Meer groen? Leg een groen dak aan

Groene daken zien er niet alleen leuk uit, maar bieden veel voordelen. Ze houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, zorgen voor verkoeling, verminderen geluidsoverlast en brengen planten, dieren en insecten terug in onze stad.

Over een groen dak

Een mogelijkheid om bij te dragen aan het klimaat en ook nog eens duurzaam met energie om te gaan is een groen dak. Maar wat is een groen dak eigenlijk? En wist je dat een groen dak mét zonnepanelen zorgt voor betere isolatie, energie opwekking dus bijdraagt aan het klimaat. In de video vertelt adviseur Guido hoe.

Wat is een groen dak? - Adviseur voor je Deur

Voordelen van een groen dak

Een groen dak is goed om om te gaan met de gevolgen van klimaatveranderingen. Voor je huis en directe omgeving zijn dit de voordelen:

  • houdt de ruimtes onder en naast het groene dak koeler
  • vangt fijnstof op en zuivert de lucht
  • isoleert de ruimte onder het dak in de winter
  • beschermt de dakconstructie
  • ziet mooi eruit

En voor de stad draagt het bij door:

  • regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren naar het riool
  • wateroverlast en hittestress te verminderen
  • biodiversiteit te stimuleren en dus goed voor insecten en vogels

Groen dak en zonnepanelen

Als het dak het toelaat en ook goed op de zon ligt, kun je zonnepanelen op een groen dak plaatsen. Dat kan gewoon schuin op het sedum. Sterker nog, het rendement van je panelen gaat omhoog omdat het dak door het groen minder snel afkoelt en minder warm wordt.

Wil je meer weten over zonnepanelen en een groen dak, neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Kijk voor meer informatie op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Dak geschikt of niet

Het onderliggende dak moet de groene laag en alles wat erbij hoort kunnen dragen. Daarom moet het dak in goede staat zijn. De waterdichte dakbedekking moet vrij nieuw zijn. Door een wortelwerende laag wordt deze extra beschermd.

De belasting van het groene dak varieert van 20 kilogram (droog) tot 50 kilogram (nat) per vierkante meter voor de lichtste variant (Sedumdak) en veel meer voor een intensief groen dak. Bovendien moet je rekening houden met extra belasting bij onderhoud (denk aan personen en materialen).

Een plat dak dat nu met grind is bedekt, zal meestal geschikt zijn voor een groen dak. Het is je eigen verantwoordelijkheid om belasting, draagkracht en dakhelling te (laten) controleren. Laat je adviseren door de leverancier of een constructeur.

Vergunning

Voor het vergroenen van een dak is geen vergunning nodig, tenzij het dak onderdeel is van een monument. Dan is een monumentenvergunning nodig. Een bouwvergunning of omgevingsvergunning kan nodig zijn wanneer de constructie moet worden aangepast. Doe in dat geval een vergunningcheck bij het Omgevingsloket online.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Tessa Baart.

E-mail: groendak@amersfoort.nl