Nieuwe bomen en herplant
Algemeen
Voor 2023-2026 heeft het gemeentebestuur 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor meer groen en nieuwe aanplant van bomen. We vervangen gekapte en dode bomen en planten nieuwe bomen.
Zo werken we
- Onderzoek of er een nieuwe boom op de plek van de gekapte boom kan komen.
- Advies over herplant:
- Geen boom op de plek van de gekapte boom
- Een nieuwe boom op de plek van de gekapte boom
- Geen nieuwe boom op dezelfde plek, maar wel in de buurt van de oude gekapte boom
- Weghalen boomstronk
- Aanleg nieuwe groeiplaats.
- Aanplant nieuwe boom, zoveel mogelijk in het plantseizoen van dat jaar (najaar tot en met voorjaar volgende plantjaar)
1e plantjaar: Plantseizoen najaar 2023/voorjaar 2024
Het onderzoek is afgerond. Door de aanhoudende regen in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024, was het te nat om goede groeiplaatsen voor de nieuwe bomen aan te leggen. Ondertussen zijn we met de aanleg van de groeiplaatsen gestart om de achterstand in te halen.
2e plantjaar: Plantseizoen najaar 2024/voorjaar 2025
De vooronderzoeken zijn ondertussen gestart.
Bomenkaart
Op de bomenkaart op de website Amersfoort in Beeld staan alle plekken waar we aan de slag gaan:
- Geel: plek in onderzoek
- Rood: boomstronk weg, geen nieuwe boom
- Groen: boomstronk weg, nieuwe boom
- Bruin: nieuwe boom
Soort boom
Komt er een nieuwe boom? Dan zie je in het informatieveld op de kaart welke boomsoort we planten. Wil je meer specifieke informatie over de boomsoort? Dan kun je de wetenschappelijke naam kopiƫren in een online zoekmachine of bijvoorbeeld opzoeken in deze bomen-app.
Staat een boomstronk in jouw buurt niet op de kaart? Of heb je vragen of wensen, bijvoorbeeld een andere locatie voor een groeiplaats of andere boomsoort? Stuur dan een e-mail aan bomen@amersfoort.nl.
Planten van bomen
Wil je weten hoe wij een boom planten? Bekijk dan de video:
Hoe plant de gemeente een boom?
Wie voert het werk uit?
Deze aannemers doen het vooronderzoek en planten de bomen:
- Van Dijk Groen, e-mail diederick@vandijkgroen.nl, telefoonnummer 06 10 10 51 91
- Agterberg b.v., Tom van Rooijen, e-mail bomenamersfoort@agterberg.com
- Donker Groep, zie de contactgegevens op de website van Donker Groep
Soms geen boom terug op dezelfde plek
We proberen zoveel mogelijk bomen terug te planten op plaatsen waar ze eerst stonden. Soms is het beter dat een boom op een andere plek komt te staan. In die gevallen kan er geen boom (meer) terugkomen. Dat kan verschillende redenen hebben.
Redenen boven de grond
- Er is te weinig ruimte boven de grond voor de kroon van de boom om goed uit te kunnen groeien. De boom groeit hierdoor scheef of geeft heel veel schaduw in huizen en tuinen.
- Door val- en rukwinden bij hoge gebouwen kunnen takken afbreken en kunnen boomziekten (die overlast geven) ontstaan. Bladluis bijvoorbeeld.
- De afstand tot de weg of het fietspad is te klein. Als een boom op een te krappe afstand van de weg of een fietspad komt is de kans op schade groter. Bijvoorbeeld omdat vuilniswagens de boom raken.
- Er zijn bijvoorbeeld parkeerplaatsen of uitritten in de omgeving gekomen. Of de opvang van het regenwater is veranderd, waardoor kolken in de stoep zijn gekomen.
- In de directe omgeving van lantaarnpalen plaatsen we liever geen bomen, zo blijft het veilig in de straat.
Redenen onder de grond
De groeiplaats van een boom is de bodem waarin de boom zijn wortels maakt. Dit kan bij veel bomen problemen geven omdat er:
- een te kleine groeiruimte onder de grond is
- te weinig zuurstof, water of voedsel voor de boom is
Onder de grond zijn kabels en leidingen voor bijvoorbeeld stroom, water, internet of het riool gelegd. We willen niet dat boomwortels deze beschadigen. Maar we willen ook voorkomen dat bedrijven die bij de kabels moeten werken boomwortels beschadigen. We blijven daarom altijd zover mogelijk bij kabels en leidingen vandaan.
Boomstronk niet op de kaart
Is in jouw buurt de afgelopen jaren een boom weggehaald omdat deze ziek of dood was? En staat deze niet op de kaart? Stuur dan een e-mail aan bomen@amersfoort.nl. Geef zo precies mogelijk aan waar de boomstronk of lege plek is en wanneer de boom ongeveer is weggehaald. Een foto van de plek meesturen helpt ook. Wij gaan die plekken dan bekijken en passen de kaart waar nodig aan.
Contact
Heb je vragen over de plant van een boom in jouw buurt? Stel dan je vraag aan de aannemer. Op de kaart zie je welke aannemer bij jou aan de slag is. De contactgegevens staan hierboven.
Vragen over dit project? Neem contact op met Tessa Felix of Mirjam van der Graaf via bomen@amersfoort.nl of bel naar 14 033.