LES-café over voorzieningen

Algemeen

Scholen, winkels, huisartsen, horeca, plekken voor ontmoeting, recreatie en sport; bij elkaar noemen we dit 'voorzieningen'. Sommige voorzieningen zijn er voor de hele stad, zoals een bioscoop of een tafeltennisvereniging, die heb je niet in iedere wijk nodig. Maar basisscholen, winkels en huisartsen bijvoorbeeld wel. Tijdens het LES-café waren er verschillende tafels met verschillende onderwerpen.

Voorzieningen

Aan de tafel ‘eerstelijnszorg en maatschappelijke voorzieningen algemeen’ ging het gesprek onder andere over de samenwerking tussen de gemeente en ontwikkelaars van de verschillende deelgebieden en wie wat betaalt.

  • Er zijn zorgen geuit over de beschikbaarheid van huisartsen in het gebied als er straks meer mensen komen te wonen. Die zorg herkent de gemeente en daarom reserveert de gemeente ruimte voor eerstelijnszorg. Dat is zorg waar je als inwoner zelf naartoe kunt en geen verwijzing voor nodig hebt. Hier kunnen zich in de toekomst huisartsen vestigen, maar bijvoorbeeld ook apotheken, fysiotherapeuten en tandartsen.
  • In het ‘pauzelandschap’ van Langs Eem en Spoor, ontstaan op de terreinen en in gebouwen die wachten op hun nieuwe bestemming vaak leuke tijdelijke initiatieven, zoals de Verkeerstuin. Bewoners gaven aan dat het jammer zou zijn als die straks verdwijnen. Een andere soortgelijke opmerking ging over het vervangen van Buurtcentrum Palmstraat door nieuwbouw. Het buurtcentrum bestaat al 50 jaar door de inzet van gepassioneerde vrijwilligers!

Commerciële functies

Aan de tafel over het thema 'commerciële functies' ging het gesprek vooral over de winkels in het Soesterkwartier. 

  • Er is behoefte aan meer en verschillende winkels. Veel mensen vinden dat er nu bijvoorbeeld te veel kapperszaken zijn in het Soesterkwartier. Tegelijkertijd doet het verdwijnen van de DA drogisterij nog steeds pijn.
  • Stimuleer eigenaren om hun leegstaande gebouw (opnieuw) een winkelfunctie te geven. Bied nieuwe ondernemers bij de start van hun bedrijf begeleiding. Zo vergroot je de kans op succes. Misschien kan winkelstraatmanager Noordewierweg Bart van den Heuvel hierbij helpen?
  • Er is animo voor de komst van een grote buurtrommelmarkt.
  • Het is belangrijk om te zorgen voor een goede verbinding tussen Langs Eem en Spoor en de winkels en horeca in het Soesterkwartier. De Amsterdamseweg voelt nu als een barrière.

Scholen

Aan de tafel over het thema 'scholen' ging het over de aantrekkelijkheid van de drie basisscholen in het Soesterkwartier, maar ook over de eventuele komst van een nieuwe school.

  • Veel ouders kiezen ervoor hun kinderen in te schrijven op een school buiten het Soesterkwartier. Nu staan in het Soesterkwartier 19 lokalen ‘leeg’. Ze zijn bedoeld als klaslokaal, maar worden gebruikt als ruimte voor kinderopvang, studiebegeleiding of huisvesting voor de internationale school. De gemeente en de schoolbesturen in het Soesterkwartier willen de drie bestaande basisscholen in het Soesterkwartier aantrekkelijker maken voor ouders en kinderen. Nieuwbouw van de scholen kan hieraan bijdragen, maar de scholen kijken bijvoorbeeld ook naar drie onderscheidende profielen voor hun scholen. Zo is er voor ieder kind een school in de wijk die past.
  • Met alle nieuwe aanwas van kinderen in Langs Eem en Spoor kan uiteindelijk de vraag naar schoolplekken groter worden dan het huidige aanbod. Als dat zich in de toekomst voordoet, kijken we of er een nieuwe school nodig is in het gebied. De scholen zelf bekijken onder andere of ze een aanmeldbeleid kunnen invoeren: pas inschrijven als het kind 3 jaar wordt en een eventuele loting bij populaire scholen.
  • Er werd gevraagd of de scholen met hun nieuwbouw wel voorbereid zijn op de groei van Langs Eem en Spoor. De scholen worden gebouwd op basis van leerlingenprognoses waarin de woningbouw van Langs Eem en Spoor is verwerkt. De nieuwbouwplannen gaan dus uit van wat er in de toekomst wordt verwacht.

Sport

Tijdens het gesprek over het thema 'sport' ging het vooral over de vraag of sportvoorzieningen meegroeien met het aantal nieuwe bewoners en over sportvoorzieningen in de openbare ruimte.

  • Sport en sportvoorzieningen groeien mee met de stad, ook in Langs Eem en Spoor. Die groei kan de gemeente inschatten. Woningen en sportvoorzieningen moeten met elkaar in balans zijn. Getalsmatig willen we geen vierkante meters sport kwijtraken. Ook kijken we naar dubbelgebruik van sportruimtes: avonden en weekenden voor verenigingen, doordeweeks overdag voor bijvoorbeeld scholen.
  • De regie op fusie en groei van sportclubs ligt bij de clubs zelf. De gemeente kijkt mee waar die fusie/groeiclub zich het best kan vestigen; op een bestaande of een nieuwe locatie. De sportvelden en kleedruimtes zijn eigendom van de gemeente. Clubgebouwen zijn meestal eigendom van de clubs zelf.  
  • Bij het ontwerpen van sportvelden en de ruimte daaromheen kijken we hoe we hogere verblijfs- en gebruikskwaliteit kunnen toevoegen aan de buurt. Een suggestie daarvoor is het toevoegen van openbare sporttoestellen. Op de openbare speel- en sportplekken (bijvoorbeeld op de Jordanus Hoornstraat) is het idee om belijningen te schilderen die kunnen worden gebruikt voor meerdere sporten; zoals in sportzalen.
  • Bewoners vragen aandacht voor veilige toegangen en toegangswegen voor jonge kinderen van en naar de sportvoorzieningen.

Overige onderwerpen

Bij ‘overige onderwerpen’ ging het gesprek vooral over de (verkeers)veiligheid en de beleving van de openbare ruimte. Overigens wordt het volgende Langs Eem en Spoorcafé op woensdag 19 juni 2024 aan deze onderwerpen gewijd.

  • Bewoners vragen aandacht voor de veiligheid en oversteekbaarheid van verschillende grotere wegen zoals de Amsterdamseweg en Soesterweg, maar ook kleinere straten als de Seringstraat bij de Noordewierweg.
  • De nut en noodzaak van het opnieuw inrichten van het Mondriaanplein achter het station, andere pleinen en een nieuwe voetgangersbrug (passerelle) over het spoor is niet voor iedereen even duidelijk.
  • Langs Eem en Spoor heeft in de toekomst hoogbouw, om die reden is een groene leefbare openbare ruimte nog belangrijker dan voorheen. Over de inrichting van de openbare ruimte in het Soesterkwartier volgt in mei een participatieproces, met onder meer gesprekken op verschillende plekken in de wijk.
  • Er is een groep bewoners bezig met een looproute om en in de wijk. Deze groep heeft de vraag of de begraafplaats onderdeel van de wandelroutes kan worden. Binnenkort gaat de groep met de gemeente aan de slag met het ontwerp van de looproutes. Groengordel en begraafplaats zijn belangrijk voor de belevening van een groen Soesterkwartier.