Monument ter nagedachtenis aan Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog
Algemeen
Gemeente Amersfoort werkt aan een monument ter herinnering aan Joodse slachtoffers uit Amersfoort van de Tweede Wereldoorlog. Het monument komt in het park op het Borneoplein. Het herdenkingsmonument is ontworpen door lichtkunstenaar Tamar Frank.
Onthulling herdenkingsmonument
De onthulling van het monument is maandag 19 mei 2025. Tijdens de ceremonie houden overlevende van de Holocaust Emmy Drop-Menko, burgemeester Lucas Bolsius en opperrabbijn Jacobs een toespraak. Ceremoniemeester Arjeh Kalmann interviewt de ontwerper van het monument, kunstenaar Tamar Frank. Bij het programma is muziek en theater. De aanvang is om 19.30 uur.
De ceremonie start om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Na de ceremonie is er gelegenheid om informeel samen te komen.
Aanmelding onthulling
Meld u aan
Wilt u aanwezig zijn bij de onthulling van het Joods herdenkingsmonument op het Borneoplein in Amersfoort op 19 mei 2025? Vul dan dit formulier in. U kunt maximaal 4 mensen tegelijk aanmelden.
Aanmelden is mogelijk tot en met 9 mei 2025.
Registration unveiling
Please register
If you would like to attend the unveiling of the Jewish memorial monument at Borneoplein in Amersfoort on 19 May 2025, please complete the form below. You can register a maximum of 4 people at once.
Registration is possible until and including 9 May 2025.
Over het kunstwerk
De naam van het monument is ‘Licht van Herinnering’. Het monument bestaat uit 360 lichtobjecten. Deze symboliseren de 360 Joods Amersfoortse mannen, vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn geworden van de Tweede Wereldoorlog. Een lichtobject bestaat uit een pilaar met aan de bovenzijde een spiegelende kubus. De kubus is 10 bij 10 centimeter. Dit is ook het formaat van de herdenkingsstenen die op de stoep liggen voor de woningen waar Joodse Amersfoorters en verzetsstrijders het laatst woonden.
De lichtobjecten hebben verschillende afmetingen, die zich verhouden tot de gemiddelde lengtes van mensen. Elk lichtobject staat symbool voor 1 van de slachtoffers. Voor ieder slachtoffer brandt op de datum van overlijden en de avond ervoor een licht. In de vijver plaatsen we een spiegelende zuil. Het licht van deze zuil brandt constant.

Video over het monument
In de video vertellen kunstenaar Tamar Frank en burgemeester Lucas Bolsius over het monument.
Video over het monument
Herinrichting park Borneoplein
Samen met de realisatie van het herdenkingsmonument heeft ook het park op het Borneoplein een opknapbeurt gekregen. De vijver is vernieuwd, er is nieuw groen aangeplant en er zijn nieuwe wandelpaden aangelegd.
Proces
Alle stappen om te komen tot een definitief ontwerp voor het herdenkingsmonument en een nieuwe inrichting van het park zijn in nauwe samenwerking met diverse betrokkenen gezet. Omwonenden en andere betrokkenen zijn regelmatig geïnformeerd over de voortgang via brieven en informatiebijeenkomsten. De gemeente en de kunstenaar hebben de ontvangen reacties en suggesties, waar mogelijk, meegenomen in de uitwerking van het ontwerp van het monument. Het definitief ontwerp van de inrichting van het park kan je hieronder bekijken:
De stappen
Adviesnotitie met kaders voor het monument door werkgroep
Keuze locatie
Hierover was in juni 2022 een informatiebijeenkomst.
Selectie 3 kunstenaars voor een schetsontwerp en beoordeling ontwerpen door commissie
Selectie kunstenaar
Schetsontwerp door de geselecteerde kunstenaar
Hierover was in april 2023 een informatiebijeenkomst.
Voorlopig ontwerp
Hierover was in mei 2024 een informatiebijeenkomst.
Definitief ontwerp
Test met proefopstelling kunstwerk
Er stond een proefopstelling van het kunstwerk in het park Borneoplein om de robuustheid en de lichtuitstraling te testen
Omgevingsvergunning gegeven
Bezwaartermijn
Aanleg
Oplevering
Onthulling herdenkingsmonument
Contact en meer informatie
Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Dit kan door een e-mail te sturen naar GroenparkBorneoplein@amersfoort.nl of te bellen met Robert Hulsman of Yvonne de Korte op 14 033.
Meer informatie over Joodse Amersfoorters in de Tweede Wereldoorlog vind je op de gedenkrol op de website van Archief Eemland of op de website van Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Meer over de Joodse geschiedenis, cultuur, erfgoed en de synagoge staat op de website van de Stichting vrienden van synagoge Amersfoort.
Andere projecten
In de omgeving van het Borneoplein zijn verschillende andere projecten gepland of we zijn er al mee aan het werk:
- verkeersveiligheid rotonde Borneoplein
- de vernieuwingen van de Pasteurstraat en Jan van der Heijdenstraat
- de herinrichting van de Indische buurt
- vernieuwing park Borneoplein
De andere projecten hebben een eigen planning en (communicatie)traject.