou de beste oplossing is.

Hulpmiddelen die iedereen kan kopen bij de bouwmarkt of andere winkel worden niet vergoed. Denk aan beugels of een verhoogde toiletpot. Ook voor hulpmiddelen die je tijdelijk nodig hebt, krijg je geen vergoeding. Bijvoorbeeld als je na een operatie of door een blessure een rolstoel of douchestoel nodig hebt. Je kunt die gratis lenen bij een uitleenwinkel, voor maximaal 26 weken. Heb je het hulpmiddel langer nodig? Dan kun je soms wel een vergoeding vanuit de Wmo krijgen.

Als het aanpassen van je woning boven een bepaald bedrag komt, is verhuizen naar een aangepaste woning soms beter. De Wmo-consulent van de gemeente bespreekt dat dan met je.  

Overwaarde woning gebruiken

Woon je in een koophuis en heb je een beperkt pensioen? Dan zijn er mogelijkheden om de overwaarde van je woning te gebruiken om aanpassingen in je woning te doen. Op de website van de Vereniging Eigen huis lees je hier meer over.

Aanpassingen in de huurwoning

Huur je een woning en wil je je woning aanpassen? Bespreek de aanpassing dan eerst met je verhuurder. Voor sommige aanpassingen heb je namelijk toestemming nodig. Krijg je de woningaanpassing vergoed vanuit de Wmo? Dan heb je geen toestemming van de verhuurder nodig. Je hoeft de aanpassingen dan ook niet weg te halen als je weggaat uit de woning.

Hulp bij het klussen

Ben je zelf niet in staat om een klus uit te voeren en heb je niemand in je netwerk die je kan helpen? Denk dan aan een van de Burenhulpdiensten in de stad. Vrijwillige klussers uit de wijk helpen je graag verder. Meer informatie over Burenhulpdiensten vind je op de website van Indebuurt033.

Verhuizen naar een andere woning

Niet alle woningen zijn geschikt om prettig oud te worden. Verhuizen kan dan een beter idee zijn. Een andere woning vinden kost tijd. Op dit moment vaak veel tijd. Er zijn meer nieuwe woningen nodig. Daar werken we hard aan. Heb je plannen om in de toekomst te verhuizen? Begin je zoektocht dan op tijd.

Woning huren of kopen?

Een belangrijke eerste vraag is of je een huis wilt kopen of huren. Bij de zoektocht naar een nieuwe woning zijn ook veel andere zaken om over na te denken. Waar wil je wonen? Vlakbij familie en vrienden, in de buurt van winkels, vlakbij natuur. Misschien wil je wel een balkon en geen tuin meer.

Huurwoning

In Nederland zijn 2 soorten huurwoningen: sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector. Als je 55 jaar of ouder bent, kun je ook reageren op seniorenwoningen. Meer informatie lees je op de pagina Huren in Amersfoort.

Koopwoning

Ben je op zoek naar een koopwoning? Informeer bij een makelaar in je buurt eens naar levensloopbestendige woningen. Dit zijn woningen die zo zijn gemaakt dat je er lang veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Een compleet overzicht van koopwoningen vind je op de website van Funda. Een overzicht van nieuwbouwprojecten voor huur- en koopwoningen in Amersfoort staat op de website Nieuwbouw Amersfoort. Of kijk voor een woning op Woonz.nl, de website over wonen, service en zorg voor senioren.

Van koop naar huur

Wil je van een koopwoning verhuizen naar een huurwoning? Hou dan rekening met een aantal zaken. Zo moet je bijvoorbeeld je volledige hypotheek aflossen. Bij overwaarde is dat geen probleem. Maar als je woning minder waard is geworden, kan er een restschuld zijn. Die moet je in 1 keer aflossen.

Sommige hypotheekproducten hebben een minimale looptijd. Een spaarhypotheek bijvoorbeeld. Stop je eerder, dan kun je een naheffing krijgen. Bespreek je situatie daarom vooraf goed met je hypotheekadviseur.

Van sociale huur naar vrijesectorhuur en koop

De woningcorporaties geven bij woningen in de vrijesectorhuur of bij koopwoningen voorrang aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten.

Hulp van de wooncoach

Een wooncoach helpt je bij het vinden van een woning die het beste aansluit op je woonwensen en persoonlijke situatie. Iedere Amersfoorter van 55 jaar of ouder die overweegt om te verhuizen naar een kleinere, meer geschikte woning, kan hulp inschakelen van een wooncoach. Bijvoorbeeld omdat je (koop- of huur)woning te groot is geworden, traplopen (op termijn) lastig wordt of je dichter bij voorzieningen of (klein)kinderen wilt wonen. Lees meer over de mogelijkheden van een wooncoach op de pagina Wooncoaches in Amersfoort.

Speciale woonvormen voor senioren

Voor senioren zijn er veel verschillende manieren om te wonen. Met of zonder zorg en ondersteuning. Een aantal voorbeelden:

  • Levensloopbestendig wonen: woningen die zo zijn ingericht dat je er ook op latere leeftijd kunt blijven wonen. Ook met een lichamelijke handicap of als je chronisch ziek bent.
  • Aanleunwoning: een woning die aan een verzorgingshuis vastzit of er dichtbij staat. Je maakt gebruik van de diensten en zorg van het verzorgingshuis, maar blijft wel zelfstandig wonen.
  • Serviceflat: een wooncomplex met extra voorzieningen voor wooncomfort, service, zorg, welzijn, veiligheid en ontspanning.
  • Kangoeroewoningen: 2 zelfstandige woningen die aan elkaar verbonden zijn door een trap of tussendoor. Voor als je vlakbij familie of een mantelzorger wilt wonen.
  • Groepswonen (woongemeenschap): een woning die je deelt met anderen. Meestal heeft iedereen een zelfstandige woonruimte met een eigen voordeur en zijn er gemeenschappelijke ruimten.
  • Kleinschalig wonen: een groepswoning waarin een kleine groep samenwoont die intensieve zorg en ondersteuning nodig heeft. Iedere bewoner heeft een eigen slaapkamer en badkamer en er is een gezamenlijke woonkamer.
  • Zorgappartement: een appartement waar je extra medische zorg krijgt en hulp bij wassen, aankleden, eten en naar bed gaan.
  • Verpleeghuis: een verpleeghuis is er voor wie intensieve zorg of zware medische behandeling nodig heeft.
  • Zorghotel: een zorghotel is bedoeld voor een tijdelijk verblijf. Je kunt er herstellen na een opname in het ziekenhuis.

Op de website van Woonz (wonen, service en zorg voor senioren) lees je meer over de verschillende woonvormen.

Verhuizen met voorrang (doorstromen)

Doorstromen op de woningmarkt betekent dat meerdere huishoudens verhuizen van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee beschikbaar voor anderen. Door 1 verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. Er zijn meerdere regelingen om door te stromen op de woningmarkt. Lees er meer over op de pagina Verhuizen met voorrang (doorstroming).